Няма доказателство, че COVID-19 се предава от майката на плода

Проф. Николов: Няма яснота за страничните ефекти на ваксините при бременни
Обновена: 30 мар 2021 12:15 | 30 мар 2021 12:12, Анисия Иванова
3
Няма доказателство, че COVID-19 се предава от майката на плода
Снимка: Bulgaria ON AIR

Министърът на здравеопазването създаде Експертен консултативен съвет за бременни и родилки с Ковид-19. Целта на съвета е да оказва медицинска помощ на бременни и родилки, в това число на заразени с коронавирус.

"Следим развитието на заболяването на бременните у нас. България е разделена на 6 области от Експертния съвет, и така обхващаме цялата страна. Приехме един правилник, който ще отразява и ръководи дейностите. Приехме и два много важни документа - общи правила за действие на акушерите по отношение на бременните и общ диагностичен план, за диагностика и терапевтичните дейности", обясни председателят на Съвета проф. Асен Николов пред "България сутрин".

Още по темата
По отношение на ваксинацията на бременни проф. Николов заяви в ефира на Bulgaria ON AIR, че се наблюдава предпазливост, тъй като ЕМА също е много предпазлива. А това се дължи на факта, че производителите все още нямат яснота за странични ефекти при бременни.

"Не можем да предложим категорична ваксинация за бременните. Ако за бременните има риск, работят и са в контакт с много хора - трябва да се консултират с лекар, но изборът си остава техен", допълни още проф. Николов.

По отношение на предаването на заразата по време на бременност, проф. Николов, заяви, че няма доказателство, че Ковид-19 се предава от майката на плода.


3
Още от Общество
Води ли до по-голямо заразяване при децата британският щам?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 3 седмици
Предаването, случайна работа ли е? Надявам се, че питам дипломиран доктор, а не генерал_милиционер.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Още няма доказателства и това ще стане