COVID-19 започва като пневмония, но продължава като сърдечно-съдово заболяване?

Има статистика, която показва, че хората, които имат FH са млади, посочи проф. Иво Петров
30 мар 2021 13:55, Ния Христова
84
 
Последствията от COVID-19 сериозно влияят на живота и здравето ни. Сблъскваме се с различни усложнения по време на боледуване и след това. Имаше и напрежение около ваксината на АстраЗенека - след поставянето ѝ се стигна до фатални инциденти заради образуването на тромби. Дали образуването на тромби се дължи на спецификата на всеки един човешки организъм или на генетични заболявания, които не са установени?
 
Какво представлява фамилната хиперхолестеролемия (FH)?
 
"Немалко нарушения се дължат на генетична предизпозиция. При такава генетична предизпозиция, както при фамилната хиперхолестеролемия (FH), хората, които са засегнати от нея, имат много високи нива на лошия холестерол с ниска плътност. Те са значително по-податливи на ранно и много често фатално развитие на усложнения от сърдечно-съдовите заболявания", заяви пред Bulgaria ON AIR кардиологът от "Аджибадем Сити Клиник" проф. Иво Петров.
 
FH проблем е съществен проблем заради високата смъртност. От думите на проф. Петров стана ясно, че би трябвало да му бъде обръщано съществено внимание от всяка здравна система.
 
"Има статистика, която показва, че хората, които имат FH са млади. Защо? Защото няма възрастни, възрастните вече са починали", посочи кариологът.
 
Според проф. Петров е изключително важно да бъде популяризиран горепосоченият резултат и да се вземат мерки като ранно диагностициране и таргет терапия.
 
"Колкото по-рано хванем този контингент от хора, които са носители на FH, но все още не са ни пациенти, толкова по-голяма е вероятността да продължим техния живот по-дълго време и те да бъдат абсолютно нормални членове на нашето общество", обясни кардиологът.
 
Какви увреждания нанася COVID-19 върху сърцето?
 
"Това е много актуална тема. За съжаление, когато протича тежко, COVID инфекцията започва като пневмония, но всъщност продължава като бурно сърдечно-съдово заболяване, тъй като цитокиновата буря в голяма част от случаите уврежа и съдовете", посочи събеседникът.
 
Проф. Петров призова всички, които имат съмнения за сърдечно-съдово нарушение в следствие на COVID-19, да потърсят лекарска помощ. И отправи апел към всички, особено таргетни контингенти като легари, възрастни, хора с придружаващи заболявания и най-вече със съдови - тези хора трябва масово да се ваксинират, за да бъдат предпазени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Измислиха ли ваксини?
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Върти, суче и накраях хоп - пак за ваксинацията говори. Колкото до това FH аз не виждам начин човек да се предпази, освен ако яде абсолютно здравословна храна /каквато няма/ и диша абсолютно чист въздух /какъвто няма/, съответно и да спортува. Лекуването с лекарства два пъти повече усложнява проблемите със здравето, защото лекарството лекува едно нещо, а скапва няколко други.
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Започна на майтап и завършва с инжекции за последователите на култа.
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По време на кризи правителствата винаги гледат да успокояват населението,а тези наобратно плашат, страхуват,всяват паника. Значи те са врага.
23
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 28Тарикат, проблема е, че никой не познава болет от този медиен вирус.Ти си пиши заучените слова.
22
0
 
6
 
! Отговори
Зиг преди 3 години
Всеки път, като видя в новините списъка с починали от Ковид и сред тях - "без придружаващи заболявания", се чудех - здрави ли са били, наистина, или просто не са били все още диагностицирани...
21
2
 
16
 
! Отговори
bbb преди 3 години
Методично продължава плашенето на народа...
20
6
 
10
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
Ефектът на Дънинг-Крюгер е когнитивна склонност, при която неквалифицирани индивиди страдат от илюзорно превъзходство, изразяващо се в надценяване на собствените познавателни способности.Само чети коментарите.
19
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гласувайте за Мангъров, хора!!
18
11
 
7
 
! Отговори
д-р ХАУС преди 3 години
ДО 24 НЕГРАМОТЕНЛЕЧЕНИЕТО С ЧИСТ ВЪЗДУХ И ТО В ОПРЕДЕЛЕНИ МЕСТНОСТИ И САНАТОРИУМИ СЕ ОТНАСЯ ЗА ТУБЕРКОЛОЗА, а пневмонията винаги се е лекувала с антибиотици и се препоръчва носенето на маска при контакти, и за това ли ще искаш оставката на Баце? то това ви е високото ниво, останалата част и това не знаят
17
6
 
18
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Преди лекуваха пневмония с чист въздух в специални санаториуми. Сега ни лекуват с маски, които спират дори и мръсния кислород.
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид 19 започва като пневмония, продължава като сърдечно-съдово заболяване и завършва като самолетна катастрфа.
15
5
 
12
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Ами с тези маски, също оставаме без кислород. Това е по_бавна, но сигурна смърт
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"И отправи апел към всички, особено таргетни контингенти като леГари,......."
13
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Започнало като пневмония, а водело до сърдечно съдови усложнения.Професоре, защо не отвориш Уикипедия на български, пък да видиш какво сте написали там, ти или твоите лекари колеги, и за обикнонения грип. Написали сте същото, че и още по страшни неща има за грипните детски усложнения. Ама преди три години въобще нямаше такава яростна агитация за грипните ваксини. Как да накараме хората да се ваксинират? Отговор, като ги уплашим с яки последствия.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"таргетни контингенти като легари,"За легарите не знаех, че са таргетна група ... Напишете една статия за легарите специално, че много хора не знаят за съществуването на такава професия.
11
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха тука е пълно с издуханяци. Никой не ги кара да се ваксинират и цял ден пишат че няма да де ваксинират. Никой не ги кара да четат и цял ден се оплакват какво пишело тука.
10
0
 
12
 
! Отговори
Помнещ преди 3 години
Същият този 'убавец мамин неземен още миналата пролет беше пуснал на пазара менте лекарство против К19 с наименование Корвирал 19 - с 19 на бр. (неслучайно) чудодейни билки; вменяват всякакви допълнителни поражения от вируса, че сега е време за урожай...
9
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Досега никога ли не е имало бронхо(пневмонии), усложнения на сърце/бъбреци от грип? Но се лекуваха, имаше специализирани болници-Раднево удобно закрита. Какво да кажем за туберкулозата, която дори взе да се завръща заради лошите условия на живот и резистентността от антибиотици? Не достатъчно специалисти по белодробни болести, стари сгради, техника, ниско заплащане на специалисти, предизвестен изход при такива случаи
8
2
 
8
 
! Отговори
до 6 преди 3 години
не бе друже, просто си мислят че това им дига рейтинга на сайтчето.