Авиационен експерт: Не съм виждал ситуация, като тази над Беларус

Екипажът е действал абсолютно правилно, посочи Ангел Борисов
25 май 2021 23:09, Красимир Ангелов
110

Българското външно министерство привика посланика на Беларус. Страната ни поиска обяснение за свалянето на самолета в Минск. А на срещата на върха в Брюксел, президентът Румен Радев заяви, че прихващането на самолета противоречи на международното право. Как една авиационна криза прерасна в политическа?

За 30 години опит авиационният експерт Ангел Борисов не е виждал ситуация, като тази в небето над Беларус. Тогава два изтребителя прихванаха пътническия самолет на Ryanair, със 171 души на борда, с официалното обяснение, че има сигнал за бомба.

Още по темата
"Това е разработка на службите на Беларус и то за какво - за един журналист.  Да се отклони самолет по редовния си курс, и то придружаван от изтребители. Това не се е случвало изобщо", категоричен е Ангел Борисов.

Бившият главен инспектор за безопасността на полетите смята, че екипажът е действал абсолютно правилно. Но е изумен от действията на Беларус да приземи самолета.

"Те по едни и същи закони летят. Те са показали самообладание, което е завършило благополучно. Но след като е свален този човек, арестуват него и приятелката му и още едно доказателство, че не е случайно - четирима рускоговорящи остават на земята. Това е подписът, че не е случайно" посочи той.

Абсолютно недопустимо е действието на властите в Беларус, заяви от Брюксел и президентът Румен Радев.

Експертите са на мнение, че за първи път Европейският съюз е толкова обединен в реакцията си.

А Европейският съюз се раздели с илюзията си, че може да работи с Лукашенко, смята Димитър Гърдев.

"Вече е съвсем ясно, че Лукашенко ще се сближава с Путин, защото само това му остава", заяви Гърдев.

Служебният външен министър повдигна въпроса и как се използват личните данни на пътниците на борда. "За първи път се случва такова нещо. Това е въздушно пиратство", каза Стоев.

НАТО призова за спешно разследване, а Минск покани международни експерти. Москва отхвърли обвиненията, че действията на Беларус не са без нейна помощ.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
9
 
3
 
! Отговори
ЛОк преди 2 години
Болшевишки коментарии.Комунисти, сталинисти.Плачат и вият,че чак земята трепери.Нашенски другари.Те си мислят, че сме 1921, то било 2021гЗаразени от призраци в червен цвят.
49
3
 
8
 
! Отговори
до 58 преди 2 години
Няма двоен стандарт, към терористи няма как да се подхожда по друг начин.
48
4
 
15
 
! Отговори
Двоен стандарт! преди 2 години
Защо услужливо си завирате главите в пясъка и забравяте за редица "демократични" своеволия на "нашите" хора? Колко мирни граждани (жени и деца) бяха убити при бомбардировки в бивша Югославия, Ирак, Либия и др., последно в Палестина? Колко пъти самолети принудително кацаха за да бъдат претърсвани от американски спец части?
47
5
 
5
 
! Отговори
до 61 преди 2 години
Виж какво, като си му фен на Лукашенко оди в Минск! Какво се обаждаш от чужда държава като някоя черна радиостанция???!!! Нямаш право!!!
46
2
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
Наистина, и аз не съм чувал да бъде отвличан самолет по този начин!!! Прав е експертът. Има взривени самолети, като този над Украйна, но не и отвлечени. Не отвлечени по този начин - от бойна авиация на държава. Има отвлечени самолети от терористи, тоест такива, които се намират на борда въоръжени и заплашват екипажа и пътниците, но това е съвсем друго! Израел отвлече Адолф Айхман като го качи на пътнически самолет за Израел, но без да отвлича цял самолет.
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Експертът пенсиинер ли е, ако да-от кога, или работи ефективно? Напомня ми за едни други възхвалявани бг експерти от дс, титулувани от Библиитекарския или ЮЗ Университет. Ситуацията е чиста соц постановка явно, чак пък да търсим "експерти"
44
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** youtube com/watch?v=9qM-xN7Bgg8Неразбрах какво и е невижданото на ситуациата? Самолети на авиолинии се пприхващат по света почти всеки ден. По сигнал за бомба е по-рядко, но не е изключение.Че сигналът най-вероятно е бил фалшив, знаят всички, но това подозрение.От друга страна, страните от НАТО имат най-голям брой на нарушения на въздушното право. Самите самолети SR71 и U2 са създадени за да нарушават въздушното пространство.
43
2
 
15
 
! Отговори
Експерт? преди 2 години
Не бил виждал? А когато взривят цял самолет заедно с пътниците, над океана, само заради това, че на борда има някой от черния списък на някоя служба, по-добре ли е?
42
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не мога да си обясня защо НАТО продължава да търпи тези диктатори на границата на Европа? Дали САЩ имат някаква изгода от това Путин и Лукашенко и Ердоган да са на власт?Досега трябваше отдавана да са ги ликвидирали. Има нещо съмнително.
41
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така става защото ЕС, НАТО и САЩ просто не ликвидираха Лукашенко и Путин преди години а ги оставиха да се разрастват и да придобиват все повече власт.
40
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До гражданинНикой няма право да прави това, без значение дали е ляв, десен, анти или про руски! Никой!Заради нормалните хора и техните семейства, международната общност трябва да се намеси и да забрани подобни деяния. Днес е един, утре ще е друг, но потърпевши ще сме ние и нашите семейства. Политиката да си я решават без да намесват обикновения човек!Ако се позволи подобно нещо, утре ще започнат да свалят самолети с ракети!
39
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам кой, какво и защо. Знам обаче, че искам сигурност, когато се кача на самолет! Не желая са ми свалят самолета само защото в него има някой, който дори не му знам името. Това е стрес! Представете си какво им е на хората мирно прибирали се от почивка в Гърция и изведнъж самолета приземен, кучета душата в багажа, арестуват хора седящи на ред разстояние от семейството ти и 8 часа седене на летището без обяснения! Някой от вас иска ли да го преживее?
38
5
 
23
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Този експерт има къса памет. Преди 3-4 години същото направи властта в Киев. И те принудиха силово да кацне самолет и арестуваха журналист. Но никаква реакция? Това е пример за двоен стандарт на европейците и американците.
37
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе когато един *** призовава към въоръжена съпротива на властите, дава указания в блога си как се правят запалителни бомби и се дерайлират влакове, той какъв е. Ако беше в Америка, така ли щяха да го пуснат да си джитка спокойно над тяхна територия?Айде, вземете се в ръце!
36
1
 
16
 
! Отговори
Е, сега! преди 2 години
Тоя експерт е избирателно сляп, защото по почти същия начин, след заплаха за вдигане на изтребители, през 2017 Украйна приземява беларуски самолет и арестува журналиста А. Митросян. Санкции за Украйна естествено няма.
35
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 48Останалите 4 са били КГБ агенти, които са го дебнели. И са подали знак, че е вътре.Интересно с какво това момче е толкова важно за Лукашенко, че такава сложна акция да провежда.
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
четирима рускоговорящи остават на земята. Това е подписът, че не е случайно-kазва експерт по авиация, а също по езици и разузнаване. Имаше интервю с една жена, тя си е от Минск, прибира се през Вилнюс. Как да не слезе. Другите трима слезли са граждани на Гърция и Белорус, амам експерта вика: на руски говореха :-)
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ели, за да разбереш кое е добро, виж къде русофилите си пращат децата.Никой не си праща децата на лошото нали?
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
<.. Но след като е свален този човек, арестуват него и приятелката му и още едно доказателство, че не е случайно - четирима рускоговорящи остават на земята....>__________ какво още не знаем! Арестуват него и приятелката му е равно на ДВЕ, адругите двама ЗАЩО, КАКВО или сз нещо броя грешно?
31
5
 
9
 
! Отговори
До Ели преди 2 години
Истината е една: всичко американско е добро и го хвалим и следваме този опит.