Реален избор на ваксини - през май, желаещи за "АстраЗенека" почти няма

До края на седмицата ще се решава какво да правим с нея в България
Обновена: 12 апр 2021 16:17 | 12 апр 2021 16:10, Веселина Йорданова
234
Реален избор на ваксини - през май, желаещи за "АстраЗенека" почти няма
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В следващите дни ще се решава какъв да е подходът в България с ваксината на "АстраЗенека" към хората, които имат първа игла от нея, както и към тези, които желаят да си я поставят.

Здравният министър Костадин Ангелов обясни, че във всички ваксинационни центрове има от ваксината на "АстраЗенека", а количествата иРНК-ваксини са ограничени за 1-3 фаза от плана и в малка степен за четвърта. Към оксфордската ваксина обаче интересът бил спаднал до "символични проценти" и хората, които желаят да си я поставят, са единици.

От медицинска гледна точка ваксината е сигурна, но причините сте свидетели на какво се дължат, каза министърът.

Той обясни, че има писмо от португалското председателство, в което се посочва, че като общоевропейски подход трябва да се ограничи изцяло употребата й на хора под 60 години. Затова ще бъдат попитани експертните съвети, които да дадат спешно становище.

62 010 дози от ваксината на "Пфайзер" дойдоха днес у нас. Ангелов уточни пред журналисти, че такова количество ще идва всеки понеделник до края на април.

Реален избор на ваксини очакваме да има в началото на месец май, обясни той. Именно тогава ще получим и допълнителни дози след преговорите с ЕК - 1 млн. дози от "Пфайзер", а през юни - 1.25 млн.

Министърът подчерта, че от шестте държави, които са сигнализирали пред ЕК за количествата ваксини, България ще получи най-много дози, благодарение на "авторитета и неотстъпчивостта на премиера Борисов".

Ангелов каза, че има случаи, в които хора получават есемеси за поставяне на ваксина, а когато отидат на място, центровете не работят. Като причина той посочи точно това, че иРНК ваксини за момента няма достатъчно. За момента в София няма иРНК ваксини извън фазите от плана.

Ангелов подчерта, че вярва във всички ваксини. Той обясни, че ще бъде направена логистика, за да няма струпване на лични лекари в столичната РЗИ, каквото се получавало от понеделник до сряда.

По отношение на отдалечените места в страната министърът подчерта, че може да се използват коли на МВР, като предварително се дава заявката чрез РЗИ. Това може да бъде използвано, не приемам обвинения в публичното пространство, че не е създадена логистика, въпрос на желание е да бъде организирана, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уж щеше да има избор от февруари, после стана март, след това дойде април, сега вече май, а ние продължаваме да сме най-слабо ваксинираната страна в ЕС и чупим рекорди по смъртност от ковид. Не знам как има очи да се показва този въобще!
165
1
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Айде стига лъжи: В Израел ваксинират само с пфайзер :)
164
3
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
Какъв е проблема фаза 1 да ги боцкат с Астра ?
163
0
 
12
 
! Отговори
Просто решение преди 3 години
Ами да направят една държавна застраховка живот и който изтегли късата клечка - да се изплати сума на семейството му. При шанс 1:1000 000 за проблеми и при $1 застраховка, близките на починалите от ваксина (независимо каква) ще приберат $1000 000. При тези условия желаещите за ваксина ще са много повече.
162
0
 
5
 
! Отговори
АстроПитек преди 3 години
Е как ще има - с тази антиреклама дето тече.
161
1
 
7
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 3 години
До АнонименНикъде не плащат за да те ваксинират, някои държави плащат, ако умреш след ваксинация и в повечето държави е задължително медицинския персонал, учителите и държавните да се ваксинират. Някои работодатели също задължават служителите, ако не искаш си търсиш нова работа.
160
5
 
9
 
! Отговори
Дедо Гочо преди 3 години
България няма до момента убити войници за един ден във войните 200 души но Тиквон 1 и Анндрешко го направиха
159
12
 
5
 
! Отговори
Айде стига лъжи преди 3 години
Подигравате се с хората ,в англия израел ваксинирани милиони с АстраЗенека.Затова сега всичко се отваря и започват нормално да живеят .Стига с тия пропаганди на германия и франция против Астра зенека само защото е английска.Европейския се провали в пандемията и с ваксинирането.Поръчаха 3месеца след англия ваксини и после искат да им вземат техните ваксини.когато астра зенека побликува договорите за поръчки и се видя кой кога е поръчал се започна всичко .но никоя медия в EUне показа това.
158
1
 
3
 
! Отговори
абе ей, преди 3 години
ти нема ли си ходиш
157
3
 
7
 
! Отговори
Пфу преди 3 години
Министърът подчерта, че от шестте държави, които са сигнализирали пред ЕК за количествата ваксини, България ще получи най-много дози, благодарение на "авторитета и неотстъпчивостта на премиера Борисов".ти да видиш ще получим най-много ... щот мин. предс. чооок авторитетен, а тоз пък женчо с костюм и вратовръзка... ***
156
0
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
"Реален избор на ваксини - през май"===Да бе, да. Май ли беше или юни? :))) Всеки месец този мазняр обяснява как от другия вече ще има ваксини по избор и то за всички.
155
3
 
3
 
! Отговори
до челеби преди 3 години
абе фессс........Хората взеха яко да *** от ваксините ...как пък в Англия с 30 милиона ваксинирани само 7 умряха пък у Бг то с 300х ваксини 201
154
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
англия и израел вече дишат спокойни а тук кършат пръсти вече половин година. То да върви ваксинацията и да отваряш всичко ок. Ама то само отваряне и умрели има и теории и загивори се ширят. Че и журналисти им пригласят в хор щото е по важен рейтинга.
153
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
англия и израел вече дишат спокойни а тук кършат пръсти вече половин година. То да върви ваксинацията и да отваряш всичко ок. Ама то само отваряне и умрели има и теории и загивори се ширят. Че и журналисти им пригласят в хор щото е по важен рейтинга.
152
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Желаещи за Астра Зенека нема ,но ББ я плати . Сега да я бият на всички Гербери за това е заслуга на техният вожд.
151
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Англия се ваксинира с АЗ и онзи ден имаха 7 починали на 60млн и отгоре население. България с по-малко от 7млн население отбелязва над 200 души починали, но обсъжда дали АЗ не е прекалено лоша за българите. Лудост.
150
0
 
7
 
! Отговори
Жалки слуги преди 3 години
на наднационални фармацевтични компании, част от предателите на България.
149
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
авторитета и неотстъпчивостта на премиера Борисов - таковал ги е с 200 всичките, как няма да има авторитет в Европа
148
3
 
4
 
! Отговори
bocko преди 3 години
тоя началото на Януари каза на един от брифингите на НОЩ, че като започне ваксинацията хората ще имат право на избор. ЕМА към ЕС казва, че Астрата НЕ е ОК, но понеже нашите не са купили нищо друго е ОК. Е заради този и НОЩ-я им щаб *** хората начело с ония кубето Мутафа-бей дет се крие, като мишка. Само накрая те да измрат от народна любов.
147
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е така е! Хората не искат да мpат от евтино кафе. Като ще мpат, искат да е със скъпото... Иначе у магазина ще се избият за промоциите и все ще гледат най-евтиното да вземат, за да не се минат, ама с ваксините не е така! Ваксините са им безплатни, затова искат от скъпите, пък нищо, че и от тях се мpе, че даже и повече. Поне няма да yмpат с чувството, че са се минали.