Как се живее с 300 лв. месечно? Само за храна, за дрехи няма

През 2020-а сме харчили по-малко за култура, облекло и обувки
Обновена: 17 апр 2021 22:00 | 17 апр 2021 15:55, Веселина Йорданова
424

Заради пандемията разходите на домакинствата за хранителни продукти са се увеличили за сметка на изразходваните средства за облекло и обувки. Това сочат данни на Националния статистически институт. С над 20% по-малко харчим и за култура.

С пенсията си Елена едва покрива ежедневните си нужди. Няма възможност да заделя за дрехи и обувки, предаде Bulgaria ON AIR.

"Дрехи съм си купувала втора употреба, сега и такива не мога. Само за храна, аз съм с малка пенсия", споделя жената.

За почивка не смее и да мисли. "Не, направете си сметката с 300 лева как се живее. Добре, че имам деца - и те страдат, но ми помагат", откровена е Елена.

По данни на НСИ, разходите за храна през 2020 г. са се увеличили с над 2% спрямо предходната година. Харчили сме по-малко за дрехи, обувки и култура.

"Хората икономисват за глада, повече средства за храна, без култура, това води до понижаваща линия. Икономиката зацикли, гладът идва", коментира председателят на Русенска стопанска камара - проф. полк. д.н. инж. Красимир Ениманев.

Статистиката сочи още, че годишният общ доход на лице от домакинство бележи ръст. Растат обаче и цените. А най-голямото перо в приходите на домакинствата остават работните заплати от трудов договор и пенсиите.
Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още по темата: доходиразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
19
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ТОВА НЕ Е ЖИВОТ-А СЪРВАЙВЪР.-300 ЛВ ПОДИГРАВКА.
42
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 35"А пускат статии тук, че в Куба били зле."Кубинците могат само да сънуват минимална пенсия с равностойността на 300 лева. Както и руснаците, венецуелците и севернокорейците впрочем.
41
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оня ден чухте ли частните пенсионни дружества никой не можеш да им се меси иначе щяло да, е лош отзвук в Европа така казват Герб а Орбан какво казва в Унгария нарушават ли правилата и ощетяват ли народа вън не ме интересува европейски или азиатски компании са
40
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега дългуча и галевата ще ги направят 1000 лева.
39
3
 
23
 
! Отговори
aqsw123 преди 3 години
Елате мен да питате, млад пенсионер на 44 г. с 100% телк и пенсия 170 лв.
38
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До haha"Демокрацията??? Пиши ясно и разбрано - капитализма... Та колко трудов стаж трябва на Бил Гейтс ??? Колко трудов стаж трябва на Рокфелер. Стига глупости, с трудов стаж си само беден и до там. Ако можеш и да ядеш тогава си направо върха"Желателно е да не се изказваш неподготвен.
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питайте Боку Харам
36
7
 
10
 
! Отговори
haha преди 3 години
хора пенсионери получават малки пенсии, но нещо им се губи понятието за справедливост, когато тия хора се окаже, че не са плащали осигуровки, имат по 15 години трудов стаж и са крали от обществото.***************************************************Демокрацията??? Пиши ясно и разбрано - капитализма... Та колко трудов стаж трябва на Бил Гейтс ??? Колко трудов стаж трябва на Рокфелер. Стига глупости, с трудов стаж си само беден и до там. Ако можеш и да ядеш тогава си направо върха.
35
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пускат статии тук, че в Куба били зле.Ако им въведат демокрация не знам след 32 години дали ще съществуват
34
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧичоЗащо не си намериш друга работа?Ааааа, сетих се, защото искаш да ти е на 10 минути от вас. А някои хора отидоха на другия край на света да си оправят живота.
33
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проклета държава, с проклет народ - Георги Чапкънов.
32
9
 
53
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Тези,които пишете,че жената сама си е виновна за ниската пенсия и че се е осигурявала на минимума,а друго е вземала под масата,значи вие не сте работили за такива вълци.Само ако посмееш да загатнеш за по-висока заплата и реални осигуровки -на другия ден ти казват нямаме нужда повече от теб,подай си молбата за напускане.
31
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсии ли, забравете.............след ГЕРБ потоп!!!!
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Задайте въпроса за 300 лв те са от едн месец на власт!
29
28
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости, Lidl пред нас от сутрин до вечер в фул. Половината от хората идват с нови западни коли. Пазаруват всеки ден все едно утре е нова година.
28
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е най-бедната държава,с най-бързо застаряващото и умиращото население..................гарантирано от ГЕРБ!!!
27
2
 
13
 
! Отговори
50лв разходи? преди 3 години
ПИТАЙТЕ ФОНЧО КАК СЕ ЖИВЕЕ С 300 ЛВ, ТОЙ ЩЕ ВИ РАЗЯСНИ
26
5
 
61
 
! Отговори
Анонимен 18 преди 3 години
Масово пенсионерите получават пенсия до 400 лева. Сумата не се актуализира. Колкото са по-възрастни,толкова по-малка е сумата. "Пари на ръка" отдавна не се дават!!! Работещите в градовете различни от София,Пловдив ,Варна и Бургас ,масово работят за заплати до 800 лева. Каква пенсия ще вземат ? А работят!!!
25
4
 
45
 
! Отговори
до 22 преди 3 години
ТИ госпожо, пишеш глуупости.От 90та година до 2005та година в България нямаше закон, който да задължава частниците да осигуряват работниците си.През тези 15 години се осигуряваха само държавни служители.Тези които работеха при частниците ако изобщо се осигуряваха то беше на минимална заплата.
24
31
 
16
 
! Отговори
1 преди 3 години
Русофилите повтарят колко несправедлива е демокрацията, че хора пенсионери получават малки пенсии, но нещо им се губи понятието за справедливост, когато тия хора се окаже, че не са плащали осигуровки, имат по 15 години трудов стаж и са крали от обществото.