Жените у нас живеят със 7 г. повече от мъжете

Средната продължителност на живота е по-висока в градовете
Обновена: 11 май 2021 19:56 | 11 май 2021 16:19, Веселина Йорданова
101
Жените у нас живеят със 7 г. повече от мъжете
Снимка: БГНЕС

Средната продължителност на живота при мъжете е 71.1 години, докато при жените е със 7.1 години по-висока - 78.2 години.

За периода между 2010 и 2020 г. увеличението при мъжете е с 1.1 години, а при жените -  с 1.0 години, по данни на НСИ.

Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2018 - 2020 г., е 74.6 години, като спрямо предходния период (2017 - 2019 г.) намалява с 0.3 години.

Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определят и различната средна продължителност на живота при тези категории население.

Средната продължителност на живота на населението в градовете е с 2.9 години по-висока (75.5 години) отколкото на населението в селата (72.6 години).

Спрямо 2010 г. за населението в градовете увеличението е с 1.5 години, а за населението в селата - с 0.3 години.

За хората, достигнали 65 навършени години, очакваната продължителност на живота е 15.8 години, като за мъжете и жените тя е съответно 13.6 и 17.5 години. За периодa 2010 - 2020 г. очакваната продължителност на живота на навършилите 65 години се е увеличила с 0.4 години.

Очакваната продължителност на живота варира от 71.8 години в област Видин до 76.7 години в област Кърджали, като общо в седем области тя е над средната за страната.

Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в област Кюстендил (8.8 години), а най-малка - в област Кърджали (6.0 години).

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 94Статистиката, а не фантазиите ти, говорят за българките - повечето българки, стари и млади,са абортаджийки, наркомании, проститутки. Това са повечето български жени. Жалко ако и ти и твоята родителка сте от тая огромна група и мнозинство. Няма какво да проектираме върху такива като теб и това мнозинство,Цяла България се срамува от вас, цял свят знае какво представляват повечето българките - аморално пропаднали. България заради такива като тия българки, е в демографска криза.
95
0
 
6
 
! Отговори
видинкиу преди 1 месец
винаги жените са живели повече от мъжете,но това средна продължителност на живота е само статистика , в реалността е друго Аз съм на 27 имам роднини починали на 22,37,60,75 години но имам и прабаба на 90...друг е въпроса колко от роднините си помагат или подкрепят в тоя живот и колко лесно се забравят и живите и останалите...
94
1
 
5
 
! Отговори
До 96 преди 1 месец
Моралът и достойнството на твоята баба и на родителката ти са ясни, ти ги описваш тук.Дали случайно в учебниците по психология пише, че всеки мъж се отнася към непознати жени така, както в детството си е виждал да се отнасят с тази, която го е родила?Така че, коментарите по тази тема са излишни. Ти експонираш собствената си представа за своята родителка в обобщения образ на жените, които описваш тук.Не казвам, че родителката ти е такава, а че ти съзнателно или подсъзнателно я възприемаш така
93
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 94Не си и няма и как да бъдеш. Ти не можеш да се сравяваш с майка ми,нито с бабите ми нито имаш морала им, нито пък достойнството им, понеже си от повечето българки - стари и млади, прославили България с курвалъка, простотията, женската злоба и абортите. Лека ти нощ.
92
2
 
4
 
! Отговори
От 87 преди 1 месец
До Анонимен 91Объркал си се, не съм твоята родителка, съвсем излишно си написал това обръщение, което така и така никой друг няма да прочете, защото ще го изтрият.Нито пък на теб ще ти олекне. Ти сам се наказваш.
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 92Тогава извинявай и прощавай! Спокойна вечер!
90
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонименмамини синчета ергенуват до 60-годишниНяма такова нещо, по - скоро остаряващи лелички, които не признават брака и раждането на деца, си кукуват до гроб сами - самички. Да не говорим, че повечето стари и млади българки са абортаджийки
89
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 87Женичките имат потомство благодарение на мъжете. Без петел няма нито кокошка, нито пиленца, ясно?
88
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Прости им, Господи които раждат извънбрачно.Ох, горканка! Ама повечето бг женички доброволно не искат брак, а като забременеят гледат да се отърват всячески от оплодителя, сиреч гаджето, и да се представят на близките си едва ли на едноличен родител. " Без помощта на мъж това е успяла да направи само Една Жена преди около 2021 г. (до Рождество ще станат пълни 2021 г."Да, това е Историческа Истина, хубавото е, че Тази, Която е Родила безмъжно Бога, няма нищо общо с аморалните женички.
87
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Лошите" и ненужни според 70 и 84 жени все пак създават потомство и сами го отглеждат, а мрънкащите мамини синчета ергенуват до 60-годишни, после плачат, че за тях жена няма. Не казвам, че всички мъже са такива. Говоря само за онези, на които никой не може да им угоди и все другите са им виновни.Кой е по-полезен за обществото?
86
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нека 70 да ни каже каква е файдата от мъж, който не създава деца ине ще да се жени под претекст, че няма достатъчно свястна жена за него.Той като е толкова свестен, защо не създаде няколко деца, за които да се грижи сам?Така хем ще е полезен за нацията, хем ще докаже, че наистина мъжът няманужда от жена.
85
2
 
4
 
! Отговори
Прости им, Господи преди 1 месец
"Живеят, но не раждат. Няма смисъл от тях" е написал по-долу 70.Горкият, още не е разбрал, че за да роди дете, жената първо трябва да забременее. Без помощта на мъж това е успяла да направи само една жена преди около 2021 г. (до Рождество ще станат пълни 2021 г.). 84 пък е още по-зле. Той обвинява онези, които раждат извънбрачно. Пропуска важния факт, че никоя жена не би предпочела това, ако можеше да разчита на брак със свестен мъж. Накрая, от отчаяние ражда без брак, за да има потомство.
84
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До AlexandrinaАми то и жените имат пороци - тютюнопушене и употреба на алкохол, повечето българки се "славят" с разврат, аборти и раждания на ко.пе.лета. Даже има и остарели вдовици, забравили мъжете си и които от младини са извършвали какви ли не грехове, включително и аборти, а повечето съвременни и модерни млади българки също не се различават по нрав и морал от тия женици, живяли по комунистическо!
83
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами не е често това спрямо мъжете. Мъжете като цяло поемат по - тежкия финансов товар и изддръжка, по - тежка работа извършват. Не е честно и това, когато мъжът почине, жената след него да си живее с много повече от седем години - има вдовици, доживяли и над 80 - 90 години! Но по отношение на вдовиците - повечето вдовици са лицемерни, веднага забравят за своя мъж/партньор след погребението му, приписват си неговите дела, успехи и постижения, много рядко или въобще не споменават покойника.
82
4
 
7
 
! Отговори
Alexandrina преди 1 месец
Така е ,защото продължителността зависи от начина на живот. Всеизвестно е, че пиене,тютюнопушене и вредни храни намаляват продължителността.Мъжете са по-податливи на пороци, избягват профилактиката и ходят на лекар само в краен случай.Разбира се, че има изключения и изключенията живеят по-дълго.
81
1
 
5
 
! Отговори
Фил Анселмов преди 1 месец
Напълно нормално. Ние мъжете употребяваме алкохол, наркотици (изключвам цигарите където сме наравно със жените) и други психотропни субстанции в ПЪТИ повече от жените, съответно здравето ни се скапва доста по-бързо и лесно. Отделно от това - тежък физически труд във вредни опасни условия, агресивно поведение, с всичките възможни последствия от това (тежки престъпления, военни конфликти), лоши хранителни навици... и логично нещата са такива каквито са.
80
2
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Те са мацки (котки) - затова...
79
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Решението е смяна на пола, по ранно пенсиониране и по-дълъг живот.
78
3
 
1
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 месец
Казал съм на жената,че аз ще изкарам...поне до 100,тя да му мисли...нататък.
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 66Не е реципрочно това, което предлагаш.Боят между мъже понякога е жесток. Когато биеш брачната си половинка обикновено си по-милостив.След като твърдиш, че жените у нас живеят повече, защото съпрузите им ги побийват, тогава би трябвало да предложиш не мъжете да се бият помежду си, а жените да понапердашват от време навреме мъжете си, например с чехъла по главата или по продължението на гърба.За салатката и ракийката не споря, нека да си се черпят мъжете, това е наша традиция.