Хиляди българи във Великобритания - все още без статут

Срокът е 30 юни. Има ли риск от депортиране?
95

"Основният проблем, пред който са изправени българските граждани във Великобритания след Брекзит, е придобиването на нов имиграционен статут. Срокът за кандидатстване е краят на този месец, 30 юни. До март месец тази година, 284 000 българи са кандидатствали и са придобили този статут, а в момента предполагаме, че общата бройка е над 300 000. Проблемите са свързани основно с това, че това е дигитална апликация и за да кандидатстваш и за да можеш да докажеш своя статут, защото това са две различни процедури, необходими са определени компютърни умения, достъп до техника, владеене на английски език, познания за самата процедура. За огромно съжаление, това е препятствие пред една огромна част от българите във Великобритания в момента." Това заяви в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR Нишан Джингозян, който отговаря за ресорната програма на Home Office в кметство Евфийлд в Лондон.

Още по темата
"Това е препятствие пред хора, които са с по-нисък образователен ценз, възрастни хора, инвалиди, хора, които нямат достъп до интернет. Но огромният проблем е неяснота по процеса за получаване и доказване на този статут. Гражданите няма да получат физически документ или виза в техния паспорт, която да доказва техния нов имиграционен статут след Брекзит. Единственият начин да го докажат е чрез системата на Вътрешното министерство на Великобритания. Системата генерира един код, който се изпраща в институцията, която изисква от вас доказателството. Не е трудна тази процедура, но изисква определени умения, за да се направи коректно и да се получи потвърждение за този нов имиграционен статут," изясин Джингозян в разговор с водещата Милена Милотинова.

"Има разяснителна кампания, която се води във Великобритания от страна на локалните кметства и някои организации, които са получили финансиране от министерството на вътрешните работи на Великобритания. Аз мисля, че в България трябваше да бъде подета една информационна кампания от българските институции, с подкрепата на медиите, която да стигне до гражданите на България във Великобритания, защото не е тайна, че една голяма част от тях гледат български медии," смята експертът.

"Има почти три седмици до 30 юни. Аз бих отправил отново призив към всички българи - моля, кандидатствайте по тази система, опитайте се да подсигурите вашия нов имиграционен статут във Великобритания. Ако не го направите, няма да имате достъп до никакви услуги във Великобритания – няма да може да пътувате, да работите, да ползвате здравната и  осигурителната система на държавата, да наемате жилище и така нататък.

Училищата и локалните кметства във Великобритания получиха много стриктни инструкции от МнВР на Великобритания. Според тези инструкции, всяко училище или локално кметство, което изпитва съмнения, че дадено дете или неговите родители не притежават този нов имиграционен статут, са длъжни да уведомят властите, а те според закона са длъжни да реагират в рамките на 48 часа. Не мисля, че ще бъдат депортирани хиляди българи, но това е една съвсем реална възможност," заключава Нишан Джингозян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
2
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Идете до Дъблин. И от там по суша във Великобритания. Никакъв контрол няма
53
0
 
2
 
! Отговори
Който иска- получава преди 2 години
Всеки желаещ да получи статут го е направил до сега. Има огромен брой обяснения как става, процедурата е елементарна ,дори и за тия които не разбират английски. Има форуми на чист български, където въпросите по кандидатстването се разискват и обясняват.Отдавна има българи лицензирани имиграционни съветници. Дори и хора идвали за по 1 ден в Англия си направиха статути...Тия които още нямат, какво чакат не знам.Може би очакват някой да им го подари тоя статут.Статията е оправдание за мързеливците.
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лондон е едно от най отвратителните места за живеене. Нещо като луксозната версия на Столипиново. В Англия става за живее само в провинцията където има останала някаква природа и ако имаш хубава тухлена къща от по старите а не тия новите кашони с картона и балатума дето като се подпреш на стената и става дупка и може да паднеш отвън.
51
3
 
4
 
! Отговори
до 55 преди 2 години
Имат дворове-да,но колко дни през годината могат да ги използват?Тази година не спря да вали,сега се радваме на малко по-добро време,но сигурно ще е за няколко дена.
50
5
 
5
 
! Отговори
Приятели в Лондон преди 2 години
имам с лопата да ги ринеш. Нито един от тях НЕ живее в мизерия, а тези, които съм посещавал - Елефант анд Касъл, Чингфорд, Луишам, Катфорд - ИМАТ къщи с ДВОРОВЕ. За какви гугули разправяте ? Да не би да работите със съветски компютри ?
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Eй твай. Не само имиграционна политика ни е подгонила, но и редакторско-модераторска. С какво пречеше мнението на форумец, предоставил точни отправки за нашенците, отваряйки очите и на слепите. Това беше най-ценното и практично мнение. Уви, изчезна ! Кога ли ще се роди следващият Алеко Константинов, за да обрисува нашата родна журналистика.
48
2
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
До Анонимен ти пък ако мислиш че се обиждам от***.Видех ви всичките какви сте.Но за Лондон си прав донякъде - явно принципа е да се правят яко къщи.Така излиза и на гугъл мапс.Ама въпреки това не бих живял там
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пепи, имаш си гугъл мапс гледай си. Кво ше ти показвам, виж кварталите какви са, къща до къща. С проссти хора не се занимавам, влизам само да ги обидя и си излизам.
46
4
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
До Анонимен Хахахаха . Баси вицовете . Я покажи тия къщи с двор в Лондон на Google Maps ако можеш.Щото сме 2021 година и се вижда всичко.То бива бива ама чак па за толкова големи ***
45
2
 
3
 
! Отговори
до 46 преди 2 години
Да права сте,но и вие не сте от най-запознатите.Къщата в Англия е със 100 годишна давност,земята е на кралицата,а за строителство не ми се говори.
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бели роби има в България, не в Англия. Отделно, Лондон има население колкото две българии, но там 95% от хората живеят в къщи с двор, имат си градини, много от тях дори гледат зеленчуци. За балъкка софиянец Лондон ще се стори като едно голямо село и това показва колко зле е матряла в т.нар. столица на България.
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 46Няма такова понятие някой в Англия да не живее в мизерия. Там и милионер да си пак живееш в Англия.
42
1
 
6
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
След три години в Испания и виждане на живо какво представляват българските имигранти ( правилно - имигранти ) , не се учудвам от нищо.Ниско образовани.Неорентирани.Не владещи местния език.Аз на две години стаж в Испания,пишех молби за помощи на хора с 20 години прекарани в испания.Масово се живее в апартаменти от времето на Франко без ремонт - 40 години и кусур.По 3-4 в един апартамент.Поделяне на интернет газ ток вода ...Както казаха по надолу - плащат наем на цената на ипотека в България.
41
7
 
9
 
! Отговори
до 43 преди 2 години
Голям разбирач, изпълнен със злоба! Аз живея в Англия и не познавам българи, живеещи в мизерия.Дори хората във фермите имат добри условия,получават добри пари,направиха къщи в България, купиха апартаменти и са доволни, защото знаят за какво работят и не се чувстват роби. А който е умен и има добро образование, има по-платена работа, представа си нямаш колко млади българи купиха къщи, защото лихвите за ипотека нямат нищо общо с българските.
40
2
 
6
 
! Отговори
до 43 преди 2 години
Браво!Дори тези,които не живеят под наем знаят за какво строителство става въпрос,да не говорим за мухъла и т.н.
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо, няма такова нещо като Евфийлд. Второ, Енфийлд не е кметство. Трето, кумуноидни *** не трябва да пишат статии за Лондон.
38
9
 
7
 
! Отговори
Имат статут преди 2 години
Статутът е БЕЛИ РОБИ. 99% отиват там да бачкат най мръсната и неприятна работа за мизерни пари. Живеят в скапани квартири за които плащат пари все едно да изплащаш ново жилище в Бг.. Самите емигранти ги е срам от ниското ниво на което са попаднали и затова често лъжат и себе си и близките си и крият истината за реалната ситуация в която се намират. Като се приберат в България почват да разказват колко е добре там и колко много пари се печелят и как от България нищо не става.
37
1
 
4
 
! Отговори
до 5 преди 2 години
не е мильони а милИОни. аман от не грамотници
36
1
 
2
 
! Отговори
до 5 преди 2 години
Не е мильони а е милиони, неграмотнико или неграмотничке. Няма какво повече да се говори
35
3
 
20
 
! Отговори
Българка преди 2 години
От 12 години живея със семейството си на Острова-добра работа, детето завърши престижен университет и т.н.Не познавам такъв на който бе отказан статут -временен или постоянен,но не познавам и такъв на който да не липсва България.Всичко е поза -виждате ли ние сме в чужбина,а вие там ***....да ама не!Англия е може би най-грозната държава ,която съм виждала.Тази красива българска природа ,слънце и море са недостижима мечта за англичанина.Не всичко е пари.......