Организирана престъпна група извършвала незаконните трансплантации

Ще има ли обвинения и дела в съда?
173

Какви ще бъдат последиците след скандала в болница "Лозенец"?

Тревожно е случващото се - особено за обществото, това са трупани с години проблеми - с източването на Здравната каса. Далеч съм от мисълта, че служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров ще даде такива данни, ако не разполага с документи за това. Никой не може да ме убеди, че ако подобни неща са се случвали, не става дума за организирана престъпна група. Това каза за "България сутрин" адвокатът по медицинско право Мария Петрова.
Според нея по всяка вероятност тези хора по веригата са знаели какво се случва с въпросните трансплантации.

Още по темата

"Съществуват неадекватни договори за продажба на яйцеклетки. Как са го направили всичко, не мога да кажа точно. За една трансплантация се подават съответни документи, но тези операции не могат да се направят във всяка болница. Болница "Лозенец" са пионери в тази област. Правят се тестове. Стъпките ме карат да смятам, че хората са действали организирано и няма как това да не е направило впечатление по-рано", допълни адвокатът за Bulgaria ON AIR.

Според Мария Петрова, това не е нов проблем - и болницата, и хората, които осъществяват надзора, е трябвало да забележат нередностите.

"Нямаме стандарти за това как се води медицинската документация в България. Всеки може да допише и пренапише, така че на хартия да изглежда изрядно. Ако имаме електронно здравеопазване, нямаше да имаме другия казус - източване на НЗОК. Тя с всеки договорен партньор получава отчети, които се контролират. Едно е той да е протекъл документално, но друго е на практика. Последните няколко месеца фрапиращи случаи бяха осветлени. Почти няма лечебно заведение у нас, което да не е направило документна злоупотреба в тази посока", обясни гостът в студиото.
От думите ѝ стана ясно, че не са нужни промени в Закона за трансплантациите, а да бъдат по-ясни критериите за водената документация и контролът да е по-засилен.    
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извинете,да попитам,коя е тази жена?
107
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тая адвокатка от къде я довлякохте,бе! Коя е тя да дава мнения?
106
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откъде го излюпихте тоя безмозъчен министър-еднодневка!?
105
12
 
7
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 2 години
Здраствуйте Паляци!Хей прав е баджанака,има такъв народ!Толкуз го насъсках срещу ГЕРБ и Пожарникаря,че направо са кефя!!Той ми са хвали с магистрали,аз атакувам как са направени!Ако е от държавна фирма,защо е държавна,ако е частна,наопаки!Хвали ми са с НОЩ и професорчета,аз пращам мойто ку че да рови и да доказва,че секраде,че се краде,че не знам ка а,*** неа така!!А вий пиленца слушкайти и папкайти!Мразети ГЕРБ и тиквата.Напънети съ за пуследну,а аз ще ви доразкажа играта!Ша ва попилеа,нъл тъй
104
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мирише на червени измислици преди изборите!
103
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това че са правени на чужденци операции не е забранено! А кой е бил наред и не е бил наред го решават лекарите,а не политическите полит руци на Радев!
102
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато се докаже ще бием браво,за сега това е политически кьорфишек!
101
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойде Кацаров и тури у ред държавата! За един месец излови мафията! Къде беше бе човек? От 30 и кусур години те чакахме да дойдеш! Стой там до края на месеца,много помагаш на Радев!
100
0
 
4
 
! Отговори
СДДОЖ преди 2 години
Далеч съм от мисълта, че ........ ще даде такива данни, ако не разполага с документи за това.... Никой не може да ме убеди, че ако подобни неща са се случвали......Според нея по всяка вероятност ....... са знаели какво се случва....Съществуват неадекватни договори ..... Как са го направили всичко, не мога да кажа точно.....ме карат да смятам, ..... няма как това да не е направило впечатление......е трябвало да забележат.ВЪОБЩЕ НЯКОЙ ДАВА ЛИ СИ СМЕТКА КАКВО КЛАТЕНЕ ПАДА?!
99
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен-97,тази работа не е от напоследък,откакто се появи партията герб-комунисти,оттогава се действа,по този начин.
98
3
 
8
 
! Отговори
1 преди 2 години
Чакаме само името на професора,от ОПГ,който е бил шеф на тази група,ботоксов не може да бъде,той няма толкова мозък,за да прави трансплантации,нито онзи ,който се появяваше с черното расо,по телевизиите.
97
3
 
7
 
! Отговори
ПРАВОВА ДЪРЖАВА СМЕ преди 2 години
Когато подложите на контрол влезлите в сила съдебни решения и дейността на съдиите - тогава всичко ще си дойде по местата ! ! ! До тогава всичките ни институции ще са в такова състояние . До тогава животът ни ще бъде такъв - без право да търсим отговорност от държавните служители , без право да търсим отговорност от държавните служби ! Първо и основно - ВИЖТЕ КАКВО СТАВА В СЪДИЛИЩАТА !
96
7
 
6
 
! Отговори
bo преди 2 години
Пак лозунги. Какви трансплантации,..на яйцеклетки..!? От заглавието , човек ще каже че ги режат и им вадят бъреци и дробове. Б аси медийните изцепки. А на някой про сти коментари относно САЩ и визите, само да им кажа, че хората си имат закони и условия които трябва да се изпълнят преди да им дадат разрешение. Примерно приятелката ми , за да отиде на "бригада" в САЩ , трябваше да лъже че е работил акато сервитьорка без да има 1 ден стаж.Хванаха я и и удариха черния печат. Вие какво искате,това е
95
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напоследък имам усещането, че цялата държавна машина е една "организирана престъпна група"
94
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северна Корея е световна сила с която дори САЩ се съобразяват.
93
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото наливаха 200 години капитали в Африка.
92
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересът на САЩ и Англия и на запада е не да налива капиталив в България а да я плячкосва.
91
7
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 години
По добре е да се навеждаме на САЩ и Англия защото са силни и имат пари, и може като се навеждаме още 30, 40, 50 години и ние да станем като тях да имаме пари.
90
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България със САЩ и Англия не трябва да се мери.Те имат огромна промишленст и капитали.Какв да им наложим визи и да ги спираме ли?Е кой спира поток от пари?Северна Корея!Не става с лошо.Закрепили сме се към ЕС и пак и това е добре,че можеше и по-зле да е.
89
4
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Трябва политиците ни да изпълняват точно каквото им казват от САЩ и може би вероятно някога бихме могли да пътуваме и без визи за САЩ.