Авиационен експерт: Не съм виждал ситуация, като тази над Беларус

Екипажът е действал абсолютно правилно, посочи Ангел Борисов
25 май 2021 23:09, Красимир Ангелов
110

Българското външно министерство привика посланика на Беларус. Страната ни поиска обяснение за свалянето на самолета в Минск. А на срещата на върха в Брюксел, президентът Румен Радев заяви, че прихващането на самолета противоречи на международното право. Как една авиационна криза прерасна в политическа?

За 30 години опит авиационният експерт Ангел Борисов не е виждал ситуация, като тази в небето над Беларус. Тогава два изтребителя прихванаха пътническия самолет на Ryanair, със 171 души на борда, с официалното обяснение, че има сигнал за бомба.

Още по темата
"Това е разработка на службите на Беларус и то за какво - за един журналист.  Да се отклони самолет по редовния си курс, и то придружаван от изтребители. Това не се е случвало изобщо", категоричен е Ангел Борисов.

Бившият главен инспектор за безопасността на полетите смята, че екипажът е действал абсолютно правилно. Но е изумен от действията на Беларус да приземи самолета.

"Те по едни и същи закони летят. Те са показали самообладание, което е завършило благополучно. Но след като е свален този човек, арестуват него и приятелката му и още едно доказателство, че не е случайно - четирима рускоговорящи остават на земята. Това е подписът, че не е случайно" посочи той.

Абсолютно недопустимо е действието на властите в Беларус, заяви от Брюксел и президентът Румен Радев.

Експертите са на мнение, че за първи път Европейският съюз е толкова обединен в реакцията си.

А Европейският съюз се раздели с илюзията си, че може да работи с Лукашенко, смята Димитър Гърдев.

"Вече е съвсем ясно, че Лукашенко ще се сближава с Путин, защото само това му остава", заяви Гърдев.

Служебният външен министър повдигна въпроса и как се използват личните данни на пътниците на борда. "За първи път се случва такова нещо. Това е въздушно пиратство", каза Стоев.

НАТО призова за спешно разследване, а Минск покани международни експерти. Москва отхвърли обвиненията, че действията на Беларус не са без нейна помощ.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
18
 
! Отговори
голем експерт преди 2 години
изкарали някакъв изкукал дъртак да дрънка глупости, каквато държавата такива и експертите. Не знаел горкия за подобни случаи??? Аз не съм толкова дърт ама знам и за по-лоши - на свалени пътнически самолети, не приземни, а свалени - единия е даже в България. Толкоз за "експерта"
9
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГОЛЕМОТО ЧУДЕНЕ. Това си е тероризъм от най-чист вид. Ама какво може да се очаква от терористичен режим като този в Беларус?
8
17
 
14
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Да, очевидно е, и това се нарича пиратство....Разбойничество....Тероризъм.... Държавен при това...... Разбирам, че руските (по-точно полуруски) измикярчета това ви кефи. Вие затова сте из мет...... Но са поставени под риск над сто човека, нищо неподозиращи, нали? И това ви кефи.
7
18
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Няма никакво законно основание да приземиш цивилен самолет, който просто прелита с официално разрешение. Същото е и с корабите.
6
12
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
А ако, при отказ да се съобразят с диспечерите, бяха изпратили три изтребителя да го приземят принудително ------- И на какво основание ще го приземят принудително?
5
13
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Въздушен транспорт над суверенна държава, спазва всички изисквания по законите на дадената държава.---------- Глупости.
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как САЩ отвлякоха самолета на боливийския президент Ево Моралес в Австрия, като очакваха че Сноуден е на борда.-------- Е, и? За отвличане на човек ли са го приземили?
3
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да го и експерта.Въздушен транспорт над суверенна държава, спазва всички изисквания по законите на дадената държава. Като транспорт подлежи на контрол в всеки един момент.А ако, при отказ да се съобразят с диспечерите, бяха изпратили три изтребителя да го приземят принудително, по терористични ли щеше да звучи. Щото упражнението е трениран в всички уважаващи се военно въздушни сили.Така се защитават интереси на държава, от платени медиатори. Призовава към бунт, ще си носи кръста.
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна 2016г. отвлече белоруски самолет (Бел Авиа) и го приземи за да арестува руски гражданин политолог - Армен Мартиросян.
1
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми да му припомним на този "експерт" как САЩ отвлякоха самолета на боливийския президент Ево Моралес в Австрия, като очакваха че Сноуден е на борда.