Обновяването на общежития за 4000 студенти „на трупчета“

Над 3000 влизат в ремонтирани стаи през новата учебна година
12 май 2021 08:50, Елка Василева
11
Обновяването на общежития за 4000 студенти „на трупчета“
Снимка: архив, БГНЕС

Над 20 блока от студентските общежития в страната е предвидено да бъдат ремонтирани с близо 100 млн. лв. от хазната. Обществените поръчки за 12 от тях обаче все още не са приключили. Затова заложените за тях средства в държавния бюджет за 2021-ва ще трябва да бъдат отпуснати от служебния кабинет, обясни пред „Монитор“ председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев. Това означава, че ремонтът на общежития за над 4000 студенти е оставен на трупчета.

Обществените поръчки във всички университети се очаква да приключат до края на май, но след това вузовете трябва да предоставят фактурите от фирмите за тях на образователното министерство и след това да бъдат гласувани от Министерския съвет.

„Целевите средства са заложени в държавния бюджет, но не са гласувани от Министерския съвет. Притесненията ни са, че не се знае дали служебният кабинет ще ги гласува. Надяваме се, че това няма да се отрази на студентите и университетите, които не са получили финансирането си, ще могат да завършат обществените си поръчки и ще получат средства за предвидените ремонти”, обясни председателят на НПСС. Парушев подчерта, че каквото и да е състоянието на бюджета, не трябва студентите и блоковете, които от 10 години не са ремонтирани, да останат отново на заден план.

Краят на обществените си поръчки преди старта на ремонтните дейности чакат 15-и блок на Техническия университет- Варна, 3-ти блок на Университета по хранителни технологии в Пловдив, трите входа на блок 60 в Студентски град, който се дели между три вуза, блок 10 на Националната музикална академия, блок 28 на Националната художествена академия, 55В и 61А блок на УНСС, блок 2 на Техническия университет-София, както и блок 61Б и блок 35 на УАСГ. В тях капацитетът е за общо 4186 легла.

Ремонтните дейности по програма вече са стартирали в половината от одобрените блокове.

Това са част от общежитията към Студентски столове и общежития във Велико Търново (блок 1), Русе (блок 6), Пловдив (Чайка 2), Стара Загора (блок 1), София (блок 58), както и блок 1 към МУ-Плевен, блок 61, входове В, Г и Д на НСА. Юни започва и ремонтът на блок 55Г на УНСС. В тях има над 3000 студенти, които вече са напуснали своите стаи и очакват септември да се завърнат в реновирани.

„В блоковете, в които ремонтите дейности са стартирали, няма да има никакви проблеми, защото финансирането е предвидено и направено вече. При тях остава да успеят да ремонтират цялата база и студените през септември да успеят да се върнат в присъствена форма и да се настанят”, обясни Парушев. Председателят на НПСС увери, че блоковете, в които вече са стартирали ремонтните дейности, със сигурност ще завършат до септември , защото фирмите са поели ангажимент да приключат в рамките на 6 месеца.

Той допълни, че дори и да има забавяне, няма да има недостиг на места за настаняване на всички желаещите.

„Само в градовете извън столицата е по-сложно, но в София се създадоха добри партньорства между ректорските ръководства. Те си помагат и няма проблем студентите от един университет да живеят в общежитие към друг. Университетите, които имат нужда, ще получат още места. С председателя на Съвета на ректорите проф. Герджиков коментирахме да няма вариант, в който студенти да останат без подслон”, увери Парушев. Той даде за пример как във ВСУ „Любен Каравелов“ винаги има свободни места и затова всяка кампания си помагат.

 НППС призовават да се финансират още 20 сгради в окаяно състояние.

От Националното представителство на студентските съвети апелират програмата за отпускане средства за ремонти на общежитията да продължи, докато бъдат ремонтирани всички сгради в окаяно състояние.

„Имахме 100 блока в прилично състояние и 40 в окаяно. С тези 98 милиона ще направим 20, но ще останат още толкова. Тази програма и санирането по блокове трябва да продължи, без значение какво е правителството. С още една финансова инжекция от държавата ще имаме едни добри общежития, в които да живеят студентите”, обясни Парушев. Той уточни, че не е правен анализ каква сума трябва за ремонта на останалите 20 блока, но навярно пак ще се необходими около 100 милиона лева.

„Така за година - година и половина ще се реши проблемът с лошите условия в общежитията”, смята председателят на НПСС. По думите му така ще предложим европейски условия за живеене на младежите, които остават да се обучават у нас, както и чужденците, които идват да се учат в България. „Предлагаме конкурентно обучение спрямо останалите държави. Първо обаче трябва да спечелим студените в България, а това зависи и от условията, в които ще живеят“, подчерта Парушев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 9мхм - само цоцачите са различни - е някои а старите муцуни, ама то кокала трудно се пуска
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
яко цоцaне е било, ще е и ще бъде
6
7
 
5
 
! Отговори
Даам преди 2 години
Вие виждали ли се студент в общежитие, нещо подобно на сви.ня в коч.ина, и да ги подобрите за 1 година всичко ще е унищожено.
5
2
 
4
 
! Отговори
Вътко преди 2 години
До 3, очевидни нямаш идея за какво говориш. Първо няма нищо безплатно, като изучиш 1,2 деца няма да мислиш, че образованието е напълно безплатно. Второ, всички гласували българи в чужбина общо са 100 000, от тях около половината са гласували за ИТН, а партията има над 550 000 гласа. Това че мнозинството в чужбина е гласувало за ИТН, няма нищо общо с избора на тази партия за парламент. Общо гласувалите в чужбина са 3% от гласувалите и около 1,5% от имащите право на глас.
4
2
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Ако не се лъжа в Русе блок 6 е за чуждестранните студенти (т.е. турските) и той е ремонтиран, а други не са ?!Ако някой е по-запознат , нека сподели !
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако учат тук безплатно с нашите данъци поне да ги задължават да работят после 5г. в България, а не веднага да бягат и да плюят държавата и гласуват отвън за чалгари...
2
10
 
4
 
! Отговори
Иво преди 2 години
И за кво - те студентите са онлайн, кой ги ползва тия общежития, дано новото правителство спре тоя излишен ХАРЧ
1
7
 
4
 
! Отговори
Иво преди 2 години
И за кво - те студентите са онлайн, кой ги ползва тия общежития, дано новото правителство спре тоя излишен ХАРЧ