Авиационен експерт: Не съм виждал ситуация, като тази над Беларус

Екипажът е действал абсолютно правилно, посочи Ангел Борисов
25 май 2021 23:09, Красимир Ангелов
110

Българското външно министерство привика посланика на Беларус. Страната ни поиска обяснение за свалянето на самолета в Минск. А на срещата на върха в Брюксел, президентът Румен Радев заяви, че прихващането на самолета противоречи на международното право. Как една авиационна криза прерасна в политическа?

За 30 години опит авиационният експерт Ангел Борисов не е виждал ситуация, като тази в небето над Беларус. Тогава два изтребителя прихванаха пътническия самолет на Ryanair, със 171 души на борда, с официалното обяснение, че има сигнал за бомба.

Още по темата
"Това е разработка на службите на Беларус и то за какво - за един журналист.  Да се отклони самолет по редовния си курс, и то придружаван от изтребители. Това не се е случвало изобщо", категоричен е Ангел Борисов.

Бившият главен инспектор за безопасността на полетите смята, че екипажът е действал абсолютно правилно. Но е изумен от действията на Беларус да приземи самолета.

"Те по едни и същи закони летят. Те са показали самообладание, което е завършило благополучно. Но след като е свален този човек, арестуват него и приятелката му и още едно доказателство, че не е случайно - четирима рускоговорящи остават на земята. Това е подписът, че не е случайно" посочи той.

Абсолютно недопустимо е действието на властите в Беларус, заяви от Брюксел и президентът Румен Радев.

Експертите са на мнение, че за първи път Европейският съюз е толкова обединен в реакцията си.

А Европейският съюз се раздели с илюзията си, че може да работи с Лукашенко, смята Димитър Гърдев.

"Вече е съвсем ясно, че Лукашенко ще се сближава с Путин, защото само това му остава", заяви Гърдев.

Служебният външен министър повдигна въпроса и как се използват личните данни на пътниците на борда. "За първи път се случва такова нещо. Това е въздушно пиратство", каза Стоев.

НАТО призова за спешно разследване, а Минск покани международни експерти. Москва отхвърли обвиненията, че действията на Беларус не са без нейна помощ.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
3
 
! Отговори
roy преди 2 години
АМА ЗАЩО НЕ КАЖАТ ЗАЩО В УКРАЙНА ПРЕЗЕМИХА РУСКИ САМОЛЕТ С ДЕЛЕГАЦИЯ ВОДЕНА ОТ МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА ЛЕТЯЩИ ЗА КИШИНЕВ...И АРЕСТУВАХА АРМЕН МАРТИРОСЯН...А ПРЕЗ 2013 ПРЕЗИМИХА ВЪВ ВИЕНА БЕЛАРУСКИ САМОЛЕТ С ПРЕЗИДЕНТА НА БОЛИВИЯ ЕВО МОРАЛЕС...ТЪРСЕХА СНОУДЪН...АМА ЗА ЕС И САЩ Е ПОЗВОЛЕНО ВСИЧКО..ЗА ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ НЕ МОЖЕ...
69
3
 
8
 
! Отговори
Да си спомним преди 2 години
Забравихте за нашите пирати, които превзеха един либийски танкер в бургаският залив.
68
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи Израел може да отклонява кораби като Мави Мармара и Естел от международни (неутрални) води. Беларус обаче не може да приземи самолет в собственото си въздушно пространство. Странно.
67
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците свалят ирански пътнически самолет. Американците свалиха всички пътнически самолети на 11 септември 2001 година.................................Този всезнайко все всичко знае, а сега не знае и не бил виждал.
66
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До водач на МПС----------------------------------------------------------От края на 18-ти век до 1861 г. не само Аляска е руска територия. Руска територия е цялото тихоокеанско крайбрежие до днешния Лос Анджелис. Всичко това е принадлежало на руската корпорация "Руската Америка". Към 1840 г. през Скалистите планини започват да проникват от изток въоръжени завоеватели на Дивия запад. Нападат руските фортове и избиват работниците. Александър II предпочита да продаде, отколкото да загуби без пари.
65
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Външното министерство и при Радев прави само гафове. От зле вървим към по-зле!"---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Актьорите се сменят, но слугуват на един и същ Началник. Който се качи на трона, първо отива на *** инструктаж. За каквато песен даде тон началникът, такава песен пеят. Иначе шкартиране и отлъчване от Яслата.
64
3
 
6
 
! Отговори
водач на МПС преди 2 години
Някога, в далечни времена, в територията на Русия е влизала и Аляска ! Обаче към днешно време Аляска не принадлежи на Русия. И дума не може да става за каквито и да е териториални претенции ! Така е решила Русия, така е и постъпила !
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До венелин----------------------------------------------------------------------------------------------------------"обяснение" за балъци. Разбираемо е политици да лъжат. Това им е работата, но експерт да изрича "Не съм виждал ситуация, като тази над Беларус", това показва слепота. Тук даваха примери с президентския боливийски самолет и с белоруския самолет, насилствено приземен в Украйна. Забравяте обаче, че и България през 2014 г. се опита да приземи самолета на Рогозин, но не успя.
62
15
 
5
 
! Отговори
Димитър преди 2 години
Това което направи Лuкашенко го нарежда до страна като Нигерия която също отвлича кораби !!!! Абе с една дuма ПИРАТ НА 21 ВЕК!!!!
61
6
 
7
 
! Отговори
водач на МПС преди 2 години
Това са предизвестени събития ! Още преди години в лично обръщение към Горбачов,се обърнах към него с думите : Уважаеми Михаил Сергеевич, очаквайте проблеми от Урал до Прибалтика ! А обръщението ми към мистър Горбачов лежи на още по-стари предсказания, направени от мен през далечната 2012 -та година, когато оповестих, че Русия изчезва от политическата карта на света, оставайки единствено като географско понятие ! Както съм го видял, така и съм го описал в творчеството си. РУСЬ, белаРУСЬ...
60
10
 
8
 
! Отговори
Индже преди 2 години
Самозабравил се диктатор. Управлява от близо 25 годинки. Той казва какво да се случва в държавата.
59
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не се коментира опита за убийство на Лукашенко? Защо сте сигурни, че никому неизвестнта учителка спечели президентските избори в Белорусия?
58
2
 
6
 
! Отговори
До 62 преди 2 години
Услужливо забравяш фактите. Беше бомбардирано дори китайското посолство.
57
3
 
9
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Това въобще не е прецедент!Има и други случаи по света.
56
4
 
12
 
! Отговори
ЕЛИ преди 2 години
САЩ УБИХА КАДАФИЛУКАШЕНКО ИСКАХА ДА ГО УБИЯТ А НЕ ДА ГО СВАЛЯТ ОТ ВЛАСТ
55
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъпия експерт да спомни случая с самолета на боливийския президент , който е бил насилствено приземен във Виена, защото подозирали че на него се намирал Сноудън. Но тъпия експерт нали трябва да изближе подметки .
54
2
 
13
 
! Отговори
тя преди 2 години
А бе ,Путин го е свалил, нали знаете един човек е" виновен "за всичко, а ако го няма Путин , кой ли ще е виновен ?
53
16
 
6
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
На змията трябва да се смачка главата! И ако говорим за хуманност, би следвало да се унищожи Лукашенко, за да не страдат другите белоруси заради един ***. НАТО да не умува, ами ЦРУ да го свитне.
52
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Двоен стандарт! В бивша Югославия нямаше "мирни граждани" а смръдливи югославски фашисти! И сега е така. Начело с Вучлето.
51
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колониалната администрация тук привикала посланик за обяснение !