Д-р Симидчиев: Не е времето да ваксинираме децата

Те не са резервоар на тежка инфекция, заяви пулмологът
17 май 2021 13:45, Красимир Ангелов
33

Трябва ли да разширим ваксинационната кампания срещу Ковид-19 и сред децата, въпреки че от СЗО препоръчаха първо да се ваксинира възрастното население и гражданите, които са изложени на риск?

"Децата не боледуват тежко. При тях все още нямаме голям риск - поне при тези варианти, които имаме до момента. Децата не са резервоар на тежка инфекция и не натоварват здравната система, но са начин на разпространение на инфекцията, позволяват ѝ да циркулира в обществото повече. Ако искаме да намалим смъртността и тежестта върху здравната система, трябва да ваксинираме рисковите групи - възрастните, болните, хората, които работят в рискови сектори", заяви пулмологът и бивш депутат от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев в студиото на "България сутрин".

Той добави, че ако все пак целта на ваксинационната кампания у нас е да се намали разпространението на заразата, България може да си позволи да ваксинира и деца. Но според пулмолога това ще усложни допълнително логистиката и сега не е времето на такова разширение на обхвата.

Нужна ли е трета доза ваксина?

"Зависи от активността на процеса. Ако имаме зараждащи се нови пикове в близко бъдеще, това може да е важна опция. Същевременно, ако угасне пандемичният процес, поставянето на трета доза може да не е толкова спешно. Тя може да ограничи възможността ваксината да бъде прилагана на хора, които не са ваксинирани, все пак количествата са предвидени за две дози при повечето хора", посочи д-р Симидчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

И повтори становището на регулаторните власти - необходими и достатъчни са две дози ваксина срещу Ковид-19.

Индийският вариант

"При всички положения той е много по-заразен, много по-лесно се разпространява от другите варианти. Доколко е по-тежко протичащ от другите варианти, е друг въпрос", изтъкна пулмологът.

Нужно е да се съберат достатъчно данни в генетична обстановка, в популации, които не са само в Индия, стана ясно още от думите му.

"Индийското население е с различна генетична настройка спрямо европейското, може да има и различна тежест. Индия беше относително попощадена преди това, имаше по-малко заразени с класическите варианти. Може да се окаже, че предварителната инфекция и ваксинационният процес в Европа ще ограничи разпространението, скоростта и тежестта на заболяването", обясни д-р Симидчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Борил преди 2 години
Д-р Симидчиев се подлъга с празните предизборни обещания на ДБ. Дано не направи тази грешка отново, за да се набърка в политческите игри на ДБ.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
семидчиев не посягай на децата иначе лошо ни се пише..
8
0
 
3
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Колкото по-бързо се разграничи от Демократична България, толкова повече ще съхрани името си и репутацията си.
7
0
 
14
 
! Отговори
Галя преди 2 години
То ако доктора се замисли малко, ще осъзнае, че цялата тая работа е за пари, не за здравето на хората. Ама в ДБ са малко плитки на мислене
6
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очевидно пандемията отшумява, лятото идва,няма никакъв смисъл от екстра ваксиниране,особено като не се знае колко дълго трае защитата.А пък за децата-забравете
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докторите разпространяват болести за да печелят повече пари. Ако се отървем от докторите половината болести ще изчезнат. В САЩ го измислиха този бизнес. "Здравеопазването" е бизнес който генерира стотици милиарди долари печалба всеки месец. Много често доктори умишлено разболяват пациенти за да могат после да има продадат скъпо струващи лечения и операции.Знаем че това се практикува в световен мащаб. Грипната пандемия също е изкуствено създадена. Бигфарма си купиха много политици.
4
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
отровихте ни с тия ваксини бре серсеми - по три пъти в годината да се боцкаме, че й най-малките дори
3
3
 
27
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Тоя е пълно куку
2
1
 
29
 
! Отговори
2134 преди 2 години
..Той добави, че ако все пак целта на ваксинационната кампания у нас е да се намали разпространението на заразата....Нали ваксината не пазеше от заразяване и предаване на вируса ,затова и ваксинираните трябвало да ходят с маски ,как с тези ваксини ще се намали разпространението. Нали тези ваксини до оня ден бях за да се предпазят хората от тежко боледуване ???
1
5
 
34
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ОТНОВО ЛЪЖЕ!!!ТОЧНО ДЕЦАТА СА ГЛАВНИЯ ИЗТОЧНИК НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ!!--------НО ВАКСИНИРАНЕТО НА ДЕЦА С НЕЯСНИ ПРОДУКТИ Е НЕДОПУСТИМО!