Решават за епидемичната обстановка, а Янев - за НОЩ

Стойчо Кацаров: Доставката на маски за СИК - от областните управители
Обновена: 17 май 2021 16:01 | 17 май 2021 15:41, Веселина Йорданова
118
Решават за епидемичната обстановка, а Янев - за НОЩ
Снимка: БГНЕС

Рязко ще намалим смъртността, ако ваксинираме възрастните, там е 80% от смъртността. Това каза здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг в Министерския съвет.

Той подчерта, че от починалите едва 2% са под 40 години и дори всички те да се ваксинират, това няма да намали общата смъртност.

Още по темата
Личните лекари знаят кои хора са неподвижни от пациентите им, знаят кои не могат да ги посетят, и очакваме да изпратят в РЗИ списък с такива хора, след като разберат дали желаят, след това мобилни групи ще ги посетят, за да ги ваксинират, обяви плана си министърът. По-рано стана ясно, че преимуществено ваксинации ще се извършват на хора над 60 години и на такива с хронични заболявания в следващите два месеца.

Тези дни трябва да бъде взето решение дали епидемичната обстановка да бъде продължена след края на май.

"Единият аспект е медицински, данните показват значително намаление на разпространение на вируса, това е заради хубавото време. Но има едно но - заплахата от щам, за който се предполага, че ваксината не е чувствителна към него - рискът от навлизането му съществува и предпазливост не е излишна. Другият аспект е свързан с плащанията, много от тях са обвързани с това дали има обявена епидемична обстановка или не, така че този аспект също ще се вземе предвид при решението дали да се удължава или не", каза Кацаров.

Той заяви, че има огромно количество ваксини и в петък, събота и неделя желаещите могат да се ваксинират, но най-важно според него е да се даде приоритет на възрастните хора.

По думите му към момента около 20% от поставените ваксини са на възрастни хора. 

Министърът каза още, че също е имал резерви към ваксините, но вече стотици милиони по света са ваксинирани и страничните реакции са изключително малко. По думите му това е единственият начин засега реално да бъде ограничена епидемията. Никой не може да ни гарантира, че няма да има последваща вълна, включително от вирус, който се е изменил, подчерта той.

Кацаров обяви, че правителство е решило да се присъедини към договора, който ЕК е сключила с "Пфайзер-Бионтех", чрез който се осигуряват ваксини за 2022 и 2023 г. за ЕС. Ваксини на тази компания ще бъдат осигурени в достатъчно количество за цялото население, ако се наложи.

Според него от гледна точка на управление на кризата не е необходимо да съществува Национален оперативен щаб и премиерът решава дали той да функционира или не, защото бил работна група, която консултира министър-председателя. 

Кацаров каза още, че за предишните избори не е била проведена добре процедурата за доставка на предпазни средства за комисиите.

Имало е и комисии, които са ги получили на другия ден. Преценихме, че е по-добре доставката да се организира от областните управители, тоест тя няма да бъде правена от МЗ, ще бъде децентрализирана, каза министърът.

Ще се върнат ли всички ученици в клас, пък ще стане ясно утре.

 


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** *** - ***.***
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** *** - ***.***
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** *** - ***.***
89
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никога никакъв случай няма да се ваксинират никакъв случай неви искаме никакви ваксини и лекарства стига с тоя лъжлив цирк и верус забрана за всички ваксини несе наядохте да лъжете бог дави накаже най скоро време
88
1
 
1
 
! Отговори
Смехурко преди 1 месец
И, а, о, Хайде на вакскните.
87
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сата НАТО - НОЩ да се дадат под съд и ако ги качите на кладата, лично ще нося съчки и ще фу-хам с уста да се разпали.И Сата НАТО като бъде набучен на чеверме, ще се намерят мераклии да поддържат огъня, за по-доброто му изпичане.
86
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Служебния здравен министър даде ли обяснение защо спират зелените коридори или те не работят за народа и не му дължат отчет?
85
4
 
2
 
! Отговори
Махай МАСКИТЕ преди 1 месец
Трябва ЗАБРАНА за чужденци да ВЛИЗАТ в Ресторанти и дискотеки. Всички ЧУжденци да НОСЯТ маска НАВСЯКЪДЕ , Дори и на ОТКРИТО, за да НЕ ни заразяват.. Дори и ФУТБОЛИСТИ- като Сисиньо , Роберта, Дий Бост. Ако искат да ядат и пият, нека си стоят в ХОТЕЛСКАТА СТАЯ.И да махнат АРАБСКИТЕ маски за българи..Нека чужденците се гърчат. Важното е ние, българите да сме добре. Щом чужденците са ВИНАГИ с маски, НЯМА кой да ни ЗАРАЗЯВА.
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вредно симулиране на дейност. И той нещо да промени, да не изостава от колегите.
83
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо господин служебния министър ЛЪЖЕ?иЗашо служебното правителство СЪБОТИРА ВАСКИНАЦИЯТА като спира зелените коридори през седмицата?
82
4
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
НОЩ да се дадат под съд и ако ги качите на кладата, лично ще нося съчки и ще фу-хам с уста да се разпали.
81
2
 
11
 
! Отговори
шмatka преди 1 месец
Не се вълнувайте толкова! От тук нататък ще се явяват такива продажни лафчии,които ще ви обясняват колко са необходими ваксините /някои световни мошеници трябва да печелят !/,ограниченията и да не мислите, че сте свободни!Ще увеличават до безкрай всякакви идиотски мерки докато полудеете и се примирите с техните доводи.Затова спрете да ги слушате и да се съгласявате с дивотиите им и да изпълнявате безкрайните им безсмислици!
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен"Епедемичната обстановка ще падне когато Манъров стане министър на здравето."Няма как с персонални промени да се влияе на природен процес.
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако върнат и шала и кърпата като маска може и да е добре. Едва ли един пар.л носен в задния джоб от някои с месеци е по-добро от плътния шал или кърпата. Но важното е да капе в касичките....
78
2
 
1
 
! Отговори
Стойчу,намали пиенет преди 1 месец
И се съсредоточи върху ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА
77
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв е смисъла , като досега всички им натяквахте , как нямало такъв вирус . Вашия президнт какво казваше , измисленно от ГЕРБ.
76
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Големи критици се извъдиха, начело с илитерата с междукосмически успехи чорапко зеленков фигурантчик.
75
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предният министър въведе зелените коридори за пазаруване, тоя - за ваксиниране. От къде им раждат главите тези глупави идеи не знам. Ок, приоритет за възрастните ама само в БГ такива оригинални идеи има!
74
3
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Кацаров ли? Един жалък лъжещ лакей!
73
5
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Браво на фигурантчика на Фигуранта :))) Да избият дъртите фролове, дето гласуват за БСП/ДПС