Проф. Близнашки за "Магнитски": Развръзката е неизбежна

Юристът за безпрецедентната по обем санкция на САЩ
3 юни 2021 09:28, Петя Славова
120
Проф. Близнашки за "Магнитски": Развръзката е неизбежна
Снимка: БГНЕС

САЩ наложиха санкции по закона "Магнитски" на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

"Голямата изненада за управляващата върхушка е името на Васил Божков, което създаде много проблеми, защото управляващите и президентът Радев не успяха своевременно да се разграничат от него". Това обясни пред БНТ проф. Георги Близнашки, юрист и бивш служебен премиер.

По думите на проф. Близнашки Васил Божков винаги е имал огромно влияние в политическия живот на страната.

"Сега ще трябва да се пренастроят и журналистите, и политическата върхушка, ще трябва да се разграничават от Васил Божков. От Пеевски се разграничиха доста по-рано", отбеляза той.

Още по темата

Според бившия служебен премиер няма да се спре до тук, но по-важно е как ще се използва всичко това, за да се въведе ред в държавата.

 "Кое е важно да се разбере към днешна дата - че тези олигарси, които смятаха, че като започнат война срещу собствената си държава и я злепоставят зад граница, вече са се позиционирали на страната на доброто и никой няма да се занимава с тях, допускат груба грешка и те ще платят висока цена", заяви проф. Близнашки.

Според него изначалният замисъл от началото на прехода е бил тези олигарси да формират един икономически гръбнак, който да гарантира икономически суверенитет, но след убийството на Андрей Луканов тези хора излязоха извън контрол и решиха, че това, което им е предоставено, е за лично ползване, не разбраха, че трябва да връщат на държавата.

По думите на юриста, Пеевски е наследник на Илия Павлов, а Божков е фигура от началото на прехода.

"Развръзката е в определен смисъл неизбежна, въпросът е, че олигарсите не разбраха какво ги чака. Те смятаха, че ще парализират работата на прокуратурата, ще бъдат оставени на спокойствие, те ще дирижират политическия живот", коментира Георги Близнашки.

Юристът подчерта, че с тези санкции САЩ преследва свои цели, преследват техните геополитически сфери, България далеч не е толкова важна - "на тях им трябва държава, която да изпълнява указанията, които идват по веригата от задграничните фактори".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човека на олигарсите, ДПС и Пеевски е именно Близнашки,той беше премиер на служебно правителство посочено от ДПС и назначено от сламеното човече Плевнелиев!
21
6
 
6
 
! Отговори
64 ФИРМИ - фалит преди 2 години
а паричките на ЧЕРЕПА, ШИШИ и ТИКВАТА къде ще отидат....
20
6
 
6
 
! Отговори
За 20 преди 2 години
Когато четеш само инструктажа който ти е спуснат няма как да го знаеш.Хайде Сега отиди и прочети официалното изявление.Където черно на бяло пише че е даден подкуп на настоящ политически лидер ТАЗИ година.Можеш да го прочетеш и в оригинал на английски-пише точно същото.
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е парата, паратааааа! Другото са глупости!
18
10
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
И като проблемът е от времето на Луканов, САЩ сега ли се сетиха да налагат санкции? Точно преди изборите налагат санкции на лидер на партия? Това ако не е отножение като на гамен към прости тутка, какво е? САЩ вършат свинство.
17
7
 
8
 
! Отговори
4 МЛРД на ТИКВАТА преди 2 години
вече са блокирани от САЩ. Ще има да им скача по свирката докато може. А не че може вече дебелия ***. Вече е прочетен вестник. МЕРКЕЛ е АУТ, а ТИКВАТА си бече германски проект и агент. Сега минава на американски хомут
16
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не пише, че подкупът е даден тая година, гербльо! Кой ви вярва вече на лъжите?
15
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мая Манолова гласува Дилян Пеевски да стане шеф на ДАНС. Призна че е ходила на инструктаж при Божков. Трябват санкции и срещу нея
14
11
 
11
 
! Отговори
За 13 преди 2 години
Подкуп е даден на политически лидер тази година.Няма как да е Борисов.Друга лъжа ще измислиш ли?
13
14
 
15
 
! Отговори
СРАМ преди 2 години
И това е професор от Софийския университет.Говори за пълзящ преврат без да се мотивира.То бива подмазване на ББ,ама имай достойнството на учен от най-големия университет.Борисов хвърля всичките си лакеи,за да смажат единственият,който дръзна да каже,че не сме нормална демократична държава.Този уж конституционалист 12 г. не видя личната власт на вожда си.
12
5
 
7
 
! Отговори
ВСИЧКИ МУТРИ ВЪН преди 2 години
Или по-добре ВЪТРЕ в ЗАТВОРА
11
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Божков е ясно- сам си призна, че е дал 60 млн. подкуп. Но защо в този списък ги няма получателите на рушвета? -=======- Защото САЩ просто искат грубо да бърникат във вътрешните работи на България, а не че ги интересува справедливост и законност.
10
4
 
23
 
! Отговори
Сателит че преди 2 години
Хлапенце глупаво кога мислиш се създадоха мутрите?Да не би да си мислиш че 2020 са ги създали?Точно 90-те години ги създадоха БСП-всеизвестен факт.точно тогава тия като Божков Пеевски и всички останали станаха милионери.
9
13
 
13
 
! Отговори
КОЙ БЕ КОЙ преди 2 години
е този политически лидер, на който БОЖКОВ е давал подкуп. Аз се сещам само за ТИКВАТА, за когото лично ЧЕРЕПА каза за едни 67 млн дадени през СЕВДА
8
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тоя го изкараха на барикадата да брани корумпетата!
7
17
 
13
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Близнашки е побъркан. Къв Луканов, кви пет леа - Луканов го няма от 1996 г, когато го убиха. Тогава Божков беше г-н никой, а Пеевски още д ходел на училище. Отношението на САЩ към България е обидно и унизително.
6
13
 
13
 
! Отговори
ВСИЧКИ СЛУГИ НА ГЕРБ преди 2 години
на амбразурата да бранят вожда. Обаче КРАЯТ им е близо
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шайката и пуделите им онемяха нямат сили и да вият.
4
6
 
10
 
! Отговори
ххх преди 2 години
Другарю Близнашки, страните от линията на партията си. Тя ясно изрази подкрепа към момчето.
3
15
 
17
 
! Отговори
ТОЗИ преди 2 години
преди оставяше впечатление за независим. Сега се видя, че е ТОТАЛНО ЗАВИСИМ от МАФИЯТА