Организирана престъпна група извършвала незаконните трансплантации

Ще има ли обвинения и дела в съда?
173

Какви ще бъдат последиците след скандала в болница "Лозенец"?

Тревожно е случващото се - особено за обществото, това са трупани с години проблеми - с източването на Здравната каса. Далеч съм от мисълта, че служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров ще даде такива данни, ако не разполага с документи за това. Никой не може да ме убеди, че ако подобни неща са се случвали, не става дума за организирана престъпна група. Това каза за "България сутрин" адвокатът по медицинско право Мария Петрова.
Според нея по всяка вероятност тези хора по веригата са знаели какво се случва с въпросните трансплантации.

Още по темата

"Съществуват неадекватни договори за продажба на яйцеклетки. Как са го направили всичко, не мога да кажа точно. За една трансплантация се подават съответни документи, но тези операции не могат да се направят във всяка болница. Болница "Лозенец" са пионери в тази област. Правят се тестове. Стъпките ме карат да смятам, че хората са действали организирано и няма как това да не е направило впечатление по-рано", допълни адвокатът за Bulgaria ON AIR.

Според Мария Петрова, това не е нов проблем - и болницата, и хората, които осъществяват надзора, е трябвало да забележат нередностите.

"Нямаме стандарти за това как се води медицинската документация в България. Всеки може да допише и пренапише, така че на хартия да изглежда изрядно. Ако имаме електронно здравеопазване, нямаше да имаме другия казус - източване на НЗОК. Тя с всеки договорен партньор получава отчети, които се контролират. Едно е той да е протекъл документално, но друго е на практика. Последните няколко месеца фрапиращи случаи бяха осветлени. Почти няма лечебно заведение у нас, което да не е направило документна злоупотреба в тази посока", обясни гостът в студиото.
От думите ѝ стана ясно, че не са нужни промени в Закона за трансплантациите, а да бъдат по-ясни критериите за водената документация и контролът да е по-засилен.    
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
2
 
! Отговори
до Джоко преди 2 години
При комунизма немаше тоалетна хартия и банани и ковид паспорти да бегаме на запад.
67
5
 
1
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
До АзззБез да "хвърлям боб" и да отгатвам: От болница "Лозенец" са издавани изрядни фактури за всичко - с цена за консумативи, "оператори", болничен престой на реципиент и донор преди и след трансплантацията, предоперативни изследвания за съвместимост.....! Така че, парите са официално и изрядно преведени в банковата сметка на болницата! Така се прави и в Турция и другаде! Дали е морално?!
66
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Да пишеме емейл до Белия дом да ни наложат санкции да ни оправат от корупцията. Мене ми прави голем кеф като ме оправят америкамци.
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То пък оставаше престъпната група да е дезорганизирана. Кой е организаторът?
64
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Нека Ще "Боже, колко си заблуден" Точно най-големите неграмотници и некадърници, които сте Професори по Всичкология се намирате да обяснявате на останалите колко са заблудени. Просто с развитието на интернета се преместихте от кварталната кръчма във форумите.
63
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доказването винаги се усложнява когато някой не желае да потърси произхода на парите за високият стандарт на живот, който имат само една малка част от лекарите.
62
4
 
4
 
! Отговори
Нека Ще преди 2 години
ХАхахх американец да помага ,боже колко си заблуден !
61
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Нека Ще Напротив, американците се опитват да ви помогнат да изплувате от блатото и соц мисленето, но някои от вас (всички русофили и някои неграмотни) си искате Божков и комунизма.
60
9
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 години
""Нямаме стандарти за това как се води медицинската документация в България. Всеки може да допише и пренапише, така че на хартия да изглежда изрядно" Тоест, всичките тия приказки за злоупотреби и "престъпни групи" въобще даже може да не са злоупотреби. А интересно, ако "на хартия всичко исглежда изрядно", къде са доказателствата, че и на практика не е точно така? Или да не обръщаме внимание и просто да "вЕрваме" точно на превратаджиите на Радев? М?
59
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужас. Дали документално е изрядно няма никакво значение. Има и морал. Колко трябва да си загубил човешкото в себе си, за да се занимаваш с такива неща. Тотално падение
58
2
 
9
 
! Отговори
Нека Ще преди 2 години
Американците постигнаха целта си ,превърнаха ни в маса за която само парите са важни и най-интерестно то е ,че бизнесмените подхвърлят стотинки и ни натикват в дупката ! Мизерия му е майката тук !
57
1
 
7
 
! Отговори
Аззз преди 2 години
А парите от тия продажби къде са. Да не са случайно по хорските чекмеджета?
56
2
 
9
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
Това, което става сега е "Много шум за нищо"! Със 100% сигурност има документирано, че реципиента/богат-а "чичо-леля" от Германия..../ и живия донор/бедняк от България, Молдова, Украйна.../ са роднини! И така вече е законно според европейските правила! Не е морално, но вече не е и престъпление! Ама после службите разбрали, че самоличностите на бедняците-донорите са фалшиви! Нали на богатите чичовци-лели документите са изрядни?! Отам да подхванат разнищването, ако ще правят нещо! Ама надали?!
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престъплението става квалифицирано, ако е извършено с користна цел за получаване на определено високо възнаграждение преди и след извършването на нарушаването на правилата установени за вземане и предоставяне на човешки органи и тъкани за трансплантация.
54
0
 
7
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ДОБЪР ДЕН ДРАГИ ЗРИТЕЛИ.
53
0
 
8
 
! Отговори
Българ преди 2 години
Миролюба Бенатова това го разкри преди месеци...
52
1
 
6
 
! Отговори
Юни преди 2 години
ОПГ Пернишка Секта се занимават с подобни престъпления дори ще идва комисия от Евро Депутати да разследват изтезания и убийства защото Гешев не разследва свои авери!
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се самонавивайте! Всеки човешки живот е важен!!! Не само тези застрашени от Koвид!!!!!!!! Колкото и да се напъват в тази посока.
50
0
 
9
 
! Отговори
Навсякъде преди 2 години
в България в лечебни , кабинети ,специалисти се източва Здравна каса по всевъзможен начин . Просто трябват проверки и то смислени , а не онгоре --отгоре.
49
0
 
12
 
! Отговори
предлагам преди 2 години
Ако се докаже престъплението, на тези хора да им се отнеме цялото имущество, както и лекарските права. На престъпници не може да се поверява човешки живот!