Психолог: Активното общество гласува за политики, не за политици

Пламен Димитров: Конструктивните негласуващи не се припознават в кандидатите
25

БСП върна мандата за съставяне на правителство на президентa Румен Радев и по този начин предсрочните избори станаха неизбежни. Какво може да накара хората да излязат да гласуват?

"Тези 50%, които не излизат да гласуват, се делят на много групи. Откриваме поне 12. Представителната демокрация навсякъде е в дълбока криза. На предните избори през 2017 г. гласуваха 46%, сега са 50,16%. Тези симптоматични процеси говорят за една патология - те са описани в колективната психопатология", заяви психологът Пламен Димитров в ефира на "Денят ON AIR".

Още по темата
По думите му 29% са тези, които мислят социално солидарно и съзидателно, и не са гласували на тези избори.

"Конструктивните негласуващи искат да видят перспективи, програми, визия, те не се припознават в сегашните кандидати по никакъв начин. Трябва да видят меритокрация, базирана на достойнства и морал, ангажираност, устойчивост на ценности и принципи", допълни психологът.

Той съобщи, че на последните избори на 4 април на 36% е намалял с 12 единици броят на така наречените пасивно-защитни хора.

"Това са отчуждените, отчаяните, толкова наситени с други проблеми, че политическият живот не може да ги развълнува. 20% е спаднал обемът на удобно немите, част от тях са конформисти, които искат с нещо да ги подкупят, а другите са клиентелистите, искат да бъдат обслужени", заяви гостът в студиото.

А 35% агресивно-защитно мислещи български избиратели не са участвали на последните избори, смята експертът.

"Няма хомогенни негласуващи, има палитра. Нашите кандидат-управляващи трябва да се научат да говорят на различни хора нещата, които биха могли да ги мобилизират", уточни Димитров пред Bulgaria ON AIR.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 12Излиза, че няма разлика между Слави и ГЕРБ. Или БСП, ДБ, ДСП, МаяМа и т.н. Има партии с конкретни програми и принципи, но те, както казах, са много малки и не са парламентарно представени. Очевидно хората гласуват за общи приказки. Или изобщо не гласуват.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бойко Борисов строител на днешна БългарияПламен Димитров ко Нощо
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пламен Димитров е ярко червен Агитаторвсичко казно от този е плод на неговото болно съзнание той е ухапан от Червения Вирус
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 17Доволен си, че "Народа" киснел по 7 часа на магистралите на Винету"...А, ако нямаше магистрали по колко часа щяха да киснат"бедните" българи по пътя към Гърция??? Може би по 27 часа??? А, преди 89 година "киснеха" по 365 дни пред снимки от Гърция, защото само на снимка можеше да видим Гърция, Франция, Германия....
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Анализ на пристрастен човек. ГЕРБ управлява до сега, защото хората ги избраха. Хайде да не се заблуждаваме. Никакви диктатури не е имало, никой от вън не ги е избрал. Сега падат от власт поради ред причини. Други ще дойдат, но едва ли ще цъфнем, както говори "анализаторът", хубавите неща стават бавно, а ние все бързаме.
19
1
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 месец
Тикввиии, дълги тикви, дебели тикви, рунтави тикви, обряяязани тикви, тикви с фесове и тикви с калпаци, тикви черепи и тиквички за пълнене, тикви за хелоуин и тикви с петолъчки, а сред тях пеевски в рая - свиня в тикви.!.
18
1
 
2
 
! Отговори
fact преди 1 месец
А не бе ли требавол ДА ПРАВАТ неща, които могат да мобилизират негласуващите? да говори - секи може.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да де но политиките се извършват от лидери. Кое е първо яйцето или кукошката?
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-ме кефи ентусиазма с който народът кисне по 7 часа на новоремонтиращите се магистрали-гордостта на Вожда Винету.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не може да предложи програма, защото тези неща се пишат съвсем другаде далече от тук, както и пандемията. Да не мислите, че нещо зависи от нашите тиквунци?
14
1
 
7
 
! Отговори
въпрос преди 1 месец
Някой да е чул на нещо за програми, идеи, намерения , общания /дори лъжливи/ от тези коти сега са в парламента????
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И каква е политиката от джипката?
12
1
 
0
 
! Отговори
до 12 преди 1 месец
Излиза че Слави е лъжец, а Бойко светец?
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 11Това е проблема. Че Слави дори не лъже. Няма нищо конкретно в "програмата" му относно изпълнителната власт.Не е само той естествено, всички партии са така, без някои много малки партии като Възраждане или КОД.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смешни лъжци досега в коментарите. Хората гласуват за промяна, която искат от 30 + години. Излиза че Слави е лъжец, а Бойко светец?
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е най-умното нещо, което съм чел в българска медия. Слави (например) не каза едно конкретно нещо. Не е само той, прочетох "програмите" на поне 10 партии - ГЕРБ, БСП, ДБ. Само общи приказки.Когато избираш политици, избираш хора, които ще ти харчат парите. Няма как да им знаеш мнението по всеки въпрос, но със сигурност трябва да знаеш принципите, които ще ги ръководят. По-добре да те излъжат, отколкото нищо да не ти кажат. Всеки политик трябва да каже на коя икономическа школа е привърженик
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Психопати ще представят за психолози.
7
6
 
2
 
! Отговори
Сат Н преди 1 месец
'' Активното общество гласува за политики, не за политици ''-------Това е адски тьпо и преведено означава: "Гласувайте за обещания, а не гледайте кой ви обещава". Тоест, който крещи по-силно и обещава повече, гласувайте за него, нищо че е всеизвестен подлец. Тоест "пичовете (активното общество - как красиво звучи!), не се замислят много, гласуват смело за големи обещания. А простите и елементарните се замислят над профила на личността, която обещава. Вие нали искате да сте пичове?"...
6
3
 
4
 
! Отговори
Сат Н преди 1 месец
Ох, и тоя неизвестен умник се е нагълтал с меритокрация...30% искали... меритокрация.Абе уьо, ти ако тръгнеш по улицата не мое да намериш 3%, които знаят какво значи думата меритокрация, ти ми говориш за 30%, които оценяват и избират меритократи, и тия 30% не гласуват. Тия 30% са кибици, които си избиват комплексите като не ходят да гласуват, криейки се зад лозунга "Ми никой не ме кефи, никой не е достоен за мене". Това са ти търсачите на меритокрация.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е, но не искат да се самоопределят какви са новите, крайно леви или крайно десни?