Д-р Симидчиев: Заразените с COVID-19 са достатъчно много, за да сме спокойни

Пулмологът отправи апел към хората да внимават
Обновена: 13 май 2021 11:14 | 13 май 2021 10:35, Ния Христова
102
Д-р Симидчиев: Заразените с COVID-19 са достатъчно много, за да сме спокойни
Снимка: БГНЕС
Случаите на заразени с COVID-19 на дневна база са достатъчно много, за да сме спокойни. Това заяви пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев – бивш председател на Комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание.
 
Той оприличи пандемията на пожар и броят на заразените на дневна база показвал колко интензивно гори този пожар. Според него в момента нивата са по-високи от нивата между двата големи пика и много по-високи отколкото беше преди втория пик.
 
Пулмологът отправи апел към хората да бъдат внимателни, тъй като това, което се случва в държави като Индия, Судан, Непал е притеснително, въпреки че те са много далече.
 
"Основната точка на пътуване между Европа и Индия е Анкара, а Анкара е много близо до България като летище. И по тази причина трябва внимателно да се наблюдава какво се случва с възможните щамове, които биха могли да влязат трансгранично у нас", коментира Симидчиев.
Още по темата
 
Той посочи, че в момента в Англия нивото на заразяване предимно е с индийският вариант на вируса - за съвсем кратък период от време той е нараснал от 1 на 11%.
 
"В България само по време на втория и третия пик се получи основната част от смъртността. Страната ни е на второ място по смъртност в Европа, колко добре сме се справили, или не сме, може да гледаме назад по някои ключови параметри като този. Занапред как ще се справим - зависи от скоростта на ваксиниране", каза още д-р Симидчиев.
 
Той изтъкна, че процентът на имунизираните у нас продължава да е нисък. Според д-р Симидчиев, макар вече да има поставени 1 млн. дози, това не е достатъчно, тъй като е общо взето е 1/6 от България. 
 
"Особеността на този вирус е, че той се опитва да се заиграва с нашата имунна система, в резултат на което след преболедуване не винаги се изгражда траен имунитет, който да предпазва за дълъг период напред, така че е възможно повторно боледуване", допълни той.
 
Според пулмолога в рамките на тази нова реалност трябва да се опитаме да възстановим икономиката и туризма, но това било възможно само ако се се опираме на науката. Той посъветва още страната ни да следи кои политики и мерки в битката срещу COVID-19 са ефективни и даде за пример държави като Австралия, Нова Зеландия, дори Китай. По думите му от това какво ще направи вирусът, зависи дали ще има ново затваряне или затягане на мерките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
7
 
14
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Платените са взели помощите. Вилнейте в коментарите, но не можете да зарибите нито един човек да се инжектира. Ненужни сте.
60
7
 
16
 
! Отговори
КЛ преди 2 години
Изключително неприятно впечатление прави поведението на журналистите по 3-те национални телевизии. д-р Симидчиев е най-премерен в думите си, от всички специалисти, които са канени в телевизионните предавания. Говори авторитетно и смислено. Христина Христова от БНТ, не разбра и половината от казаното и пак попита, ама трябвали да има ясен план точка по точка какво да се прави в пандемията. Да - трябва. Това е добрата практика. А ние освен хвалбите на д-р Ангелов, реална оценка така и не чухме.
59
14
 
16
 
! Отговори
Браво! преди 2 години
На Симидчиев, Витанов и НОЩ! Въпреки простотията на тези, които ги обиждаха, те си вършеха съвестно работата, отстояваха си мнението и спасиха здравето и живота на много хора като предотвратиха увеличението на броя на много евентуално заразени и респективно жертви на пандемията.Мангъров и съмишлениците му са престъпници, антилекари и антихора. То.. Левски и Ботев са се борили за същия тоз предателски народ да го спасяват, но също са били неразбрани и до голяма степен обругавани и пренебрегвани
58
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1 милион ваксини но заразените и умрелите се увеличават. Ваксини не действат и си остава само карантината засега.
57
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
eeee изгорехме ако даваме като пример КИТАЙ , АВСТРАЛИЯ или НОВА ЗЕЛАНДИЯ...Китай са пълни кокошкари и лъжцки заключват и заваряват врати хората умират от глад милиони умрели за които никой няма да разбере никога...Австралия и Нова зеландия се панират за 2 случая и все още са напълно изолирани от външния свят и много тежко им страда икономиката....
56
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка есен нов щам и нова вълна. Коронавирусите имат безкрайни мутации. Докато измрат калпавите.
55
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Радев правителството започна да забърква кашата
54
21
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-после един разумен и нормален лекар, който не ни баламосва, че ковид е просто грипче за чайче и не ни обрича на гибел като на руска рулетка както с безумните "мерки ластик"- когато в цяла Европа затваряха, ние отваряхме и от "оазис" както се хвалеше ББ, по време на изборите вече бяхме в пик! Браво на д-р Симидчиев, дано помогне за благото на Бг.
53
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя само чака да дойде на власт да затвори всичко като в Германия
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-Н Незнам кой си. Само ще ти кажа че казаното за Англия в пълна тъпотия защото няма нищо вярно в думите ти.
51
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно е, че само с "пазете се и бъдете бдителни" няма да преборим пандемията. Както и не е нормално такава висока смъртност. Но причината е, че не може да започнем само с една ваксина и тя се оказа, че може да навреди повече, отколкото самия ковид на определени хора. След като сме втори по смъртност, има някъде грешка, но дали е в нас или в ръководенето на пандемията, всеки си има мнение. Сега има други ваксини. Всеки да решава за себе си. Важното е да излезем от това черно второ място.
50
2
 
12
 
! Отговори
АК-47 преди 2 години
До Галин КостовЕ, бъди доволен, огря го последовател на Мангъров, с грипчето и чайчето. Моли се да не те хване това грипче, и да не се отменят всички мерки от новите, че тогава ще видиш чудо
49
8
 
13
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
Преди няколко дни излезе ново научно изследване, което доказва категорично, защо PCR-тестовете не трябва да се използват за оправдаване на рестрикциите към населението... Тук, политиците и проф. Дростен мълчат и обмислят следващите мерки за,, непринудено" ваксинираме на деца и непокорни....!?! Защо...???
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
(Кацаров + Симидчиев)/2 = нормален подход
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
истината е че индийците винаги са им пречили с числеността си, при адженда за депопулация е логично да почнат от там, техния щам е доста доста по-различен от щамовете при нас, създаден е точно с цен да геноцид, овцете още си мислят че всичко е случайно и ваксината ще ги спаси..нищо няма да ви спаси от злото НИЩО ! все пак живеете на планета чийто господар е злото
46
20
 
17
 
! Отговори
Галин Костов преди 2 години
Тоя плъх се беше наканил да става здравен министър и да въвежда твърди мерки докато положителните не паднели под 10 за денонощие, ама не го огря.
45
6
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Че ни таркалят с тоя ковид до второто пришествие.
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казва се колко са поставените ваксини 1 ДОЗА, говорят за 1 милион. А колко са с поставени 2 ДОЗИ, когато се постига имунитет -се смотолява и пригуля. Та колко са с поставени с поставени 2 дози и колко % е от населението. Ясно е ,че сме последни със значителна преднина ...
43
1
 
3
 
! Отговори
Защо преди 2 години
Защо възстановяването на Запада от икономическите и политически кризи е все още далечен сценарий?
42
9
 
18
 
! Отговори
къде е балтов преди 2 години
балтов, нещо ти увисна ченето, от как джипкаджията вкара джипката в гаража, а ?Няма те по теУевизията, що тъй ? А, балтов ? Къде се скри - липсваш ни