Започва Светлата седмица, почитаме апостоли и Богородица

Вижте в кой ден се правят обичаи срещу лоши болести
42
Започва Светлата седмица, почитаме апостоли и Богородица

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица - време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица.

Светлата седмица завършва с втората пасха в неделя. Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. Тя се нарича още и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото Възкресение. Нарича се и Томина неделя, защото в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите ученици, между които бил и апостол Тома.

Светлата седмица или Томината неделя е тясно свързана с името на Тома - един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус.

Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител. Тази седмица е наситена и с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда.

На Светлата сряда от Светлата седмица се изпълняват два обичая, които се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести. Често през тази седмица стопанките повторно боядисвали яйца, които раздавали за душите на починали близки. Това е така, защото според древно поверие, раздаването на червените яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.

Не е случайно, че за всички християни Възкресение Христово е най-великият и най-почитаният от всички християнски празници, донесъл светлината на Спасението и просветлението за всички хора по земята. Същността на този празник е в обещанието, че човеците отново ще могат да се върнат в рая, откъдето са изгонени. И Светлата седмица е първата от поредица недели, когато тази светла вест трябва да достигне до всички.

Идеята на Създателя, според християнството, не е да накара човека да страда и да живее в този болезнен и смъртен свят. Той иска хората да се радват във вечността. В дните на богослуженията почти всички текстове на писанията от Новия завет говорят за последните дни – Денят на Апокалипсиса, страданията и бедствията, които ще сполетят цялата Вселена преди второто идване на Спасителя. С Възкресението си Спасителят Христос е положил началото на Вечността и на това, когато душите се отделят от тялото, да могат спокойно да отидат, където заслужават.


42
Още по темата: Светлата седмица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Човек си създава религии от праисторията,но се е закостенила във времето еврейската измишльотина..
28
2
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Като вълци - почитаме светии с агнешко в устата...
27
2
 
1
 
! Отговори
Питам: преди 1 месец
След Холокоста над евреите от хитлерофашизма и нацизма Израел получава своя Ханаан и бонус от 70 ядрени бойни глави.След събитията случили се в България, където скоро ще имаме 1,5 милиона мъртви български граждани и най-висока смъртност на населението в света, която започна малко след завръщането на бившия колониален вицекрал, последния член на Третия райх. Съвпадения? България биват убивани не малцинства - те растат, бива убивано коренното население - 1/3 от него както и във Холокоста.
26
2
 
2
 
! Отговори
То е било: преди 1 месец
Извинение от страна на САЩ за Холокоста, защото някой там е осъзнал, че Адолф Хитлер е създаден с търговската подкрепа на САЩ, защото от 40 до 60 процента от стоманата на Вермахта е внесена от САЩ. Проверете лотовете. И след лагерите на смъртта САЩ казват дайте им държава и им дайте оръжия да не могат да ги мръднат от там. 70 ядрени бойни стигат.Аз да питам Хиро Мустафа как ще се извините на България? Само една ли ще ни дадете ...примерно. А може ли да си тръгнете и каквото сте намислили да...
25
3
 
0
 
! Отговори
20 стотинки преди 1 месец
Толкова ли струва една българска душа тия дни ?
24
2
 
2
 
! Отговори
Давам данни: преди 1 месец
Израел има 9 милиона население, като България 1989-природата и ресурсите са много по-малки от тези на България и разполага с около 70 ядрени бойни глави и 6 милиона от неговото население са в постоянен сблъсък с останалите три милиона. Вдигат стени, изземат територия от палестинците и всяват страх в съседите си с ядрено оръжие, което някой им е дал и ги е научил, постоянно има въорежени сблъсъци, които Израел печели...нашите конвенционални балистични с обсег 500 км ги нарязаха...И ние сме лошите
23
3
 
2
 
! Отговори
Ония ми вика: преди 1 месец
Вържи попа да е мирно селото.Е вързах попа, ама аз го вързах, а не Борисов.И стигнах до по-велика мъдрост: Изгони или убии попа да стане селото град!
22
4
 
1
 
! Отговори
Да ви питам: преди 1 месец
За последните 600 години к'во помогна тоя бог на България или на вас? Не той е инструмент за контрол. Борис 1 бил на идеята като си в Рим прави като римляните. И това не е правилната позиция никога. Защото така Рим превзема всъщност ...още по глупава постъпка е било избиването на ония родове, и друг един проблем какво като е прието християнството! Още след разгрома им в Австрия,защо папата не е обявил кръстоносен поход срещу Отоманците и са ни оставили 500 години щото ни мразят,а си имат причини
21
1
 
1
 
! Отговори
Реалната опасност: преди 1 месец
С тия вашите глупости отмествате фокуса на живота, слоновете са много готини същества, но Тери Пратчет се пошегува с четирите слона на които се крепи света върху гигантската костенурка Атуин,но говори за невидимия пети слон.Кришнамурти казваше,че във времена на голяма криза хората търсят религията, посока нанякъде и в последствие се оказва,че религиозната посока води до едно пълно безветрие и мърдане наникъде.Кое е по-опасно-тежко въоръжен рецидивист или свещеника в църквата-Израел е и двамата!
20
3
 
2
 
! Отговори
До АнонимеН преди 1 месец
По слабо-умно от теб едва ли има
19
4
 
2
 
! Отговори
Само за момент: преди 1 месец
Да си представим, че вселената е пълна с живот - това е едната вероятност как би протекло нормалното еволюционно и идеологично развитие на разумна цивилизация.Отговорът - има хиляди варианти различни от те тоя монотеизъм, който убива разнообразието, той е безветрие - едно и също всяка година, отново и отново ...Велико събитие в човешката история щеше да бъде, ако ония двете бомби ги бяха пуснали в Йерусалим и Витлеем, а не в Япония - завинаги да се приключи тая история.Тук и сега!
18
4
 
1
 
! Отговори
Добро утро... преди 1 месец
Поуката от вица дами и господа, че никой не е длъжен да носи отговорност за някакви неща случили се в някакво племе преди 2020 години и 500 години по-късно преиначени, а в настоящия момент превърнали се от мухата в слон, който постоянно иска повече контрол върху мислите и съзнанието на човек, още пари за да вдига храмове на чужд идеологически завоевател, който се изкарва мъченик, а в същото време воюва по същия начин както преди 3000 години.
17
4
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Хората почитат храната, че я няма. А на апостолите много поздрави им пратете от празните хладилници и животи на възлюбените от Христос лъжеца.
16
3
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
Това се нарича законен и прикрит сатанизъм.
15
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубав ден - Великден!По-хубав ден - Гергьовден!
14
5
 
5
 
! Отговори
Стига бе... преди 1 месец
Тия религии вече не са ли отживелица?...Отдавна са минали давност... Като езическите... Не виждам с какво ще ми помогне като запаля свещ, или на някои който си бие главата в земята според другата религия... Живеем в нов свят има други течения и философии подходящи за днешния свят! А как е създаден света? - Всичко се крие в биологията, химията и физиката!
13
6
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
До Анонимен 15СЛАБО-УМНИКОДА МИСЛИШ Е РАВНОСИЛНО ДА ВЯРВАШ!ЩОМ НЕ ВЯРВАШ ЗНАЧИ ТИ НЕ МИСЛИШ!
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До пияница мистикСАМ СИ ПИШЕШ И САМ СИ ОТГОВАРЯШ НА ВЪПРОСИТЕ!!-------------ИЗОБЩО НЕ СХВАЩАШ ЩО ЗА АРОГАНТНО СЪЩЕСТВО Е БОГА!!!ВСЯКА СЛЪНЧЕВА СИСТЕМА Е РАЗЛИЧНА ФОРМА НА ЖИВОТ ДОРИ ДА НЯМА НИЩО ЖИВО НА НЕЯВСИЧКО Е ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ И УПЛЪТНЯВАНЕ НА ВРЕМЕТО НА СЪЩЕСТВО С НЕОГРАНИЧЕНИ ВЪЗМОЖНОСТИ-----ЗНАМ ТОВА , ЗАЩОТО СЪМ ПРОЧЕЛ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПРОТОНА ! ПИШЕ, ЧЕ ПРОТОНА Е ПОРЕДИЦА ОТ СВЕТЛИНА И ТЪМНИНА КАТО КОДИРАНЕ Е! 0 И 1!ВСИЧКО ВЪВ КОМПЮТЪРА Е ПОРЕДИЦА ОТ 1 И 0!
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До пияница мистик 11Хабиш си думите.Глупавия умен няма да стане каквото и да му кажеш.По-лесно е да "вярваш" отколкото да МИСЛИШ и така 90% от населението на земята.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До всички плюещи по празниците и християнството..като сте толкова силни..защо почивате с нас?Защо не обявите, че не зачитате тези празници и да си ходите на работа? Великден...че и за коледните празници...обявете, че сте против...и недейте да почивате.