Португалия готова да посредничи между София и Скопие

Янев заявил, че няма положителна тенденция по ключови противоречия
52
Португалия готова да посредничи между София и Скопие
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Стефан Янев проведе среща с министъра на външните работи на Португалската република Аугущо Сантуш Силва и еврокомисаря по съседство и разширяване Оливер Вархеи.

Още по темата
Основна тема на срещата бе европейската перспектива на страните от Западните Балкани в контекста на процеса по разширяване на Европейския съюз. Фокус на дискусията бяха предизвикателствата пред присъединяването на Република Северна Македония и възможностите за подобряване на диалога с Република България, съобщиха от правителствената пресслужба.

С оглед на европейското председателство на Португалия от страна на гостите е била изразена готовност за посредничество при преговорите по спорните въпроси между двете държави.

Министър-председателят Стефан Янев потвърди българската позиция по отношение на европейската перспектива на Република Северна Македония, като обърна внимание, че до момента не може да се очертае положителна тенденция по отношение на преодоляването на ключовите противоречия. Янев подчерта необходимостта спорните въпроси да бъдат решени, тъй като темата е изключително чувствителна и национално значима.

Министърът на външните работи на Република България Светлан Стоев от своя страна заяви, че има воля за преодоляване на различията, но този подход следва да бъде реципрочен, като акцентира върху ключовото значение на реалните практически стъпки в двустранните отношения.

Премиерът Стефан Янев е провел среща и с посланика на Великобритания Роб Диксън. В рамките на разговора е било отбелязано много доброто ниво на двустранните отношения и дадена висока оценка на поддържането на активния политически диалог с Великобритания, която е важен партньор в Европа и съюзник в НАТО.

По време на срещата между премиера Янев и посланик Диксън бе акцентирано върху необходимостта от задълбочаване на двустранните отношения по нов начин след излизането на Обединеното кралство от ЕС, включително относно външната политика, отбраната, сигурността и икономиката.

Бе изразен интерес към по-прагматичен начин за сътрудничество между двете страни, както и за намирането на ефективен подход за задълбочаване на отношенията на двустранно, регионално и международно ниво. Бе обсъдено също провеждането на предстоящите парламентарни избори на 11 юли и предизвикателствата в това отношение.

Специално внимание бе обърнато на възможностите за по-тясно сътрудничество в рамките на Инициативата "Три морета".

В хода на разговора бе обсъдена също и темата за европейската перспектива на Република Северна Македония. Министър-председателят Стефан Янев използва възможността да изложи категорично и подробно българската позиция по въпроса в контекста на необходимостта нашите евроатлантически партньори да имат ясно разбиране на българския национален интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Троянският кон нима не унищожи Троя???РСМ каквото и да означава това е коминтерновски,руски франкенщайн,изгонили един дипломат...под натиск,плащат на зависими лобисти..."политици"водещи ЕС към гибеил...ЕС политическа класа извършват престъпление и геноцид към Народите на Европа...чудовищно престъпление е,Историята ще ви осъди...децата и внуците ви!Справедлив Свят!!!или ни убийте!!!
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не ме интерсува че Северна македония ще остане с Русия, няма да я пускам в ЕС за сметка на нашите интереси, това че искат да я откъснат от Русия за да се отслаби Русия ги интересува едни другари, на които не им пука за нашите интереси и са готови да ни жертват само да прокарат техните, вместо да ни помагат да натискат макетата, защото ни е сме прави, те натискат нас щото не им пука за нас. Ей това е "прекрасния" ЕС И "партньорите" ни от сащ и нато. Излизане от ЕС щом е така, можем да сме си самостоятелни, това е решението, не сме по-прости от Англия, която с цената на всичко спаси независимост
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
добре де,дошъл външния да подготвя срещата с португалския президент и влачи тоя от ЕС да помага,щото за да има такава са договарят като на всяка среща "успехите" за които са се споразумели.За португалеца, е че сме се съгласили да пуснем макетата сега и после да си "дооправяме" проблемите,а това е капан защото при такова съгласие значи че Радев няма да е преизбран,не знам външния ни за кого работи и дали ще подведе Радев, или си мислят да има хем среща, хем уж с условия ала-бала и да ги пуснем.Така обаче само ще налеят още гласове на "патриотите",а те ще ги дадат на герб,а 2-ри мандат няма да и
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извинете, моля да се чете: "Обърнете внимание на факта , че еврокомисарят по разширение на ЕС и премиерът на държавата..."
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бърнете внимание на факта , че еврокомисарят по разширение на ЕС премиерът на държавата бъдещ председател на СЕ първо отидоха при Боце Бъ и прощудираха мнение при него, а сетне ходиха при ген.Янев и президента. Да оставим настрана факта, че този начин на споделяне мнения е неуважение мъм държавата, чийто гости са, както и незачитане на служебния кабинет, но така просташки дипломати и културни, умни хора не постъпват.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност Португалия ясно защо, обаче какво общо има Британия в схемата.Всъщност има, и там е заровен корена на сегашното поведение на Северно Македонския политически елит.
15
1
 
5
 
! Отговори
Gh преди 2 години
Македонците са българи с промито съзнание.
14
1
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Една от многото причини Португалия да не може да бъде посредник. Езиковата база на западните народи е ЛАТИНСКИЯТ. От него отронват испански и португалски. Езиковата база на източните народи е БЪЛГАРСКИЯТ. Всички съвременни източни езици се отронват от Българският. Царство България е създател на базата. Кралство Португалия е консуматор на базата. Това преполага,че Португалските евреи ще са на страната на Северна Македония. Защо посредник не е Арнолд Тойнби(фигуративно казано) ???
13
0
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Португалците ги съветвам да не се опитват да ни унижават като че все едно сме някакви невменяеми. По-скоро Португалия и Испания да признаят факта,че са потомци на евреи и араби. Защото на тези земи там преди арабското робство от 8 века живееха вестготи,тоест БЪЛГАРИ и Гали, тоест ФРАНЦУЗИ. Тези два народа са преки потомци на Траките. Хайде,португалци, кажете си,че произходът Ви не е Тракийски , а еврейски !!!!! Евреи не могат да бъдат посредници на българи и българи. Имате си истории,четете.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По думите на Заев ,дъртака Джо от сащ не е американец а македонец )
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правили сме толкова векове история, която Запада иска да подарим на крадците и лъжците от Югославска Македония.Ако са българи - ще получат история. Ако смятат, че не са българи - няма да позволим да ни крадат и лъжат.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
7 Не, РСМ трябва, да влезе в ЕС, реформирана, без македонизма, титовизма, сръбските и руските шпиони. В НАТО, е забранен достъпа на северомакедонския представител, до секретна информация, защото е в тесни контакти с хора на Москва и Белград.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нужда от посредници античките знаят, какво трябва, да направят, но не искат. Затова, вето, докато се вразумят.
8
1
 
4
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Посредник следва да бъде Негово Високопреосвещенство архиепископ Датев Акобян - България и Северна Македония са в неговата епархия.
7
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като блокирате членството на РС Македония, вие я бутате още повече в руско-сръбската сфера на влияние. Така тя съвсем ще се отдалечи от БГ, а европейците ще ни намразят.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подариха ли на португалския посланик "Бялата книга", в която най-подробно, е описан "произходът" на "македонската история и език". Подкрепен с документи, доказващи го. Има я издадена и на английски.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спорът между две държави, относно техния език и история, е само техен и всеки посредник, ще извърши намеса във вътрешните им работи.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макетата са като 4-годишния ми внук. Баща му слуша музика, а той гледа филмче - и двамата си пречат. Малкият казва, тате, компромис, много хубав филм.
3
3
 
16
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
Нерде не Португалия! Сигурно вчера са намерили Македония на картата, ама щели да посредничат! Аман от парламентьори.
2
1
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Посредниците искат ние да...отстъпим и да легитимираме историческите...кражби на кандидатите за ЕС,РСМ.То бива,бива...наглост,ама това вече граничи със...слабоумие,както от македонска,така и от...брюкселска страна.