Кой издава сертификата за ваксинация и защо пак се размива отговорността?

Принципът е, който имунизира, той го издава
56
Кой издава сертификата за ваксинация и защо пак се размива отговорността?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички разчитат на сертификата за ваксинация срещу коронавирус за по-голяма свобода за пътуване и връщане към що-годе нормален живот без изолация.

Още по темата

Оказва се обаче, че има проблем и при издаването му след получаването на двете заветни дози.

Дълги опашки от желаещи да се имунизират се извиха пред ваксинационните пунктове, когото имаше „зелени коридори“. Реално това беше шансът желаещите да бъдат ваксинирани, защото за личните лекари нямаше дози от препаратите.

Само че за издаването на ваксинационния сертификат пак се разчита на джипитата. Така на практика отново се прехвърли отговорността за личните лекари, въпреки че с анекс към Националния рамков договор беше записано, че който ваксинира, той издава сертификата.  

Ако човек поиска, този, който му поставя втората доза, ще бъде длъжен да му разпечата сертификата в това число и  ваксинационният център.

Само че най-често оттам чува – „за сертификат при личния лекар“.  Така се оказва, че джипитата пак са натоварени с бумащината, въпреки че не те поставят ваксината. А истината е, че личният лекар е в пълното си право да откаже издаването на сертификата.

По принцип гражданите трябва да могат да получат достъп до ваксинния си сертификат и в дигитален вид на сайта на националната здравноосигурителна система (www.his.bg). За целта обаче те трябва да разполагат със свой квалифициран електронен подпис, какъвто повечето българи в момента нямат.

"Българският сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 отговаря на изискванията на държавите - членки на Европейския съюз, като е надграден с QR код, позволяващ достъп от всяка точка на света",  уверяват от Министерство на здравеопазването, т.е. документите ще се зачитат за т.нар. цифрово зелено удостоверение, каквото ще се задейства на територията на ЕС след одобряването на специален регламент от европарламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
1
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Думата сертификат, като нещо завършено ми харесва.Това означава,че човек придобива нещо към социалния си живот.Едно не мога да разбера,как е допустимо,служителка в една от най гледаните телевизии БТВ,да "замръзне" на едно място и дълги години да не се образова в своето направление. Ст. Цалова,т. нар. синоптичка,чете вторачено в аутокюто,оставяйки картата с градуси зад гърба си,ръкомахайки в пространството на студиото.Господа от БТВ,плащаме си таксите,за да гледаме качествено предаване!
35
1
 
3
 
! Отговори
Пак да питам преди 2 години
До Да питам за приятелКаква им е мотивацията на личните "лекари" да се бият за ваксини с хладилните чанти по главата, ако просто взимат 10 лв. такса от здравната каса на инжекция?Няма ли тук далавера от и типа "Ще Ви препродадем банани, ама сме чакали на опашка и трябва да ни компенсирате"?
34
1
 
4
 
! Отговори
аааа преди 2 години
Ще има умрели от ковид тарикати със сертификат за ковид ваксиниране, без да са били ваксинирани. ;-)
33
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българският избирател е пP0CT като гaл0Ш! В него е отговорността да си оправи собствената k0чиHКа!Много ли си горд, че хора като "тежката артилерия" ти беше назначена за министър на здравеопазването бе българино, че пак си преизбра същата партия, която ти стовари тази CkaпaHa система?
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сертификста се издава от тоз дето е сложил ваксината
31
1
 
5
 
! Отговори
Баркод на челото? преди 2 години
Не е ли по-добре? Иначе тоя сертификат можеш да го загубиш някъде. <:-DИ без това служителите по сигурността в банките и държавните учреждения свикнаха да мерят температура на челото... Бетер баркод четец в супермаркет.<;-)))
30
3
 
2
 
! Отговори
Да питам за приятел преди 2 години
На Вас искат ли Ви личните лекари по 50 лева за Пфайзер или Модерна, щото били дефицитни? И каква е логиката като всички вече сме си ги платили веднъж с данъците?Има ли такава такса? Или...нали...
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой издава сертификата за ваксинация и защо пак се размива отговорността?------------Биг Фарма и Политиците!Ние сме биоматериала, над който се провежда експеримента!Щом им позволяваме, значи си го заслужаваме!
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във ВМА не дават сертификат и препращат към GP-то. Отивайте в Иван Рилски - там издават сертификат - просто не са мърди като във ВМА и знаят как се ползва принтер или не им се свиди. взели са 10 лева поне един лист могат да принтрат, защо разкарват хората до личния лекар?
27
1
 
6
 
! Отговори
??? преди 2 години
Голямият проблем е, че като те ваксинират нямаш никакъв документ доказваш, че си ваксиниран. Ако те въведат в тяхната система ще получиш сертификат, но ако не те въведат как ще докажеш, че си ваксиниран?
26
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарение на сертификатите и ваксините Ковид ще продължи да се разпространява между държавите. Ваксинираните със сертификати ще пътуват без да им се прави тест, а те също могат да са вирусоносители и така ще имат правото да заразяват други, за разлика от неваксинираните... :) ... Честито на ваксинираните. Понеже твърдяхте, че сте социално отговорни, затова предполагам, че ще си правите тест преди всяко пътуване. Ако не го правите, значи не сте социално отговорни и заради вас ще измират хора.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирах се в ВМА-София и на въпроса ми за сертификат, ме препратиха към личния лекар. Половинката ми се ваксинира през февруари първа доза и през март втора доза, но в системата я няма. По-точно има, че е има само една доза на дата, която няма нищо общо с реално поставените дози - два дни след реалната втора доза. Кой трябва да оправи грешката и как? Чрез съд ли, с оплакване до министъра ли? Някой знае ли?
24
3
 
9
 
! Отговори
Гого преди 2 години
До АнонименНищо няма да се махне пич,септември ноември си с 3 доза,сам ще се убедиш,че фаида няма.Просто прецакваш нещата,сега към сертификата ще ти вържат и л.......то.Честито,не си мисли,разни глупоси за самоуспокоение.
23
3
 
7
 
! Отговори
Трапезата "Кови преди 2 години
Разпределение на труда. Апостолите на вярата в антиковид ваксините вземат милиони от БигФарма за своите проповеди, други поставят ваксините на хората и вземат трохи от богатия пир на Апостолите (по десетачка на прободен пациент), а личните лекари, без да са сред тези други, носят отговорност за онези свои пациенти, които са изтеглили повече или по-малко къса клечка в резултат на поставената им ваксина.
22
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сложих вчера втора доза Модерна и си изтеглих сертификата с електронния подпис. Сега съм с 38.3, но това е пътя да се махне тъ...п.и....я вирус.
21
4
 
24
 
! Отговори
Smotan преди 2 години
Ама вярно ли си мислите че ще имате нормален живот,и ще пътувате като преди.Няма такъв филм това ще е само тази година да се подлъжете за ваксината.Стои и гледаи само
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
колко пък да са дълги тия опашки, долни лъжи;)
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако всичко беше наред и вървеше нормално - щях да се учудя, както се учудвам като отида в някое учреждение и ме обслужи любезен чиновник!
18
2
 
18
 
! Отговори
Китаец преди 2 години
Продава сертификати. Не менте. Дава фактура. За контакти - пита на Илиенци.
17
8
 
12
 
! Отговори
Жо преди 2 години
СЕРТИФИКАТЪТ се издава от този, който слага ваксината. За това той получава от Здравната каса 10 лв на ваксиниран , като в тези 10 лв влиза и услугата за издаване на сертификата.Ако идете при личния лекар за сертификат,той ще ви поиска 5 лв за издаването, защото не сте ваксиниран при него.За пътуване в чужбина, при влизането в чуждата държава ще ви искат сертификат или PCR тест. Ако нямате, ще ви направят тест на място, срещу 100 евро.Така, че никой не ви ограничава свободата на придвижване!