АстраЗенека, тромбозите и опасността

По-високи рискове за пушачите и тези с наднормено тегло
8 апр 2021 13:24, Ния Христова
25
Продължава ваксинацията с препарата на АстраЗенека у нас. Повишено внимание се обръща на специфична група на жени под 60 г., при която се срещат изключително редки нежелани лекарствени реакции.
 
"Трябва да знаем механизма на нарушенията, които се получават. Става дума за повишено кръвосъсирване и образуване на тромби. Този процес ни спасява от кръвоизливи, но в конкретния случай се явява като вредна странична реакция. Води до тромбообразуване и различни клинични състояния", обясни специалистът по трансфузионна хематология и клинична имунология проф. д-р Фани Мартинова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според нея ваксинацията с АстраЗенека наподобява самия механизъм на COVID-19. Вирусът също може да предизвиква тромботични усложнения, белодробни емболии, запушване на съдовете в коремните органи.
 
"Започна се проучване на какво се дължи това - дали е на аденовирусния вектор от шимпанзе, дали се дължи на помощните вещества в съдържанието на ваксината или се дължи на един протеин. Последните заседания не дават категоричен отговор, има само хипотези", посочи проф. д-р Мартинова.
Още по темата
 
Тя подчерта, че ако от 7 до 14 дни след ваксинацията се получи задух, тежест в гърдите, неясни синини по тялото, температура или аритмия човек трябва да се отправи към спешен център, за да започне терапия веднага.
 
Проф. д-р Мартинова обясни още, че между 30 и 60 години е възрастта при жените, в която се взимат антиконтрацептивни средства, а те самите са с доказан тромбогенен ефект. Не се знае, че бременните трябва да бъдат изследвани за генетични маркери на кръвосъсирването. Тромбофилията причинява преждевременна смърт на плода. Жените са склонни да образуват тромби по-често, обясни специалистът.
 
И изтъкна, че има по-високи рискове за пушачите, за обездвижените и за хората с наднормено тегло.
 
"Характерно е за българина и за младите хора да не обръщат внимание на своето здраве, да не ходят на профилактични прегледи и да не обръщат внимание на особеностите на теглото, тютюнопушенето и сърдечните оплаквания", коментира проф. д-р Мартинова.

25
Още от Общество
Има ли бум на хранителни зависимости?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
First Last преди 4 дни
Ами тук едва ли има професорчета и специалисти толкова. По-скоро такива няма да ровят в коментарите на dnes.bg и подобни сайтове. Как ще се предпазят хората е лична отговорност... Единственото, което мога да препоръчам е да се информирате добре. Пример: ваксината на Pfizer се очаква да бъде "клинично завършена" през 2023г., до тогава е в процес на разработка. Излиза, че хората си набиват някакви експерименти в тялото. От страх... Видя се колко версии промениха управляващите от 1 година насам.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Как професорчета ...къде са опашките )
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
И как да се предпазят хората кажете нали сте специалисти
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Напълно, абсолютно безопасни обаче.
17
0
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 4 дни
ТЪРСЕТЕ СТАТИЯТА ЗА ПОЛИСОРБАТ 80 ВЪВ ФЕЙСА! ИНТЕРЕСНА Е! ИМА И ПОЛИСОРБАТ 20!
16
0
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 4 дни
До First Last
Това ли е!? Затова ли има 90 кила шестокласници с бюстове като на баба си!?
Изследванията са показали, че Полисорбат 80 може да доведе до безплодие при плъхове.В изследване , публикувано в списанието на хранителната и химическа токсикология е открито, че е ускорено узряването на плъховете, удължен е половият цикъл, намалява теглото на матката и яйчниците, и причинява увреждане на лигавицата на матката! ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А може ли и след 14я ден да се получат странични ефекти големи специалисти имаме и какво точно трябва да се прави преди имунизация трябва ли хората да се изследват никой нищо не казва затова юруш на ваксините но здрави ли сте
14
0
 
7
 
! Отговори
да,да ама не преди 4 дни
Каквато и да е на Астрата ваксината и другите имат някакви странични ефекти! Но сега са ги натиснали главно по американска заръка и ще ги мачкат докато пуснат кокала в краката на - знае се кого! Каквото и да пишем - всичко е за пари! А се очертава да са много парите във ваксините и то отсега-нататък!
13
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Няма доказателства поне не чух че починслите са били на котрацептиви измислете друго
12
1
 
6
 
! Отговори
Влак GT преди 4 дни
Събират се от кол и въже разни "специалисти" да се изхождат по въпроси дето и хабер си нямат.....
Не е ли по-лесно да се предписват профилактично минимални дози аспирин, има ги в каквито поискаш разфасовки и масово се предписват като антикоагулант....
11
2
 
6
 
! Отговори
First Last преди 4 дни
Това е съдържанието на листовката на ваксината на Astra Zeneca - "chimpanzee adenovirus", HEK, polysorbate 80. Последната съставка може да сърчнете в Google. Въобще хората интересуват ли се какво си инжектират? Явно масово се затъпява и се вярва на всякакви манипулации. Лекари и те явно не се интересуват... Всеки да си решава и да си носи отговорността.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Нещо като вица за сапуна: пениш се,не пениш се, ше те ям.... пари съм давал
Гледам в Русе са почнали бездомните да боцкат,приоритетни са
Ако не беше тъжно и страшно, щеше да е смешно!
9
6
 
4
 
! Отговори
пушек... преди 4 дни
Човешката цивилизация се е зародила край огъня и пушека и те са се вплели в гените на хомо сапиенс. В днешното технологично общество, пушачите са единствените здравословно живеещи и в хармония с природата, както тяхната, така и заобикалящата ги.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Астра Тромбозека не прави тромбози!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Олеле, Дрезден, 25 хиляди изпечени германци от Великобритания и САЩ.

Германецът е железен, но огънят го прави ковък.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Астра или Зенека е по-опасна?
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Германецът е още по-железен.

Германецът е ял толкова бой, колкото всички останали по света.

А японецът изяде две ядрени бомби. И той е много як.
4
2
 
3
 
! Отговори
Вейхайвей преди 4 дни
Значи, причините са: пушене, наднормено тегло, ядене на чипс, ядене на сирене с палмово масло, чоплене на семки и пр.
3
8
 
1
 
! Отговори
Тромбон преди 4 дни
а който му е писано да се удави няма да го обесят, боцкайте се смело, човек не може да избяга от съдбата си.
2
9
 
6
 
! Отговори
Булгар булгар преди 4 дни
Българина е железен бе. Кво ще го плашите с некви ваксини? Особено характерно е че има самочувствие без покритие (но с много оправдания).
Най силни сме, но всички войни сме ги загубили заедно с много територия.
Най-умни сме, но при всички дипломатически преговори ние го отнасяме.
Най-здрав ген имаме, но сме на 2-ро място по смъртност в света.
итн итн...

И това ако не е повод за размисъл, не знам.