Как се живее с 300 лв. месечно? Само за храна, за дрехи няма

През 2020-а сме харчили по-малко за култура, облекло и обувки
Обновена: 17 апр 2021 22:00 | 17 апр 2021 15:55, Веселина Йорданова
424

Заради пандемията разходите на домакинствата за хранителни продукти са се увеличили за сметка на изразходваните средства за облекло и обувки. Това сочат данни на Националния статистически институт. С над 20% по-малко харчим и за култура.

С пенсията си Елена едва покрива ежедневните си нужди. Няма възможност да заделя за дрехи и обувки, предаде Bulgaria ON AIR.

"Дрехи съм си купувала втора употреба, сега и такива не мога. Само за храна, аз съм с малка пенсия", споделя жената.

За почивка не смее и да мисли. "Не, направете си сметката с 300 лева как се живее. Добре, че имам деца - и те страдат, но ми помагат", откровена е Елена.

По данни на НСИ, разходите за храна през 2020 г. са се увеличили с над 2% спрямо предходната година. Харчили сме по-малко за дрехи, обувки и култура.

"Хората икономисват за глада, повече средства за храна, без култура, това води до понижаваща линия. Икономиката зацикли, гладът идва", коментира председателят на Русенска стопанска камара - проф. полк. д.н. инж. Красимир Ениманев.

Статистиката сочи още, че годишният общ доход на лице от домакинство бележи ръст. Растат обаче и цените. А най-голямото перо в приходите на домакинствата остават работните заплати от трудов договор и пенсиите.
Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още по темата: доходиразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Младите ще тръгват пак на Запад. Тук ще останат пенсионери, политически играчи с пари от Москва.
62
1
 
8
 
! Отговори
До анонимен 61 преди 3 години
Много добре казано. Хайде да видим сега дали Слави ще е старата песен с нов глас или ни очаква промяна
61
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РазбирачАз готвя ВСЕКИ ДЕН. За четирима. И една бутилка олио ми стига за 2 седмици. Минимум.Неграмотните и некадърните взели да държат тон.Ресторанти му се привиждат.
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аха
59
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новите партии да отговорят на въпроса лак се живее с 300 лв!
58
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 48"Единици са имали щастието да работят високоплатена работа .. "Пропукванията в светогледа си личат от километри.Добрата работа не е до "късмет", а до знания, и кадърност.
57
1
 
17
 
! Отговори
Разбирач преди 3 години
До анонимния дето много разбира. Ние олиото не го пием. - Готвим си защото нямаме пари да ядем като теб по ресторантите.Ти виждал ли си пенсионер в ресторант ?Боже какви хора има.
56
1
 
4
 
! Отговори
Леша преди 3 години
До И мафията е ибавкаВсяка мафия е еврейско извращение, няма добра мафия.
55
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 50"телевизия, интернет, телефон = 260 лв"АхахахахахахахахахахааааааВикаш, един човек дето едвам свързва двата края е набримчил всички екстри на макс и му ги смяташ.Тва ми напомня преди време някакъв дето правеше сметка, че стандарта дето държавата поддържала му бил нисък, щото имал "разходи" всяка година за нов смартфон .....Гьостерица трябвааааа .....
54
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Елате мен да питате, млад пенсионер на 44 г. с 100% телк и пенсия 170 лв.Ти си мислиш, че ние не знаем и можеш, да ни излъже.Освен тези 170, ти се отпускат за храна, телефон и други още 160. Отпущат ти се пари за специфичните ти нужди - обувки, патерици, количка, антидикобитален душек и др. Отпущат се пари за личен асистент (най - вероятно майката) в размер на близо 500 лв. Това всичко са пари, а не само стоте лева.
53
5
 
6
 
! Отговори
И мафията е ибавка преди 3 години
Ако ни управляваха бандити като братя Галеви съм сигурен, че по мутренски щеше да дават пари. Щото мутрите са най-точно във всичко. Ама тя и мафията в България е по Бай-ганйовски. Нема шанс.РЕФЕРЕНДУМ ЗА ВСЕКИ ЗАКОН - ТОВА НИ ТРЯБВА.Айде Слави та Слави - дай да видим ще Удържи ли на думата си за референдумите и гласуването.Или ще е за поредния изгонен със протести като бате Бойко.
52
5
 
23
 
! Отговори
Леша преди 3 години
Голяма част от хората по света са съгласни да ги инжектират с експериментални препарати без пари и дори се подписват, че не им пука за живота им. Трябва ли да ме учудва това, че някои хора са съгласни да живеят с 300лв на месец и нито един от тях не е влязъл с ловна пушка в парламента?Управляващите наглеят колкото им се позволи.
51
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РазбирачБрато, явно в ЖИВОТА ти никога не си правил семеен бюджет. Половината от "разходите" дето ги написа са ПЪЛНА ГЛУПОСТ.Всяка седмица харчиш по една бутилка олио ли?Вие това олио пиете ли го? Минимум ....Хахахахахаха8-)
50
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между другото в Куба здравеопазването, както и образованието са абсолютно безплатни. Там няма как да гладуваш.
49
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парно, ток, вода, телевизия, интернет, телефон = 260 лв. (при мен е толкова при съвсем икономични разходи). При доход от 300 лв. месечно за храна биха останали 40. А данъци, транспорт, облекло, обувки?
48
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да правиш генерални изводи само от собствен опит, е меко казано неуместно.Днешните пенсионери не са се пенсионирали вчера. Последните 25 години стаж може за тази жена да са били преди 2017, или преди 10 години...Да си чувала за работещите бедни в милата ни татковина? Единици са имали щастието да работят високоплатена работа, да са имали дори работа през целия си трудов стаж. Ощетените с различни несправедливости през последните 30 години са много.Да можеш да пишеш, не означава грамотност...
47
1
 
39
 
! Отговори
На тези,които питат преди 3 години
Какво е работила жената отговарям Майка ми е с 38 г.трудов стаж като учителка по математика и физика.Оенсията и беше 279 лв.сега е 300.
46
3
 
23
 
! Отговори
Разбирач преди 3 години
А бе 300 лева за храна какво са ?Хляб - 1.40-1.50 за 1 брой е на месец = 45 леваОлио 4.00 лева на месец = минимум 16 леваСол, захар и брашно на месец = минимум 20 леваСода, яйца (яйца по 2 лева на 6 яйца) =минимум 30 лвДо тук имаме 110 лева за един ХурецАко включим тестени изделия, мляко и млечни продукти и други вървим на 200 лева до тукИ ако включим мезе и домашна ракийка 300 леваНо това е един минимум. Още ли ги търпите тия ? Щото те са по мерцедесите а за нас е красивия ХУР. Ужас
45
2
 
15
 
! Отговори
Леша преди 3 години
"Как се живее с 300 лв. месечно?"Питайте Бау. Той е готов да си смени пола за 1000лв, само да са от сорос.
44
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До aqsw123Хубаво беше да си намериш работа, вместо да даваш подкупи за телк.