Кашкавал като гума, съдържащ нишесте, измести палмата

Вкусът му е като гума, пълнят го с технологични добавки
18 май 2021 09:30, Елка Василева
107
Кашкавал като гума, съдържащ нишесте, измести палмата
Снимка: архив, БГНЕС

Кашкавал като гума, приготвен от заготовки, съдържащи технологични добавки и нишесте, пробутват някои от магазините. Това съобщи пред „Телеграф“ биологът д-р Сергей Иванов.

Това реално не е кашкавал в смисъла, който влагаме в тази дума, макар да го продават като такъв. Не отговаря и на стандарта за този продукт и не е ясно дали съдържа мляко, обясни той.

Готовите заготовки се внасят от чужбина. Те съдържат нишесте и технологични добавки, известни като Е-та. Накрая продуктът се продава по 10 лева за килограм, въпреки че цената на истинския кашкавал няма как да падне под 13-15 лева.

Още по темата

За първи път го засякохме преди около 3 г. Но сега този продукт вече се предлага все по-масово, каза още д-р Иванов.

Същевременно сиренето с палма губи все повече привърженици. Една от вероятните причини за това е, че цената му расте, тъй като поскъпва и основната суровина за направата му – палмовото масло.

Ако допреди няколко години нелоялната търговска практика беше с палмата, сега тя е със водата, коментира Сергей Иванов. Той припомни изследване на асоциация „Активни потребители“, което откри до 78% съдържание на вода в някои видове сирена при изискване по Български държавен стандарт до 54%. Има и междинни варианти – т.нар. „бързозрейки“ с около 60% вода.

Справка в бюлетините на Държавната комисия по стокови борси и тържищата показва, че имитацията на сирене с палмово масло поскъпва. В началото на 2020 г. ментето е струвало 2,79 лева за кило на едро, за да стигне в средата на миналия май 3,26 лв./кг. Цената продължава да расте и към момента е вече 3,60 лева за килограм.

В същото време тенденцията е обратна при истинските сирене и кашкавал – тяхната цена през последната година е леко надолу.

Килограм сирене на едро се продава към момента за 6,79 лева, сочи бюлетинът на ДКСБТ. В края на април миналата година цената му е била 6,95 лева. Подобна е тенденцията и при кашкавала. Средната му цена на килограм на едро е паднала в последната година от 11,16 лева на 10,87 лева.

От началото на пандемията се наблюдава интересна тенденция – при всеки локдаун и затваряне на заведенията цените на истинското сирене тръгват нагоре. Това коментира шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов, цитиран от „Монитор“. Според него това сочи, че в заведенията за обществено хранене масово се предлага продукт с растителни мазнини. Така, когато се затворят заведенията, теглото на истинското сирене в търсенето се увеличава, а палмата остава по рафтовете и складовете.

Хората промениха предпочитанията си и търсят все по-качествени и български продукти, каза още Владимир Иванов. Той смята също и че качеството на предлаганата стока също се е увеличило. По думите му сирене между 7 и 12 лева в магазина е със спорно качество. А хубавото е над 12 лева килото. Не е възможно под тази цена да си покриеш разходите, данъците, пък да имаш и печалба, посочи Иванов. Според него хубавото отлежало сирене може да излезе по-изгодно, ако на евтиното и воднисто му се махне водата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знае се че кашкавалът са много нездравословна храна - съдържат много холестерол Докторите препоръчват на ден да се яде сирене не повече от размера на кибритена кутияТака че не ме интересуват много
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Банички със сирене вече няма, защото свърши изварата". Табела в баничарница.
23
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
30 години скачате за банани и хартия хаиде сега не пискаите за сиренето икашкавала това е българия какво очаквате по тези ширини не мислите поизборите а философствате във времето между тях няма контрол за нищо
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А мое ли да си сложа една пита кашкавал за резервна гума? За идин преател питам.
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Честните хора с търговия не се занимават ''- Фридрих Ницше
20
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата година имаше изследване и се оказа че всички банички в страната се правят не със сирене а с имитиращ продукт Иначе ги продават като '' баничка със сирене ''
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' По време на локдаун , цената на истинското сирене се покачва Това значи че иначе по заведенията масово се предлага сирене с растителни мазнини ''Това е много важно - в заведенията ви вземат парите за фалшиво сирене И не само сирене разбира се Масово в заведенията се готви с продукти с изтекъл срок на годност
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Качествения кашкавал е от 15+ лева за кило. Вие кво си мислите, че има в нещата за 5 лева килото?
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Същевременно сиренето с палма губи все повече привърженици"Изпукаха от инфаркти и инсулти... Почти няма продукт без палма... И във водата скоро ще сложат...
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко в хранителната индустрия е така, самата дума "индустрия" води до този извод. На света няма толкова суровини и естествени хранителни продукти, колкото има във всички магазини, като разновидности, марки и всякакви производни. Същото според мен е и при хранителните добавки в аптеките и всякакви други опаковани чудесии, които съдържат, какво ли не от естествен произход. Най-вероятно в съдържанието има едни 20% от естествената съставка и останалото е "сгъстител".
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Aко купувате кашкавал , най-добре е да се купува само в заводска опаковка и срок на годност от производителя Разтегляният кашкавал и сирене почти сигурно ще бъде с изтекъл срок на годност , затова в малките магазинчета не пишат срок на годност на етикета който ви лепват , пишат само грамажа и цената
14
0
 
30
 
! Отговори
bocko преди 2 години
марки, марките ме интересуват. С това има, няма не сте ми от полза.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми гума ми, а ич.
12
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха хубаво сирене от турция искал да си хапва...Единственото което влиза от турция е ментета като тебе, които се представят за българи.
11
0
 
13
 
! Отговори
Deep Zone преди 2 години
До този под мен- то ако забранят отровите, директно трябва големите хипермаркети да затварят :D Включително и био щандовете им, които все пак имат известна хранителна стойност и поне не ми става зле, като ям продукти от тях :) Но и Хармоника-та си има захар набита, изобщо всичко е шест :D
10
0
 
21
 
! Отговори
обикновен преди 2 години
Ми аз ако съм измамник, ще сложа лошо сирене с висока цена и същото с ниска, така ще къткам хем бюджетните хем онези дето вярват на глупанарски разсъждения от типа щом е по-скъпо, значи е и по хубаво! Хората няма как да го проверят в магазина, магазините не са заинтересовани да проверяват също, остава държавата, която също не е заинтересована! Тогава кой? М.***.ви!
9
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нале блянувахте за банани и портока ли бре? са що ривете за сирене, кашкавал и домати? немате угодия.
8
0
 
34
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Нови закони за храната - никакви отрови и ЗАТВОР за нарушителите !!!
7
0
 
32
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ГУМЕНИЯ КАШКАВАЛ СТАВА ВСЕ ПОВЕЧЕ МАРКИВЗЕХ СИ ТРАКИИКА КАТО ГУМАЕПРЕДИ ПРАВЕХА ДОБЪРКАШКАВАЛ БУЛГАРЧЕ НО ПОСЛЕДНИЯ ПЪТ БЕШЕ КАТО ГУМА--------------ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОБЕЗПОКОИТЕЛНО Е , ТРЯБВА ДА ПОЧНА ДА ЗАПИСВАМ ГУМЕНИТЕ КАШКАВАЛИ КАТО МАРКА И ДА НЕ СЕ КУПУВАТ ПОВЕЧЕ!
6
3
 
27
 
! Отговори
Тодор Живков преди 2 години
Яжте банани!