Д-р Симидчиев: Заразените с COVID-19 са достатъчно много, за да сме спокойни

Пулмологът отправи апел към хората да внимават
Обновена: 13 май 2021 11:14 | 13 май 2021 10:35, Ния Христова
102
Д-р Симидчиев: Заразените с COVID-19 са достатъчно много, за да сме спокойни
Снимка: БГНЕС
Случаите на заразени с COVID-19 на дневна база са достатъчно много, за да сме спокойни. Това заяви пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев – бивш председател на Комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание.
 
Той оприличи пандемията на пожар и броят на заразените на дневна база показвал колко интензивно гори този пожар. Според него в момента нивата са по-високи от нивата между двата големи пика и много по-високи отколкото беше преди втория пик.
 
Пулмологът отправи апел към хората да бъдат внимателни, тъй като това, което се случва в държави като Индия, Судан, Непал е притеснително, въпреки че те са много далече.
 
"Основната точка на пътуване между Европа и Индия е Анкара, а Анкара е много близо до България като летище. И по тази причина трябва внимателно да се наблюдава какво се случва с възможните щамове, които биха могли да влязат трансгранично у нас", коментира Симидчиев.
Още по темата
 
Той посочи, че в момента в Англия нивото на заразяване предимно е с индийският вариант на вируса - за съвсем кратък период от време той е нараснал от 1 на 11%.
 
"В България само по време на втория и третия пик се получи основната част от смъртността. Страната ни е на второ място по смъртност в Европа, колко добре сме се справили, или не сме, може да гледаме назад по някои ключови параметри като този. Занапред как ще се справим - зависи от скоростта на ваксиниране", каза още д-р Симидчиев.
 
Той изтъкна, че процентът на имунизираните у нас продължава да е нисък. Според д-р Симидчиев, макар вече да има поставени 1 млн. дози, това не е достатъчно, тъй като е общо взето е 1/6 от България. 
 
"Особеността на този вирус е, че той се опитва да се заиграва с нашата имунна система, в резултат на което след преболедуване не винаги се изгражда траен имунитет, който да предпазва за дълъг период напред, така че е възможно повторно боледуване", допълни той.
 
Според пулмолога в рамките на тази нова реалност трябва да се опитаме да възстановим икономиката и туризма, но това било възможно само ако се се опираме на науката. Той посъветва още страната ни да следи кои политики и мерки в битката срещу COVID-19 са ефективни и даде за пример държави като Австралия, Нова Зеландия, дори Китай. По думите му от това какво ще направи вирусът, зависи дали ще има ново затваряне или затягане на мерките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаем за пандемиятанищо не казвате за програмата на служебния здравен министърНяма да мине само с оплюване на предишнитеДела, дела и пак дела, чакаме да видимКакто казваше другаря тодор живков,
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно че са БКП БСП на Нинова хората
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шерлок голям си ЯсновидецЗаразените с ковид19 Не са достатъчноспокойно няма радяция БКП БСП
78
2
 
8
 
! Отговори
До объркан преди 2 години
Тяхната цел може да е различна от нашата. Може да им трябват много заразени и уморени или тествани, ваксинирани и чипирани и подчинени и достатъчно намалени хора, чиято генетична информация е взета и прилежно съхранена в големия компютър за да бъде употребена по нови правила, НСР може би е това. А ние просто искаме да ни оставят да си живеем живота, но ще трябва да се потрудим за това след като сами си дадохме свобода с лека ръка и просто така все едно не бяха лъгали до сега народа им поверва
77
4
 
5
 
! Отговори
объркан преди 2 години
Защо така против логиката говорят тези хора?"Достатъчно много....за да сме спокойни.."По-скоро иска да каже,че не трябва да сме спокойни.Достатъчно са много заразените,та да не сме спокойни.А може би са сменили правилата в българския език и трябва да говорим обратното на логичното.
76
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В края на миналата година изследване показа, че антиваксърите Са предимно нискообразовани, разбирайте - нискоинтелигентни. Толкоз. Ине спорете с мен, това са резултати от допитване, т.е. Факти.
75
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се въведе строг контрол в училищата, особено в гимназиите! Посещават дискотеки, ако имат грипоподобни симптоми продължават да са в училище, не носят маски ,нито правят тестове!! Въведете някакъв законен ред най-после!
74
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инъелигентните хора ще се ваксинират. Останалите ще философстват в този и в други форуми , но от това няма да им дойде акълът. Никой, освен подобните им няма и да ги слуша, защото това са хора без капАцитет, прочели най-много етикета не някой шампоан, докато правят това, в което са най-добри. Останалите, които се ваксинират, Защото имат разум - благодаря ви, че правите крачка към връщане към нормалността.
73
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
76 си се объркал много в преценките и оценките но не ми се обяснява сега....
72
2
 
4
 
! Отговори
сори преди 2 години
Чико от Порто рико е много прав за жалост.
71
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на д-р Симидчиев, най-смисленото изказване от бг. лекар, което съм чел до сега. Всички до момента лекари, голяма част са привърженици на стадния имунитет, което си е чист цинизъм! А тези които говорят, че ковид е грипче-да си скъсат дипломите!
70
10
 
10
 
! Отговори
До един долен трол преди 2 години
Ваксинационните паспорти и най нови ограничения са основното доказателство че конспиративните теории се сбъдват едно към едно, зло същество.
69
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо се нарича ваксиниране, ми щото не се знае дали е имунизиране. Долна игра стана с това кови прокови.Кой произведе и пусна вируса убиец и защо правителствата го играят съучастници но тяхна е и отговорността кога кога.
68
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е кофти да се разочароваме от някой който е правил добро впечатление отначало и после е минал в другия лагер по неясни но вероятно комерсиални причини. Маските падат в един момент дори да остават се разпознават.
67
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Непал нямаха ковид. Без мерки и тн, нищо. До началото на м. март, когато започнаха "ваксиниране". Вижте после какво се случва. Вижте траекторията на ракетата. Просто потърсете кога е почнало голямото ваксиниране там, и после вижте графиката на новозаразените как върви.
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Demonaz"...и небивалиците за Индия и Непал."Верно, там показаха, че може без хладилни камиони с трупове. Просто ги горят на паркингите :)
65
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой дава ли статистика, колко от починалите са ваксинирани, много ми е любопитно
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонимеН"КАЗА , ЧЕ ПРЕБОЛЕДУВАЛИТЕ ИМАЛИ ПО-СЛАБ ИМУНИТЕТ ОТ ИМУНИЗИРАНИТЕ!! КОЕТО Е ЛЪЖА!"И защо смятате обратното? Болестите, при които имунитетът от преболедуване е по-силен от ваксиналния са .... една.
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Галин Костов"...докато положителните не паднели под 10 за денонощие, ама не го огря."И какво лошо има положителните да са под 10 за денонощие?
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Австралия и Нова зеландия се панират за 2 случая..."В Нова Зеландия няма локдаун в момента. И преди 6 месеца нямаше. И преди 9 ...... а резултатите от голямата смелос ги виждаме в Индия.