Предлагат опасна хранителна добавка в мрежата

Йохимбинът е забранен официално в Европейския съюз (ЕС) през 2019 г.
8 апр 2021 19:02, Ния Христова
24
Предлагат опасна хранителна добавка в мрежата
Снимка: Pixabay
Мнеми търговци предлагат в мрежата нерегламентирана продажба на хранителна добавка, съдържаща йохимбин - съставка, забранена от две години в България, предаде БНТ. Тя се използва предимно от спортисти и атлети за отслабване, но е популярна и сред потребителите. 
 
Онлайн може да се открие в няколко сайта, които предлагат добавката. При опит да се направи поръчка обаче се оказва, че тя всъщност не е налична. Активната съставка в нея се извлича от кората на растението йохимбе, където е разпределена неравномерно. Това не позволява да се направи контролирана дозировка в крайния продукт. 
Съставката може да причини странични ефекти, които също са спорни. Някои експерти смятат, че при правилен прием и здрав организъм -  тя не е по-различна от други хранителни добавки. От Българската агенция по безопасност на храните твърдят, че в големи количества тя причинява проблеми със сърдечно-съдовата система, хипертонични кризи, тревожност и напрегнатост на организма. 
 
Йохимбинът е забранен официално в Европейския съюз (ЕС) през 2019 г. Регламентът влиза в сила на 13 май 2019 г. Оттогава на територията на ЕС е забранена употребата му в храни и хранителни добавки. 
 
Според уелнес експертът Тихомир Велев подобно решение е твърде крайно. 
 
"Йохимбинът е като всяка една друга хранителна добавка. Дозата прави отровата и със всяко едно нещо може да се прекали и да се злоупотреби до степен, която да е опасна за живота ни. Важно е да се отбележи и че тези странични ефекти не се наблюдават при всички хора.", подчерта той.
 
Кремена Стоева, началник отдел в БАБХ обаче предупреждава, че по-голямо количество йохимбин може да порази нервната и сърдечно-съдовата система. Възможно е да се получи натоварване на сърцето, хипертонични кризи, също така странично действие е постоянната тревожност, напрегнатост на организма. 
 
"Ние проверихме не един сайт, тъй като при нас постъпиха и други сигнали от граждани. Наистина установихме предлагане на йохимбин - рекламиране на съставки, съдържащи в състава си веществото.", коментира тя. 
 
Добавката се оказва налична само в един сайт, от който вече е изтеглена и унищожена от санитарната агенция. На всички сайтове, на които има обява за предлагане на йохимбин са връчени предписания, за да се коригира съдържанието.
 
"За съжаление, не можем да контролираме чуждестранните сайтове  на 100%, но се стараем да извършваме проверки и да ограничаваме хранителните добавки със съдържание на йохимбин, като сме прекратили регистрацията на хранителни добавки с йохимбин в България. Въпреки масираните проверки, хранителни добавки с йохимбин все още са налични в интернет. 
 
Именно заради подобни нелоялни търговски практики, от Министерството на земеделието предвиждат добавки да се продават само в обекти за дистрибуция на храни, аптеки и дрогерии. Онлайн търговията пък ще може да се извършва от регистрирани бизнес оператори, тоест интернет търговците също ще трябва да се регистрират. На хранителните добавки не бива да се приписва, че предпазват или лекуват болести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТялотоТо ако си го вземеш от Амазон пак ще ти искат ДДС на митницата... За другото си прав. Забраните на ЕС са абсурдни. Това е желанието на политиците, те да ти казват какво да правиш и какво да не правиш, не ти да решаваш.
19
0
 
4
 
! Отговори
Тялото преди 3 години
Ето заради такива глупости хората намразиха ЕС. Въпросния йохимбин се ползва от 3000 години и е разрешен в целия свят включително и в САЩ.До сега се внасяше и произвеждаше легално и се плащаха данъци. Сега всеки може да влезе в Амазон, или още 1000 такива сайта и ти идва на вратата без никой да го спре.Но иначе потребителя е "защитен" от влестите за негово добро.
18
0
 
9
 
! Отговори
Бля-бля преди 3 години
Мнеми ? Тцтцтц виждал съм неграмотност,ама в тоя сайт е нещо страшно. Ще се самообесим и ще изчезнем безкрайно
17
0
 
2
 
! Отговори
от Плевен преди 3 години
В къщи имам два кашона от този препарат.Купих го преди години в Турция.С голям успех йохимбинът го използвам за добра erection, а успеха е много добър, поне 4-5 часа всичко е наред при мен, хем съм на 66 години.
16
1
 
1
 
! Отговори
Коприва преди 3 години
Лошото е когато такива препарати се пробутват на непълнолетни.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и в сптеките я има. Едно кръгче из ремедиум е достатъчно.
14
2
 
3
 
! Отговори
на средна възраст преди 3 години
Колеги, на вашите години щях да се потя над гаджето безкрай...Защото запомнете от батко:На мъжът само един мускул му е фатално важен.Безценен !
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 14Какъв е смисълът да зобиш стероиди, след като в момента, в който ги спреш почваш веднага да губиш от постигнатото ? Не рядко губиш и полова мощ.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
потта ми беше зверски жълта, урината тъмна като уиски, след стероида седя и се потя зверски вода се стича от мен и едвам дишам
11
2
 
6
 
! Отговори
Чети внимателно ! преди 3 години
Йохинбин = Испанска муха
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ползвал съм йохимбин преди тренировка, ефектът е, че действително те кара да се потиш повече, не съм имал никога проблеми или неблагоприятни странични ефекти.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1 Е, ми това е българинът, *** и без ум гласуващ за миз,ер,ници!
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те официално ви натискат да се ваксинирате с отрова ама нейсе..
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ба, от колко време вземам йохимбин, сега разбирам, че бил забранен. Има го в много добавки, като част от бленд. Обикновено в много малки количества. За това и аз го пия, защото върви към други по-интерсни добавки. Иначе има по-добри алтернативи, примерно rauwolscine, който обаче се продава само по чуждите сайтове.Иначе йохимбинът не е толкова опасен, но на доста хора им се гади от него. Като цяло безсмислена добавка. Няма голям ефект (поне не такъв, който да е уникале) пък може да ти се догади
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Доц МангъровАко потта ти е била жълта, каква ти е била урината?
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Па това ако не е Сила БГ и тяхната гаражна "оригинална" марка Haya - едно от многото "оригинални" ментета на българския пазар, произвеждани в гаражи с неясен произход на материала.
4
1
 
4
 
! Отговори
Доц Мангъров преди 3 години
Абе пълно е със зоб астероиди внос от турция дубай китай, 3 месеца зобих потта ми беше ЖЪЛТА нацепих се зверски
3
0
 
19
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Те и цените на хранителните продукти, спрямо доходите ни, са опасни за здравето, ама няма промяна...
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи нещо дето ти вдига кръвното и те напряга - забранено. Друг препарат, от който може да получиш тромбози - разрешен, даже на сила ти го тикат...Нямам какво да кажа повече.
1
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма проблем, това е заложено в Програмата на първата чалга партив в Бг - ИТН! Наркотици, отрови, метилов алкохол, анархия, беззаконие, безвластие, чалга-мутренските времена се завръщат благодарение на мартеничаря и момпе за всичко на вис 2 и Таки - слави трифонов от село учиндол. Честито, главанаци, дишайте лепило кале!