60% по-малко пари от емигранти влезли у нас заради пандемията

Таксите за парични преводи от чужбина към България са едни от най-високите
14 май 2021 07:40, Анисия Иванова
194
60% по-малко пари от емигранти влезли у нас заради пандемията
Снимка: Pixabay

България е страната с най-голям спад на изпратените от емигранти пари през 2020 г. заради пандемията. Това показва анализ на Световната банка, в който са включени данни за 186 страни. През миналата година българските емигранти са изпратили на близките в родината си 955 млн. долара, което е с близо 60% по-малко от предходната година, когато светът не беше засегнат от пандемията.

Значителният спад на изпращаните от чужбина средства от една страна може да се обясни с големия брой на българските емигранти в страните от Европа.

Това позволи на много от тях да се приберат в родината си по време на пандемията въпреки въведените ограничения за пътуване. Освен това за изпращаните пари от огромно значение е каква работа си е намерил емигрантът в чужбина. Ако работи на ниска позиция в някой от секторите, които силно пострадаха от мерките срещу разпространението на Covid-19, е по-вероятно да загуби работата си, отколкото ако заема по-висок пост в добре развиващ се бизнес.

Ведната след нас по спад на изпратените пари според данните на Световната банка са две островни държави – Сейшели (-58%) и Сао Томе и Принсипи (-46%). Страната Сейшели е разположена на 155 острова в Индийския океан, а Сао Томе и Принсипи е малка островна държава в Гвинейския залив на запад от бреговете на Централна Африка. Топ пет на страните със спад на емигрантските пари се допълва от Литва (-39%) и Ирландия (-37%).

Но в много държави има ръст на изпратените от емигранти пари. Сред тях са например Малта (+6,7%), Чехия (+8%), Мексико (+10%), Бразилия (+11%), Дания (+12%), Аржентина (+20%) и Кипър (+31%).

Оказва се, че пандемията е довела до големи размествания при средствата от емигранти. Във някои страни има огромен спад, в други има ръст или няма промяна. Като цяло в света, въпреки пандемията от COVID-19, изпращаните пари от емигранти остават без съществена промяна. През 2020 г. общата сума на тези средства е 701,9 млрд. долара, което е само с 2,4% по-малко от предходната година.

Спадът на парите от емигрантите през 2020 г. е по-малък от този по време на световната финансова криза през 2009 г. (-4,8%). Освен това е значително по-малък и от спада на преките чужди инвестиции към страните с ниски и средни доходи, които, с изключение на вложенията в Китай, намаляха с над 30% през 2020 г., пише в анализа на Световната банка.

Основната причина за запазване на стабилността на парите от емигрантите са помощите, които дават на хората и фирмите в страните, в които те са се установили, посочват от Световната банка. Това води до по-добри от очакваните икономически условия в тези страни, което пък позволява на емигрантите да продължат да изпращат пари на своите близки в родината.

Работещите и живеещите в чужбина българи са изпратили на близките си в родината общо 23,88 млрд. долара за периода откакто влязохме в ЕС през 2007 г. до края на 2020 г., показват данни на Световната банка, цитирани от "Труд". Само за последните 10 години получената сума е над 17,34 млрд. долара.

Парите от емигрантите имат огромно значение за родната икономика. Хората използват получените от роднините им в чужбина пари за плащане на сметки, купуване на храна, ремонти в дома и т.н. Това са пари, които веднага влизат в търговския оборот и водят до ръст на печалбите на фирмите и на доходите на хората, а оттам и на Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Затова рязкото им намаление през 2020 г. не е добър знак за родната икономика.

Най-добра за България по отношение на парите от емигрантите е била 2018 г., когато българите в чужбина са изпратили на близките си 2,4 млрд. долара показват данните на Световната банка.

В периода от 2002 г. до 2007 г. емигрантските пари стабилно са в размер около 1,7 млрд. долара на година. През 2008 г., след като вече сме член на ЕС и българите по-лесно можеха да си намират работа в страните от общността, емигрантските пари надминават 1,9 млрд. долара. След това обаче идва световната финансова криза и има няколко години на спад на получаваните от чужбина средства. Най-тежка по време на тази криза е 2010 г., когато емигрантите са изпратили само 1,33 млрд. долара. След това започва постепенно възстановяване на световната икономика и парите от българите зад граница нарастват. Докато не дойде пандемията. Получените през 2020 г. пари от емигранти са доста по-малко, отколкото по време на световната финансова криза.

България е на 86-то място по размер на получената сума от емигранти през 2020 г. сред 186-те страни, за които Световната банка има данни. Това е много добра позиция, като се има предвид населението на страната. В държави, които са много по-големи от България, влизат по-малко пари от емигранти.

Например малко след нас, на 90-то място, е Турция, където през 2020 г. емигрантите са изпратили само 795 млн. долара. След нас са и страни като Канада (911 млн. долара) и Гърция (611 млн. долара).

Таксите за парични преводи от чужбина към България обаче са едни от най-високите. От Световната банка са направили изследване за цената за изпращане на 200 долара между различните страни. Тези данни показват, че преводите от Турция до България са най-скъпи и дори таксите се повишават през последното тримесечие на 2020 г. спрямо предходната година. Средната такса за превод на пари от Турция към България е около 12%.

Паричните преводи от Великобритания до България са на четвърто място по най-високи такси, но поевтиняват през последните три месеца на 2020 г. до около 9%. На второ място по най-високи такси са паричните преводи от Швейцария до Албания, на трето – от Великобритания до Албания, а на пето – от Чехия до Украйна. Най-евтини са паричните преводи от Русия до Азербайджан, Грузия, Киргизстан, Казахстан и Молдова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе гласуването може да се реши в миг!Гласува се закон,който има двойно гражданство няма право да гласува и готово!Ама никой не иска да го предложи нали?!!!А защо?!А????
49
9
 
10
 
! Отговори
От чужбина преди 2 години
Айде стига сте ревали с това гласуване. Ако и вие бяхте гласували вота в чужбина щеше да бъде под масата както всеки път. Ама българина най-много го бива в това да плюе и да се оплаква. Аз например не можах да гласувам защото секцията беше в друг по-голям град. А и не само аз ами и много други българи в чужбина не успяха да гласуват по тази причина. Все някой друг му е крив на ***.
48
6
 
17
 
! Отговори
кръпел преди 2 години
каква наглост само , да си прогониш населението да си вади хляба в чужбина и да чакаш да изпращат пари в бг ......
47
5
 
7
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 2 години
4 април-Ден на освобождаване от ГЕРБерско робство ;!!!
46
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До до 62 - значи според вас ще ходят само там, дето ставало за живеене и ще чакат тук някой да свърши това? И в същото време да плюят какви сме ние останалите бавнооооразвиващи се и тук е коооочина? Това мислене е нагло, и тези заслужават никога да не се завърнат тук, да вегетират някъде, защото повечето съвсем не са успешни като Канев и други милионери навън. На страната нито парите на подобни тарикати им трябват, нито пък такива ......
45
5
 
17
 
! Отговори
Евала преди 2 години
Изпращат, не изпращат, по 50 кинта на месец си капят на ВСИЧКИ пенсионери, вкл. и на тези, чиито деца са чужбина и нищо не внасят в бюджета на НОИ. Аз им плащам пенсиите, а гастарбайтерите имат претенциии да ме управляват от чужбина. ДА СЕ ВЪВЕДЕ УСЕДНАЛОСТ ЗА ГЛАСУВАНЕ!!!
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нищо, не се впрягайте за парите! Важно е, че се повиши избирателната активност на емигрантите!
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дърт емигрантОстави го ве, не виждаш ли че е комплексиран :) Емигрантите искат да се върнат ама шуробаджанащината им идва в повече, иначе си искат да живеят в родината :))
42
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Нали си в Англия, що купуваш имоти в България"Жилища има в България, там имат няколко замъка, а останалите живеят в килери колкото кибритена кутийка
41
4
 
13
 
! Отговори
до 62 анонимен преди 2 години
Ама ти какво си мислиш,че емигрантите тънат в охолство ли?Дефакто те не живеят а съществуват там.Всяка изкарана стотинка я отделят за да я харчат тук в България някой ден.Живот ли е да живееш без приятели,роднини и свои хора сред чужди,в чужда страна?Дават си здравето и времето там с надежда като се върнат някой ден и в България да става за живеене.
40
5
 
5
 
! Отговори
Дърт емигрант преди 2 години
До мнение 51:"Нали си в Англия, що купуваш имоти в България"Ще ти отговоря простичко:Закупих жилище във Великобритания(Лондон), което вече почти изплатих и вследствие на това наличието на свободен кеш, който инфлацията изяжда, ако не бъде инвестиран, мисълта за осигуряване на пенсионните ми старини-смятам да ги прекарам в България и не на последно място - ваканционен апартамент, който посещавам по няколко пъти в годината за релакс. Пък и нещо трябва да оставим на децата, не е ли така?!
39
3
 
4
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Баничка с боза всеки ден - 120лв/м Кола с дюнер всеки ден - 150лв, ток вода и парно - 120лв, телефон 50лв, мултиспорт карта - 50 лв. Туба препарат за пране 4лв. Общо 500 лв на месец. Да научиш чужд език или да се научиш да кодираш - 4 години. Да живееш в собствена панелка, родителите ти да са на 5 минути от теб, да работиш дистанционно за над 1500лв, да смърдиш на коколино и да познаваш целият квартал - Priceless. Нема лабаво, който си го може, си го може. От София до Каспичан решавам сам.
38
5
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Не ние, дето сме тук, мрънкаме. Нещо доста сте се объркал. Вие отвън и тези, дето ще ходите навън, сте тези, дето грачите срещу страната и се радвате каква мизерия било. Да, ама вече не чак такава мизерия, и вие се връщате при първия зор и очевидно чакате да дойдете на метеното, както се завлякохте в на готово уредено място, без и грам заслуга да имате за това. Така, че по-кротко и си гледайте мизерния животец.
37
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко се пипа на такива снимки като горната!
36
3
 
3
 
! Отговори
Стоичков преди 2 години
Не е заради пандемията, а заради протестите на червените ***.
35
2
 
5
 
! Отговори
От чужбина преди 2 години
Внасят и още как. Иначе семействата им да са измрели от глад.
34
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Парите им вдигат потреблението според икономисти, дето слушах, но незначително и незначително повишават БВП, което на практика няма значение. Даже един доста раздразнено каза да спрат да ги наричат инвестиции, защото инвестиция е съвсем друго нещо. Според мен това повишава самочувствието на тези отвън, как ни били хранели. Истината е съвсем друга и по-скоро длъжниците са точно те.
33
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите не миришат!Който иска намира начин и ги изкарва!Който е мързелив,само критикува и търси причини да откаже работа!Стойте си в мизерията и мрънкайте щом това ви харесва!Аз ако емигрирам една стотинка няма да върна в България!!!!
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то отговора е в заглавиетоТаксите са от най-високитеБанките се уливат в последно време.
31
2
 
6
 
! Отговори
До дъртия емигрант преди 2 години
Нали си в Англия, що купуваш имоти в България?