Броят ни от 7 септември до 3 октомври

При отказ някой да бъде преброен, предвидената глоба е 160 лева
55
Броят ни от 7 септември до 3 октомври
Снимка: БГНЕС
Преброяването на населението ще се проведе от 7 септември до 3 октомври. Ще има електронно преброяване и такова с преброители, които ще посетят хората на адрес, заяви пред БГНЕС Магдалена Костова, директор на Дирекция "Демографска и социална статистика" в Националния статистически институт.
 
"От 7 до 17 септември ще бъде електронното преброяване, а от 18 септември до 3 октомври ще е преброяването с преброители. По този начин ще изпълним изискването на европейския регламент то да се случи през 2021 г., както ще го правят и останалите страни в ЕС", заяви тя и коментира, че се надява в този период от годината заболеваемостта от COVID-19 да е по-малка заради по-големия брой ваксинирани.
 
Костова уточни, че тези, които се преброят електронно ще получат код, генериран от системата на НСИ, който ще трябва да дадат на преброителя в уверение на това, че са го направили онлайн.
 
"Преброителят трябва да провери дали всички лица в жилището са се преброили с този електронен код и да го запише в преброителните списъци. Това е необходимо, тъй като от предишния ни опит, ние знаем, че се случва понякога да се пропускат хора в жилището. Обикновено не се броят децата или други членове на домакинството по една или друга причина. Напоследък е много разпространено хора, които живеят съвместно, без да живеят заедно, не се познават, но ползват една и съща жилищна площ. Трябва да се провери дали всеки от тях се е преброил. Ако някой не се е преброил и е пропуснат, той ще го преброи с хартиена карта", уточни Костова и добави, че не е задължително преброителят да влиза в дома на човека, както и да изисква документи като нотариален акт или други доказващи собственост.
 
Тя подчерта, че е много важно да не остане непреброен човек, независимо дали живее в незаконна постройка или барака, тъй като на базата на тези данни се планират и правят политики в социалната област, в областта на здравеопазването и подпомагането.
 
"Данните от преброяването се ползват през целия 10-годишен период между две преброявания и са изключително важни. Тези данни служат и за финансиране по еврофондове, за различни проекти – водоснабдяване, канализация и други инфраструктурни проекти", поясни директорът.
 
По отношение на въпросите, касаещи наличието на техника и оборудване на жилището, Костова обясни, че това е необходимо, за да се определи социалният статус на българина.
 
"Ние не изискваме брой уреди, които притежава домакинството. Целта на тези въпроси е да се оцени осигуреността на домакинството с такива предмети за дълготрайна употреба и с услуги. Това също е изключително важно, за да се оцени жизненото равнище на населението – при какви условия живее, дали притежава тези уреди, дали има достъп до интернет, дали има телевизия, дали има други услуги, които ползва – умни предмети и всякакви други такива неща", поясни тя и подчерта, че цялата тази информация се представя в обобщен вид и увери, че тя не се предоставя индивидуално на никого.
 
Попитана дали има възможност човек да не бъде преброен, Костова каза, че при отказ някой да бъде преброен, законът предвижда глоба в размер на 160 лева.
 
Стана ясно още, че за преброяването са необходими около 30 000 преброители и контрольори, от които през ноември миналата година са били набрани близо 28 000.

 


55
Още по темата: преброяванеНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
1
 
! Отговори
бг преди 1 месец
Имам вратовръзка химикалка и бира-вратовръзката на мен , химикалката в джоба ,бираота в тоалетната.
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"По отношение на въпросите, касаещи наличието на техника и оборудване на жилището, Костова обясни, че това е необходимо, за да се определи социалният статус на българина."Има пералня, хладилник, телевизор,"умни предмети" - добре са! Алоууу, не сме 1960-а!Имам перялня за 290лева, хладилници втора ръка за по 200, а телефона и лаптопа са ми служебни. Според тяхната статистика съм "много добре", нищо че съм стажант с 650 лева заплата и ме гърбят по 12 часа!
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ни сме от правителстовто. Ние помагаме!"
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен"Преброяването е необходимо и полезно. Глобите за Ганьо трябвоа да бъдат 1600 л"Ехее еехеее! На мен не ми е полезно. Дали аз съм там или не, не те касае. 1600 лева глоба искаш, за да ме накараш да се почувствам зле, не заради друго. Бий с пръта ... после се чуди зщао нищо не става. Помниш ли СССР? Биха с пръта и накрая ... магарето затъна в калта. ПОмниш ли нацистите? Баха с пръта и им го разцепиах в главата!
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ба айде не ма занимавай с глупсоти, ба!
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Гиб Мелсън 48Да. То е и смешно. АКо откажеш, ще те глобя. Как ще те глобят, ако не зная кой си и къде си? Знаят! Не че няма такива, които не се занимават със ситемата и си го карат по тяхно си, ама ... не са много.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На ви ги!
48
1
 
23
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
Не разбирам защо трябва да ни броят като имаме лични карти и данните от личните ни карти са на разположение на държавата? Ръчно са се броели хората преди векове. Сега сме 21 век. Какви са тези глупости?
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе, много сте oглу пeли, бе, защо така?
46
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Друг път ще ви отговарям на лични въпроси,и за уредите в жилището,колко телевизора или компютри имам. Това си е моя лична работа.
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След като ни преброят трябва на базата на преброените да изчистят избирателните списъци. Ако някой не се е преброил да не се натиска после да гласува.
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще ни броят като Овцете. Нали знаете всеки господар си брои стоката.Аз пък не искам да съм Овца и да ме броят. По живково време не ни броеха сега ще ни броят. А си таковайте майната сеяндури.
43
3
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
При предното преброяване, бяха преброени 200 000 човека повече. Шефката на преброителите стана шефка на ЕС статистиката.Демократичен факт.
42
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НИКОЙ ДОРИ И ПРЕБРОИТЕЛ ОТ НСИ НЯМА ПРАВО ДА ВЛИЗА В ЖИЛИЩЕТО ВИ, АКО ВИЕ НЕ ЖЕЛАЕТЕ чл.33 (1) и (2) НА КОНСТИТУЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. ПРОТИВ ВОЛЯТА ВИ МОЖЕ ДА СЕ ВЛЕЗЕ САМО С КОНКРЕТНО РЕШЕНИЕ НА СЪДА. ОСВЕН ТОВА ИЗИСКВАЙТЕ ЛЕГИТИМАЦИЯ ОТ ПРЕБРОИТЕЛЯ!
41
5
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
"Тези данни служат и за финансиране по еврофондове, за различни проекти..."Сега разбрахте ли защо се извършва преброяването?Преброяването противоречи на Божиите разпоредби и поради това всеки православен християнин трябва да предпочете глобата.
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗНАЧИ ЕМИГРИРАЛИТЕ МОЖЕМ ДА ГЛАСУВАМЕ И ДА ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ В БГ, НО НЕ МОЖЕМ ДА СЕ БРОИМ???ТАКА ЛИ??????
39
2
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
Много обичаме да хвалим и дори завиждаме на подредеността на другите държави (знае се кои), на нисциплината и отговорността на хората там. Нещо повече, идем ли там ставаме същите като тях. Но гледам сега коментарите и *** бързат да се бият в гърдите и да викат ***, ***, тия пък какво искат, са си гледат работата и т.н....
38
3
 
8
 
! Отговори
Дезертиралите преди 1 месец
(Емигрирали)да ги броят в държавата в , която са! Явно тук не им харесва. А и според мен бългрите са в България, турците в Турция,американците в Америка и т.н. Всеки извън Родината си не може да има претенции, а трябва да се съобразява с местните закони и обичаи!
37
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преброяването е необходимо и полезно. Глобите за Ганьо трябвоа да бъдат 1600 лв и да се събират незабавно. Нооо преброяването трябва да се извърши ЮНИ ,преди ИЗБОРИТЕ.Сигурен съм, чуе едни 900 хиляди мъртви души щъкат като *** из списъците и гласуват на поразия за... ами за Мишо Константинов. А така преброяването е след дъжд -качулка....
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НИКОЙ ДОРИ И ПРЕБРОИТЕЛ ОТ НСИ НЯМА ПРАВО ДА ВЛИЗА В ЖИЛИЩЕТО ВИ, АКО ВИЕ НЕ ЖЕЛАЕТЕ чл.33 (1) и (2) НА КОНСТИТУЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. ПРОТИВ ВОЛЯТА ВИ МОЖЕ ДА СЕ ВЛЕЗЕ САМО С КОНКРЕТНО РЕШЕНИЕ НА СЪДА.