Майки алармират: Джипито връща детето, няма тест - няма преглед

Личните лекари отказвали да преглеждат деца без отрицателен тест
125
Майки алармират: Джипито връща детето, няма тест - няма преглед
Снимка: Pixabey

Педиатри връщат малките си пациенти и им отказват преглед, ако родителят не представи тест за това, че са отрицателни за COVID-19. За този проблем алармираха майки пред "Монитор", а се оказа, че темата вече е взривила социалните мрежи заради десетките оплаквания на родителите от личните лекари на децата им.

След настъпването на пандемията у нас няма издаден единен протокол за действие при преглед на най-малките, особено когато те са със симптоми, подобни на грипните или коронавирус. Затова личните лекари масово отказвали да прегледат лично децата, докато не им бъде направен PCR или антигенен тест. Самите майки са категорични, че подобни изследвания, ако се правят твърде често, могат да доведат до увреждане на обонянието на децата им или трайни травми на синусите. Отделно, тъй като изследването не е по лекарско предписание, тестът се заплаща от семейството.

Заради това в социалните мрежи майки на малки деца, които посещават ясли и често се разболяват, се оплакват и търсят помощ. Според жените за всяка хрема, кашлица или температура се налагало на дете да се прави бърз тест за COVID-19. Масово майките са възмутени от подобно лекарско отношение и недоумяват как може педиатърът да отказва преглед на малко дете.

Някои от тях дори съобщават, че са подали сигнали за тези нередности към здравното министерство и Българския лекарски съюз (БЛС). От ведомството обаче не потвърдиха наличието на такива сигнали при тях. Същия отговор дадоха и от БЛС, Националната здравноосигурителна каса, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, както и Националното сдружение на софийските общопрактикуващи лекари.

Председателят на Националното сдружение на софийските общопрактикуващи лекари Д-р Георги Миндов коментира, че подобно изискване за преглед не е задължително. Той обаче оправда колегите с това, че страната ни се намира в ситуация на тежка пандемия и е нормално лекарите да се страхуват.

Той допълни, че много лекари са пострадали досега, като част от тях са се заразили точно при преглед на деца. Според д-р Миндов от чисто епидемиологична гледна точка е правилно да се изисква подобно изследване, проблем е, че не е изработен национален протокол за действие – кой плаща теста и колко често се прави той.

"Въпросът е, че няма механизъм или някакъв филтър, примерно деца, които са със симптоми на COVID-19, при влизане в едно лечебно заведение да има филтър още на вратата", заяви д-р Миндов. Той обясни, че по процедура пред някои поликлиники има т.нар. триажни фургони за бързо тестване, през които родителите спокойно могат да преминат за изследване на детето си.

"Прави се безплатно тест за 15 минути и всички са спокойни – родители, дядо, баба и лекар, и след това може да се лекува това дете", категоричен бе д-р Миндов. Той посочи и друга причина за появилия се страх у колегите си: "Миналата година се мислеше, че децата нямат проблеми и ги преглеждаха и доста осъмнаха по болниците, и то с доста тежко протичане на COVID-19". Той разказа и за пример с двама педиатри от София, които работят само с деца и са се разболели тежко. Според него те биха били сериозно застрашени в тази обстановка, когато стана ясно, че хлапетата могат да бъдат приносители на вируса, макар и безсимптомно.

Хубаво е да се погледне и от гледна точка на родители, дядо и баба. Децата боледуват с хрема и подкашляне, а бабата и дядото боледуват с пневмония, обясни още общопрактикуващият лекар защо е нужно да се изключи, че причината за грипоподобните симптоми не е COVID.

"Освен това не е редно да се смесват потоците. Знаете в поликлиниките, особено по-старите, в един коридор е целият диапазон от възрасти и болести. Ако едно болно дете е в подобно тясно и затворено помещение, се предава болестта. Не е редно да се смесват потоци, но това е много трудно за осъществяване, да не кажа невъзможно. Тези деца трябва да се отделят, да не са в общата чакалня, не навсякъде има такава възможност", обясни още семейният лекар и добави, че в такава ситуация е много важно и самото дете да бъде спряно от градина.

"Ще ви дам следния пример – ако паднете и си счупите ръката и ви кажа да отидете на рентген и вие ми казвате - не, няма да се снимам. И аз в тази ситуация какво да правя? Да я гипсирам ли, да я масажирам ли, какво да правя с ръката ви? Това е като диагностичния тест", обясни още д-р Миндов. Той все пак призна, че на дневен ред стои проблемът с плащането на изследването.

"За рентген ще ви дам направление, за бърз тест не мога, но мога да назнача PCR тест, който е безплатен. Можем да назначим направлението и електронно. Т.е. без пациента да идва в кабинета, обажда се и му даваме. PCR тестовете са и за деца", коментира още д-р Миндов. Той от своя страна обаче засегна друг нерешен проблем. А именно, че бързите тестове не се покриват по здравна каса и хората трябва или да си ги купуват и да ги правят в кабинета, или вкъщи.


125
Още от Общество
Финкултурата ни гарантира здрави финанси, ще потребяват ли младите по-малко?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То и мен пулмоложката ме върна, докато не показах, че ми е свършила карантината!
110
0
 
0
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 2 седмици
До доФтор

Ми освен другият път като отида да запиша аудио как лекаря го казва.

Апък точно там, тоест тук, в Австрия, всеки ден пращат по един 777 туристи на Малдивите.

Пълен локдаун... Аха...
109
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Оправете си заглавието -Джипито Връща пациенти
и след това педиатри връщат са две различни неща .Оправете си отношението към личните лекари защото кой недоволен от специалист и първото изречение е Джипито ви е лошо
108
3
 
1
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 седмици
"Самите майки са категорични, че подобни изследвания, ако се правят твърде често, могат да доведат до увреждане на обонянието на децата им или трайни травми на синусите..."

Има ли смисъл да посещават лекари при положение, че самите майки са толкова медицинско вещи, че са категорични за такива увреждания?
107
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз съм личен лекар и не съм върнала нито възрастен нито дете с хрема или кашлица АЙДЕ стига глупости вече най-достъпния ви лекар е личния
106
9
 
4
 
! Отговори
Бръм преди 3 седмици
Училищата и детските градини са най-големите развъдници. Тест не искат да правят на децата си, защото е на 90 % вероятно, че ще излезе Ковид. Грипове през април няма, може да е бактериална инфекция, аденовирус, EBV или Ковид.
105
15
 
9
 
! Отговори
До 66 преди 3 седмици
На такива като Мангъров трябва да им се забрани да практикуват. Преди 6 години заведохме детето си при него, за да ни обясни за 100 лв., колко лоши били антибиотиците и как трябва само да наблюдаваме детето и да чакаме да му мине. Мангъров е като врачка от канал 3. Не получаваш лечение, а само джобно олекотение
104
0
 
4
 
! Отговори
Tangra преди 3 седмици
Вярно е !
Не заслужават никакви пари на такива предатели
103
2
 
1
 
! Отговори
доФтор преди 3 седмици
До *** с джип

друга глупост да измислиш?Точна там,където си е пълен локдаун.Джипитата не преглеждат болни или съмнително болни от К-19.Няма такъв алгоритъм.Стига сте лъгали
102
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Щях да кажа, срам за подобни "лекари", но те отдавна са се опозорили.
Повечето са загубили всичко човешко, ако някога са го имали.
101
11
 
15
 
! Отговори
йъфэ преди 3 седмици
Как ще откажат преглед? Нали досега трябва да са се ваксинирали? Лекарите бяха първа група. Къде са спали, че не са се ваксинирали?
100
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен
Пълни глупости. Как така ще отказват преглед и то на дете? Като ги е страх да напускат!
99
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Спрете да наричате тези търговци лекари!
98
24
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много ясно, че ще изискват тест. Работят с хора. Какво ще стане, ако някое е болно и те самите се заразят при прегледа или въпросното зарази още 20 човека, докато чака за преглед. Ама-ха. Пискащите кифли да си затварят устите и да си тестват хлапетата задължително. Да не говорим,ч е трябва да се въведат ежеседмични тестове по градини и училища. Точно там е най-голямото разнасяне на вируса. Трябва да се наложи със заповед. После имало поредната вълна - ще има - по 30-на в една стая, как да няма.
97
20
 
13
 
! Отговори
Лекар преди 3 седмици
Личните лекари по закон са ЕТ, така че всеки си определя правилата, а на който не му харесва ДГД
96
15
 
16
 
! Отговори
Тони преди 3 седмици
Аз спирам да изразявам мнение под тази статия - и добър, и лош, личният лекар все е виновен, но очевидно всеки има нужда от такъв... Малко ми е: "Бий ме, обичам те". А колко хора в малките градове уважават лекарите си и разчитат изцяло на тях?! Колко жертви дадоха при пандемията?!.. А тук пишат някакви презадоволени лигли и лигльовци, за които форумите са по-информативни от човек, учил медицина и специализирал години наред. Нямам думи..България губи по един самолет хора на ден. Осъзнайте се!
95
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Явно си е до човека. Нашия педиатър не спря да преглежда. Само регулираше прегледите през половин час, за да не се засичат.
94
4
 
14
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 3 седмици
Eй така си заминаха от други остри заболявания сума ти хора, заради един кир*лив тест и после ги писаха ковид, един от които моя съсед в БГ-то.
93
19
 
13
 
! Отговори
Ванката преди 3 седмици
Ама естествено, че ще искат тест, нали трябва да се отхвърли или потвърди ковид за да се знае какво ще е лечението - може да е банална хрема, може да е ковид и да натръшка всички вкъщи. Тези кухи мами боб ли искат да им хвърлят вместо изследвания?
92
14
 
14
 
! Отговори
Тони преди 3 седмици
До ъъъ, пич, винаги можеш да се отпишеш - и ти, и детето, ако не си доволен и да ходиш на платен преглед. Но не ти стиска, а и къташ левчета. За бира, кафе и цигарки ще дадеш, но да си платиш за преглед при частен лекар - едва ли. Хората с най-добри доходи обикновено си броят стотинките при личния лекар и си дават точната сума - 3 лв., определена по здравната каса за такса! Айде тогава да не се оплакваш - отивай в Токуда и отваряй широко портмонето. Но и там без тест няма да ви вземат. Избирай!