Политолог: Вече ни е трудно да разберем кога сме свободни

След години ще говорим за живота "преди" и "след" пандемията, прогнозира Иван Кръстев
28 мар 2021 13:18, Елка Василева
94
Политолог: Вече ни е трудно да разберем кога сме свободни
Снимка: архив, БГНЕС

След 5 или 20 години ще говорим за живота си "преди" и "след" пандемията. По начина, по който говорим за "преди" и "след" промените през 1989 г. Вече ни е много трудно да разберем кога сме свободни и кога не. Ние сме спрели да приемаме смъртта като естествена. По начина, по който се държат правителствата, имам чувството, че те обещават на човечеството, че ще бъде безсмъртно. Това е най-силното ми усещане през последната година. Това коментира политологът Иван Кръстев пред bTV.

Ние днес много повече мислим за смъртта, отколкото по време на испанския грип. И това е заради медиите. Ако ние не умираме, някой умира пред очите ни. Преди 100 г. хората са живеели в една стая със смъртта, а днес ние сякаш живеем в съседната стая. И сега пандемията я вкара в същата стая, каза още Иван Кръстев.

Изведнъж правителствата получиха инструменти за социален контрол, а хората се оказаха много по-готови да се подчинят. Сега въпросът е можем ли да се върнем към нормалния живот, заяви политологът.

Още по темата

Той прогнозира, че занапред обществата ще бъдат много разделени. Ваксините много разделиха света, категоричен бе Кръстев.

Като парадокс той определи факта, че в Западна Европа и САЩ има солидарност в обществата, но тя трудно прекрачва териториалните граници. Пандемията е показала, че всеки се грижи за собственото си население. След 5-10 години ще видим много ясно това разделение, смята Иван Кръстев.

Невероятна неготовност да се поема риск - това е показала Европа по думите на политолога. Като пример той даде спряната ваксинация с "Астра Зенека" преди дни. Това показва, че за политическите елити страхът от поемане на отговорност е много тежък, добави той.

Честно казано, не знам - така Кръстев отговори на въпроса как пандемията и умората на хората ще се отрази на парламентарните избори у нас и избирателната активност. Според него България не може да си позволи повече хаос, какъвто и без това имd навсякъде в света.

Рискът да се отиде до урните не е по-голям от това да се отиде до магазина, убеден е той.

По повод днешното поколение, което живее между два свата - реален и виртуален, и неяснотите за бъдещето Кръстев каза, че дава съвет на своите деца да учат любов и чужди езици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
аз мисля,че повече няма да има "преди",докато не дойде.."Сетния Ден"..Просто Недостойните така ЗАГРУБИХА нещата,че НЯМА ДА НИ ОСТАВЯТ на мира !Ден след ден,година след година, те ще измислят нови и нови "причини" да забравим,че сме Хора,Божии Чеда,наречени "Хомо Сапиенс"..Няма вече връщане назад!Сега измислиха "пандемията",утре ще лансират "Щетите от пандемията",които изискват нови ограничения,после ще измислят нещо за да "компенсират щетите от щетите"..."Надежда всяка тука оставете!"..
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самият факт, че има хора които взимат решения кой да им бъде приятел според хораскопа, или правят бизнес в зависимост от подредбата на планетите, трябва да ви говори че положението е трагично! Щом си оставил живота си в ръцете на гадания и врачки, на богове и пророци, значи си овца! Ходи обяснявай на такива, че човек зависи сам от себе си! Ще ви хвърлят боб, таро карти и ще ви направят 10 вида хороскопи да ви докажат, че сте аутцайдер! Робска му работа!
14
1
 
10
 
! Отговори
емиграция преди 3 години
Да го таковам ....този. Ами стани политик, бе. Да те видим имаш ли топки? То отстрани ...честно и лесно...Винаги сме били разделени по цял свят. Милиарди жители -милиарди различни мнения. Пичът разкърти мивките и откри топлата вода.Нямало свобода....Ако всички бяхме ,като Сев. Корея и Китай ще видим свобода на 36-ти август....
13
4
 
5
 
! Отговори
Колкото и да преди 3 години
Не е прието все пак ще цитирам Ленин, че свободата е осъзната необходимост. Тоест днес пазейки живота на непознати ограничавайки се ние сме свободни ако успеем да осъзнаем, необходимостта от това и важността на човешкия живот , а не само на собствения си .
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами как да му обясниш на този "политолог", че точно Испанския грип заедно с шарката, туберкулозата и полиомиелита са една от причините за започване на масовите ваксинации на населението през 20-ти век. И това е довело до довело до покачването на средната продължителност на живота в Европа и САЩ от 40-42 години до над 70. Намалило е детската смъртност от 30% на 1,5%... И това за по-малко от 100 години.А в момента има *** които искат да ни върнат на нивото от преди 150 години.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как кога? Когато е вали суграшица през август и ако луната е в последна четвърт.
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-свободен е Бокич,щото много работи.Работата щяла да го направи свободен.Няма да ви казвам откъде е взел този цитат.
9
1
 
9
 
! Отговори
Оруел 1984 е Факт преди 3 години
Добре Дошли в света на Държавна Сигурност,сигурно не сте и чували за Target Individuals,Gang Stalking и Mind Control е всичко това е факт,те дори гледат жените ви как се къпят в банята,представа си нямате как ви контролират ,дори наемат служителите по обяви,обикновено млади и роми без изградена ценностна система!
8
7
 
5
 
! Отговори
Все си мислех преди 3 години
Че човек като е грозен трябва поне да е умен. Разочароващо.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние само си мислим, че сме свободни!Ще ни се. Но сме роби на глупостта! Вижте какво се харесва - пошлото, арогантността, слагачеството, злото, облечено в дрехите на свръх добро! За чалгата и простотията няма и да подхващам! Различният, мислещия нестандартно е мразен, оплют, срещу него се обединяват всички докато го изгонят от държавата. Но когато този човек отиде на вън и постигне нещо, всички се блъскат в гърдите и крещят българин!Докато не се научим да уважаваме свободните духом, ще бъдем ро
6
6
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
А ти на чия хранилка си?Или сам да се досетя.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом една година е достатъчна да се объркате и да не знаете кога сте свободни, значи никога не сте били свободни!
4
3
 
10
 
! Отговори
Бай Х преди 3 години
ооооо тоя е от видните глашатаи на Шорош и компания.....
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големият проблем в бг е че в манията си да сме приятели на някой си, работим срещу собствените си интереси!Много е жалко когато видиш умен човек, който се мисли за лидер, да се съгласява със всяка простотия само да е в компанията! Знаем как жалко свършва това сред младежта, за съжаление ще разберем как ще свърши и за държавата! В името на това да се харесаме на нагли тартори убиваме себе си! Жалко!
2
3
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- Защо да е трудно?! Все по- малко свободни сме. Все по- зависими от правилата на Държавата. "Обещават им свобода, а те сами са роби на разврата; защото от каквото е победен някой, на това и роб става." от Второто Послание на ап. Петър, глава , стих 19
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този човек е на хранилка на Сорос.

Спонсорирани публикации