Кашкавал като гума, съдържащ нишесте, измести палмата

Вкусът му е като гума, пълнят го с технологични добавки
18 май 2021 09:30, Елка Василева
107
Кашкавал като гума, съдържащ нишесте, измести палмата
Снимка: архив, БГНЕС

Кашкавал като гума, приготвен от заготовки, съдържащи технологични добавки и нишесте, пробутват някои от магазините. Това съобщи пред „Телеграф“ биологът д-р Сергей Иванов.

Това реално не е кашкавал в смисъла, който влагаме в тази дума, макар да го продават като такъв. Не отговаря и на стандарта за този продукт и не е ясно дали съдържа мляко, обясни той.

Готовите заготовки се внасят от чужбина. Те съдържат нишесте и технологични добавки, известни като Е-та. Накрая продуктът се продава по 10 лева за килограм, въпреки че цената на истинския кашкавал няма как да падне под 13-15 лева.

Още по темата

За първи път го засякохме преди около 3 г. Но сега този продукт вече се предлага все по-масово, каза още д-р Иванов.

Същевременно сиренето с палма губи все повече привърженици. Една от вероятните причини за това е, че цената му расте, тъй като поскъпва и основната суровина за направата му – палмовото масло.

Ако допреди няколко години нелоялната търговска практика беше с палмата, сега тя е със водата, коментира Сергей Иванов. Той припомни изследване на асоциация „Активни потребители“, което откри до 78% съдържание на вода в някои видове сирена при изискване по Български държавен стандарт до 54%. Има и междинни варианти – т.нар. „бързозрейки“ с около 60% вода.

Справка в бюлетините на Държавната комисия по стокови борси и тържищата показва, че имитацията на сирене с палмово масло поскъпва. В началото на 2020 г. ментето е струвало 2,79 лева за кило на едро, за да стигне в средата на миналия май 3,26 лв./кг. Цената продължава да расте и към момента е вече 3,60 лева за килограм.

В същото време тенденцията е обратна при истинските сирене и кашкавал – тяхната цена през последната година е леко надолу.

Килограм сирене на едро се продава към момента за 6,79 лева, сочи бюлетинът на ДКСБТ. В края на април миналата година цената му е била 6,95 лева. Подобна е тенденцията и при кашкавала. Средната му цена на килограм на едро е паднала в последната година от 11,16 лева на 10,87 лева.

От началото на пандемията се наблюдава интересна тенденция – при всеки локдаун и затваряне на заведенията цените на истинското сирене тръгват нагоре. Това коментира шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов, цитиран от „Монитор“. Според него това сочи, че в заведенията за обществено хранене масово се предлага продукт с растителни мазнини. Така, когато се затворят заведенията, теглото на истинското сирене в търсенето се увеличава, а палмата остава по рафтовете и складовете.

Хората промениха предпочитанията си и търсят все по-качествени и български продукти, каза още Владимир Иванов. Той смята също и че качеството на предлаганата стока също се е увеличило. По думите му сирене между 7 и 12 лева в магазина е със спорно качество. А хубавото е над 12 лева килото. Не е възможно под тази цена да си покриеш разходите, данъците, пък да имаш и печалба, посочи Иванов. Според него хубавото отлежало сирене може да излезе по-изгодно, ако на евтиното и воднисто му се махне водата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
6
 
! Отговори
Боколандски кашкавал преди 2 години
Водъ+Е-та, малко палма, ластична гума и оцветител... И другото е реклама;))) която да ви смени чипа;))) Като ви търторя от телевизорот за истинската наденица, сирене и кашкавал, вие щете ни щети, ще ги приемете за истински;))) и ша ядети. Химическата промишленост много напредна в 21 век и измести натуралната биология отдавна. Абе, кой ша са мъчи да пасе крави,овце и кози, че да ги дои, че сирене и кашкавал, да прай? Никой;))) То тва иска работа, много работа;)))
44
0
 
9
 
! Отговори
ние не ядем на едро преди 2 години
И тези цени за нас не съществуват ,ние ядем храни със 100 % по високи от складовите и това е истината .
43
0
 
12
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Мога ли да си залепа гуамта с кашкавал :)
42
0
 
9
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Преди доста години си спомням,майка ми като ходеше до кварталната Билла,купуваше един растителен кашкавал - може би 5-6лв/кг.Дали ще дъвчеш пластелин от книжарницата или въпросния кашкавал - разлика няма.
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** тариката в действие.
40
0
 
31
 
! Отговори
Инфлация та била ... преди 2 години
.... нула цяло и малко , Инфлацията е страшна за 10 г, хубавата луканка гони 50 лв кг кашкавала смес е над 22лв ,нормалните шпекови салами над 18 лв кг хубавото кисело мляко е над 1,30 кофичката олиото стигна 4 лв яицата пробват над 3,оо лв 10 бр, свинското минава 12 лв кг хубавата риба е над 15лв кг/ каймата е над 10лв кг телешкото над 15 лв кг. След като минат изборите ще се окаже ,че на теория заплатите са се вдигнали, но покупателните възможности са по--малки на 70 % от народа.
39
1
 
8
 
! Отговори
До 42 преди 2 години
Знаеш ли кое е единствената грешка която прави! Тя е проста и се състои в това, че ти този месец може да ядеш "истински" кашкавал на Родна стряха и в следващия месец родна страха да го напълнят с гума, кокосово масло и подобрители! Ето това е грешката ти!
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По времето на соца нямаше такова изобилие на храни и хората се редяха на опашки в гастрономите, а сега, по времето на т.н демокрация, середим на дълги, дълги опашки пред банките.
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понякога високата цена не значи качество. Българинът не знае какво да яде. Реди се за банички с канцерогенен маргарин и менте извара и плаща за тях като за домашна баница с най-качествени продукти. После нямал пари. Качествен кашвавал има и за 15лв., има и за 20лв., има и за 70лв.. Масовите не стават за нищо. Качествено сирене има и за 10лв., има и за 15лв.. В Лидл има разкошно бяло немско сирене истинско на нормална цена. Родна стряха също не са лоши. Бредас, Фаворит, Био милк Борино- отлични.
36
0
 
8
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Да благодарим на ЕС ....има от всичко по много ! Българина трябва да яде всичко като прасе ....всички резерви на ЕС ....*** и т.н. По времето на соца нямаше такова изобилие на храни . За територия България демокрация означава ***....в нея сме отдавна ...А за малко да забравя няма ли останало френско 20 годишно за дояждане ?
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ядем "кашкавал" и получаваме зaпeк. Не се чудете, че рекламата на слабителни е толкова популярна и аптекарите са във възторг.
34
0
 
5
 
! Отговори
DR Congo преди 2 години
ако ние не се подкрепяме като хора, народ, държава, както е досега и продължава да бъде..винаги ще ни третират така. не покажем ли, че сме народ и пълноправен член на ЕС няма да се промени нищо и с 1000 изследвания
33
0
 
4
 
! Отговори
DR Congo преди 2 години
ако ние не се подкрепяме като хора, народ, държава, както е досега и продължава да бъде..винаги ще ни третират така. не покажем ли, че сме народ и пълноправен член на ЕС няма да се промени нищо и с 1000 изследвания
32
0
 
4
 
! Отговори
DR Congo преди 2 години
ако ние не се подкрепяме като хора, народ, държава, както е досега и продължава да бъде..винаги ще ни третират така. не покажем ли, че сме народ и пълноправен член на ЕС няма да се промени нищо и с 1000 изследвания
31
1
 
11
 
! Отговори
... преди 2 години
Язе само се чудя как така нито един българин не разбра, че има нема от едно 30 г насам никой никога не е купил истински кашкавал или сирене от магазина!? Ама като се иде в магазина и гледаш сирене и кашкавал от 3лв до 33лв и се купува скъпо и се мисли, че това е истинско!? Бре абдали единствения начин да хапнеш истински кашкавал е да идеш да си го купиш от някоя бабичка в родопите! Или да идеш някъде в западна европа! Това е единствената истина по тоз казус!!!
30
1
 
11
 
! Отговори
ДЕМОКРАЦИЯ ли?! преди 2 години
А едно време сиренето/ИСТИНСКО/ беше по 3.60 лева за килограм...............
29
2
 
9
 
! Отговори
да знаете преди 2 години
Еееее, блазе им на онези със средната заплата от 2000 лева.......има да маат сиренЬе от по 15-20 лева килото без проблеми!
28
0
 
12
 
! Отговори
325 ОЙРО заплата преди 2 години
''А хубавото/сирене/ е над 12 лева килото.''----И к'во прайм ся?!
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен 123 преди 2 години
И затова някой видове като ги запалиш, горят и се топят.. Похвално огън има.Всичко вече ***, което ядем от магазина. Не ли то домашното да си знаеш.
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си пазарувам проверени марки и нямам проблеми. Случи ми се да вкуся евтин лидълски кашкавал и щях да се издрайфам. Точно тогава разбрах, че има сигурни български марки, малко по-скъпи, но с качествени продукти.