10% туристи по Великден, празни хотели: Кошмарен старт на сезона на Северното Черноморие

Прогнозите за следващите месеци също не са оптимистични
5 май 2021 07:11, Нели Христова
253
10% туристи по Великден, празни хотели: Кошмарен старт на сезона на Северното Черноморие
Снимка: БГНЕС

Кошмарно начало на туристическия сезон по Северното Черноморие. И малкото хотели, които отвориха врати, останаха празни. За великденските празници пристигнаха по-малко от 10% от обичайния брой румънски туристи, съобщава bTV.

Един от петте хотела в Златни пясъци, които отвориха врати за Великден, е общо за 400 души, като туристите през последните дни са били около 50, предимно от България. От утре той ще продължи да работи само с двама гости - възрастна двойка от Германия. На този фон прогнозите на бранша не са никак оптимистични за започващия сезон.

Сред основните туристи, на които разчитат по Северното Черноморие, са румънците. В годините преди COVID-19 за Великден у нас пристигаха около 100 хил. гости от северната ни съседка. Сега са над 10 пъти по-малко.

Една от основната причина, поради които по-младите туристи от Румъния анулираха резервациите си у нас, е 10-дневната карантина на връщане. Както и закъснелите правила за влизане на чужденци в страната, категорични са от бранша.

"Туристите не стоят вързани и да чакат последната минута. За да се организира една почивка, дори от 3-4 дни, си трябва време, за да се стиковат нещата и това нещо обърка плановете", обясни Станислав Стоянов, собственик на хотел.

Така хотелите на север, престрашили се да отворят за Великден, масово са на загуба.  В хотел в курорта "Св. Св. Константин и Елена" заетостта през празничните дни е била 5-6 на сто.

"Фалитите са угроза за много колеги и ги има вече, факт са. Комплексите се превърнаха почти в мъртви градове", казва Филчо Ставрев, собственик на хотел.

На този етап прогнозите са притеснителни и за следващите месеци. Организирани туристи от Германия няма да има преди 1 юли, а за Обединеното Кралство дори още липсва дата за подновяване на чартърите.

"За втора поредна година може би няма да имаме руснаци, заради списъците на вражески държави и подобен тип мероприятия, които никак не помагат на туризма ни", заяви Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

"За съжаление вече е късно да се прави нещо, защото политическата ситуация, която е в България, положението е такова, че няма работещо правителство, което да вземе спешни мерки", смята Филчо Ставрев, собственик на хотел.

Плахите надежди са свързани с туристи от Полша, които се очакват в края на май, както и излизането на България от "червената зона", което да върне румънците по родните плажове. От бранша все по-често се чуват прогнози за по-лош летен сезон от миналата година, която беше рекордно слаба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само пандемията е причината. Като застроиха всичко, поразиха природата и плажовете ще има все по-малко туристи. Дано всички да фалират.
109
22
 
9
 
! Отговори
Грък преди 2 години
Само един хубав Исторически парк имате до Варна, останалият ви туризъм е гадна мизерия хахахах
108
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГръкЯвно не си грък, защото не ги знаеш цифрите как са...или си някое разглезено докторско синче, дето е тъпо за следване в гръцки университет и му се налага да плаща да учи медицина у нас, живееш в илюзия...Те повечето млади гърци са доста затворени откъм света и познания на света.
107
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А па руснаците колко ще ми липсват..ммм...ужас! Просташкото им, селско държане! Направо не мога без него! А и сега алчните и мързеливи родни сънародници, които ди мислеха, че щом са се родили край морето, са хванали господ за ...шлифера, ще трябва да работят нещо! Ужас!
106
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да не драматизираме излишно, всяка година старта е кошмарен, а накрая се избиват да обясняват колко добре е свършил.
105
7
 
11
 
! Отговори
Грък преди 2 години
ЕС на нас даде 350 милиарда евро, а на вас даде един гол ху ;) хахахах
104
7
 
9
 
! Отговори
Грък преди 2 години
Булгарос обижда нас гърците, ама идва и ни пълни джоба и неще да пусне и стотинка в неговата к0чина хахахах
103
3
 
44
 
! Отговори
Иван преди 2 години
През празниците бях в Ловеч , зоологическата градина беше пълна с хора,заведенията бяха пълни в центъра на града имаше много гости от цялата страна никой не иска на бетона и осрания плаж а иска хубаво време и разходки,спокойствие.Това е
102
9
 
12
 
! Отговори
Грък преди 2 години
Гърция има 400 милиарда дълг и пак нашите пенсии са 900 евро, а вие дето нямате дългове умирате от глад хахахах пенсионерите ви измряха със 120 евро пенсия хахах
101
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гръкос, не злорадствай, защото и вашта ситуация ще е същата... ЕС на всички ще ни разкатае фамилиите. и таз година съм на двете морета, та.... ще има снимки на гръцки апокалипсис пак...В България плажовете ще ги посетят българите...за мутрохотелите не знам..
100
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идеално! Хотелите на Маджо, Маргините, Ветко .. са празни! Каква загуба за нацията!
99
4
 
12
 
! Отговори
Грък преди 2 години
Бедните българи ще спасят нашия туризъм,ама техния туризъм няма кой да го спаси хахахахах
98
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакаме Херувима Мустафина да ни докара американци да почиват кат се меси във външната ни политика...5 милиона поне да праща, да има и за бат Генчо с къмпинга при Равда...Не искате руски туристи, дайте американци да вземаме..Херувима му, кога да ги чекаме?
97
3
 
14
 
! Отговори
Грък преди 2 години
Бананова република сте вие бе! Затова идвате в Гърция хахах
96
5
 
29
 
! Отговори
ти да видиш преди 2 години
"няма да имаме руснаци, заради списъците на вражески държави".За това не ви е виновна сегашната политическа обстановка,а гъзолизането на сащ от досегашните. Затова с висок глас го кажете,спрете да се страхувате от тази хунта,външната политика,която я водят е в интерес на сащ,но в ущърб на България,най-много на туристическият бизнес,който генерира повече от 20 % от БВП. За простите герберасти препоръчвам да попрочетат малко какво е БВП,макар да знам че не им се оттдава
95
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГръкАко наистина си грък, първо спасете туризма си и дайте акъл на нас след това. Миналата година атомна бомба беше паднала на Халкидики. Празни градчета на апокалипсиса, масово хотели неотворили, ужас и страхотия...за един измислен вир_с
94
3
 
43
 
! Отговори
българин преди 2 години
Не всичко е море в България , на празниците бях в Търново , градът буквално се пръсна по шевовете ! Не можеш да се разминеш от хора по улиците , заведенията фрашкани с народ !
93
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутрагеньо наибеню.
92
3
 
12
 
! Отговори
До Грък 111 преди 2 години
Ти може да си много неща, но не си византиец. Ако курортите правеха държава, нямаше да сте бананова република затънала в дългове.
91
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв туризъм ? Кризата е още тук. Лапачите още ли се правят, че ще има сезон ?

Спонсорирани публикации