ГЕРБ пита КС за мораториума в понеделник

Според партията решението на НС противоречи на Конституцията
Обновена: 23 апр 2021 20:33 | 23 апр 2021 19:33, Веселина Йорданова
80
ГЕРБ пита КС за мораториума в понеделник
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ ще иска от Конституционния съд тълкувателно решение за мораториума, приет от Народното събрание, с искане той да бъде обявен за противоконституционен.

Ще питаме КС допустимо ли е с решение Народното събрание да отнема и ограничава правомощия на Министерския съвет и други държавни органи, съобщи на извънреден брифинг председателят на ПГ Десислава Атанасова.

Още по темата
Това ще стане още в понеделник сутринта.

От партията считат, че решението на депутатите рязко противоречи на Конституцията, нарушавайки принципа на правовата държава и разделението на властите.

С него се нарушава дейността на МС, но и на всеки държавен орган, спират се назначенията на всеки един държавен служител, независимо на какво ниво, даде пример вицепремиерът в оставка Екатерина Захариева.

На брифинга стана ясно още, че партията ще поиска оставката на Мая Манолова като председател на комисията за ревизията, заради "тежка неадекватност и невъзможност да си изпълнява задълженията. Поводът е посещението й в "Булгартрансгаз" днес. За това ГЕРБ не са били уведомени и смятат, че тя готви "цирк като Костинброд".

"Интересно е дали тази комисия ще прави проверка или ще разпространява информация. Такава информация се предоставя по официален ред, заверена с подпис и печат от дружеството. Това предвижда законът", коментира енергийният министър в оставка Теменужка Петкова.

Тя определи акта на Манолова днес като "вероломно нахлуване" в едно държавно дружество. "Не подобава на един народен представител да се държи така", коминтира Теменужка Петкова.

Манолова и още четирима от членовете на комисията посетиха управлението на дружеството, за да проверят дали ще получат в срок и в електронен вариант изисканите документи по изпълнението на проекта.

След среща с изпълнителния директор на дружеството Владимир Малинов и принципала - министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова, стана ясно, че срокът - до понеделник, може и да не бъде спазен, а Манолова и заместник-председателят на комисията - Георги Георгиев от партия "Има такъв народ", изразиха възмущение.

Проектът "Турски поток" и дейността на "Булгартрансгаз" са сред 9-те приоритетни области, които Комисията по ревизия ще проверява по сигнали за нарушения.


               

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо протестърските партии влязоха в Парламента?И те не знаят.От това, кето показват освен скандали друго не правят.
39
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НеистовЗа какво си неистов, бе? Вие и досега бяхте неистови с яйцата и доматите и докъде стигнахте? Нямаме нужда от доматени глави имаме нужда от мозъци, които щракат и работят. За мен това е важно.Чакам да го видя това. Засега виждам тотална простотия. Мъчат се да променят закони които се основават на конституцията. При това положение няма как да променят нищо освен ако не променят самата конституция Ама тези ли ще я променят? Сериозно? Наистина ударихме дъното.
38
14
 
14
 
! Отговори
Когато преди 3 години
ГЕРБ отложиха плащането на такси от концесионера на летището за 10 г. и ощетяват бюджета,колко конституционно е?И сега реват ,защото трябва да връщат взетите пари.
37
0
 
4
 
! Отговори
Знаещ до 37 преди 3 години
Но само Фил е подписал отпадането на 10 г.давност със стара дата, нали? А останалите съдии? А сега кажи , кой обслужва нечии интереси ... ?
36
10
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Бокоффското гербаво...управленско наследство ще бъде...разградено малко трудно,но ще стане,важното е да не се...спира.Тези,които ги издигнаха народните протести в Парламента,ако това направят,ще са изпълнили...мисията на живота си и на България.
35
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28Казват най - големите бесепари . Не е ли смешно, а? Пък новоизпеченият политик Трифонов който не искам да го гледам с тия приклопени като на Носферату очи, къде се покри? Навря се там където не му е мястото и сега се чуди какво да прави. Пусна кучетата да лаят а той къде е? Новите вандали ще правят промени как ли не! та те не познават законодателството. Това го доказа простата Манолова с нейната комисия. Ще си разследва опашката. Че и тия.
34
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата нарина над 3 млр.лева на българския данъкоплатец в проекта на г-н Путин.Ама ние имаме излишни...
33
9
 
12
 
! Отговори
До 34 преди 3 години
Многобройните гербави ***, които работят тук ежедневно.
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнтиКомунистТова го дъвчем вече двайсет и колко си години не знам. Не знам от кого сме енергийно зависими но това пусто Белене така и не намери своето приложение. Пък американците или Ес не са се спретнали да ти осигуряват енергийна независимост. Напротив преди време Франция бая се изсили да ни унищожи ядрената енергетика. Това не го вменявай на ББ напротив Герб предложиха нещо за Белене но кресльовците не го приеха. Тогава? Ясно е какво ви сърби, ама..
31
3
 
3
 
! Отговори
До 23 преди 3 години
Интересно кой ти е цъкнал минус. Явно, малко са им тия 61 % ...
30
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като са тръгнали да сезират, да се пробват и с Гешев за чекмеджето на бай Чекмеджан!
29
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако бяха достойни от ГЕРБ и ВМРО нямаше.да крадат до последно.Сами.щях да спрат ,а не да се налага мораториум.А този Бойко и Каракачанов,ако бяхме два века назад,къде ли щяха да бъдат.
28
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете краденето на ГЕРБ и.ВМРО.Спрете ги ,че се.опитват да останем без храна.Ние в провинцията вече.сме.много зле.Всичко.е затворено и няма пари.Ще се съберем и ще започнем на ред с ГЕРБ и ВМРО.
27
8
 
11
 
! Отговори
помнещ преди 3 години
Това е " пунта мара" от страна на ГЕРБ! " Демонстрация" че са в час пред "новите депутати"! -:) Че уж "познават повече" Парламентаризма в народното ни събрание! Аре у лево!-:) Колкото повече си траете,по добре за вас!-:)
26
10
 
15
 
! Отговори
ИСТТИНА Е преди 3 години
ВЗЕХТЕ ДА ВИЕТЕ ,ЗАЩОТО ЩЕ ИЗЛЯЗАТ ДАЛАВЕРИТЕ ВИ ЗА МИЛИАРДИ !
25
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гроб не са никаква партия и никога не са били такава!От самото си създаване това е класическа организирана престъпна група за ограбване на народа!
24
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не забравят да сезират още арменския поп и далай-лама!
23
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12Тука шета голям активист на новите вандали и сипе глупост след глупост. Май си ти. Като искат да правят промени нека първо променят конституцията.Ама стиска ли им? На тях не им стиска абсолютно за нищо.То така промени не се правят само защото на някои така им се иска.Трябва да има законово основание за това. Аз чакам правителство което да почне да работи.Това с правомощията на МС не ми е много важно. защото министри не могат да ходят със скъсани чорапи Така ходеше бай Тошо
22
6
 
10
 
! Отговори
Когато преди 3 години
Сключвайте неизгодни за държавата сделки и си пълнейте чекмеджето,не сезирахте КС.Сега ви е страх,че сте разкрити.
21
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Топлофикация Перник иска увеличение на парното със 61% !Предполагам, че е заради диверсификацията на Баце.С различни проценти и в другите части на страната. Гербавият глад няма засищане!