Проф. Кожухарова: Категорично нямаме нужда от НОЩ

Той беше като една сводка на "Информбюро", смята съветникът на здравния министър
187
Проф. Кожухарова: Категорично нямаме нужда от НОЩ
Снимка: БГНЕС

При предишната власт онова, което ми липсваше, бе анализ за епидемията, за да знаем сега кои стъпки са били правилни и кои не. Но такъв анализ, който по принцип се прави при всяка епидемия, няма. Това заяви епидемиологът и отскоро съветник на служебния здравен министър проф. Мира Кожухарова в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

"Когато се сблъскваме с един нов проблем, такъв анализ е абсолютно задължителен и това е начинът да се предпазим от груби грешки, това не беше направено през цялото време", уточни тя.

Проф. Кожухарова категорично опроверга изказването на бившия здравен министър Костадин Ангелов, че в момента няма управление на здравната криза, а има само хаос.

Още по темата
"Бях учудена от това изявление. Той какво смята, че целият екип на здравното министерството и хората в мрежата са престанали да работят, защото той не е министър? Хората си работят и те няма да престанат да работят затова, че се е сменил ръководителят", коментира проф. Кожухарова.

По думите й, липсата на Националния оперативния щаб не променя нищо.

"Националният оперативен щаб не вземаше решения, не правеше анализи. Беше като една сводка на "Информбюро". Мисля, че категорично в момента няма нужда от тях. В Министерство на здравеопазването има достатъчно много експерти, така че те имат много добър капацитет да вземат решения и да правят анализи“, посочи специалистът.

Тя допусна, че експертите в оперативния щаб вероятно не са били питани по въпроса. „Бяхме свидетели на безкрайно сменяне на съвети, на решения. Нито веднъж никой не каза анализирахме това, което направихме, анализирахме, че страната беше разделена на области и имаше огромни опашки от коли. И това беше грешка. Защо никой не го каза, това беше очевидно", коментира здравният съветник.

Като затвориха Банско анализираха ли каква беше ползата от това, ако бяха направили анализа, нямаше да затворят отделни области, защото се видя, че няма полза от това, допълни тя.

Според проф. Кожухарова България е трябвало да започне с първата доза на ваксинацията много на широко и масово, а  министерството е взело решение да пази втората доза.

"Ако данните, че 50-60% са склонни да се ваксинират, са верни, трябваше на всички да бъде осигурена първата доза и сега да довършваме имунизацията. Ние пропуснахме шанса да ваксинираме хората, когато имаха желание. България закъснява по отношение на ваксинирането на уязвимата група - възрастни хора и хронични заболявания", каза проф. Кожухарова.

Според данните броят на желаещите да се ваксинират е намалял. В момента преобладават хората, които си завършват имунизацията, уточни тя.

"Като лекар и човек съм потресена. Шокирана съм, че в България могат да се разиграват сценарии, които съм чела в криминални романи", каза проф. Кожухарова относно проверката в болница "Лозенец".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
17
 
7
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Права е Кожухарова и това всеки нормален човек го разбра още в началото на епидемията.
72
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая пък прекали с оливането. То и категорично нямаме нужда от тая.
71
1
 
3
 
! Отговори
Пламенеееее... преди 2 години
Иречек - с какво наслаждение развалят един другиму работата. И кой на кого развалил работата тоя път - аз те трая, трая, трая ама като ми падне пердето. Виж майтапа - да ти падне пердето ... Трябва да се знае за лошата дума .... Като решиш да си четеш на гости у Иречек да знаеш, че не сте добри гости и не сте поканени и още по-интересното, че ще се случи още по-весело ....
70
8
 
3
 
! Отговори
до 78 преди 2 години
Точно така младите и ромите са виновни, че избираха герб преди 11 години. Алтернативата ни унищожи. Ходи си пий хапчетата или спри да пиеш вода от тоалетната.. от къде се пръквате такива гербаджий не знам.. явно е някакво заболяване..
69
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте изкарвали герб престъпници. Заради ромите и младите сме на това дередже, на които им липсва реална представа за нещата, камо ли от политика. Разликата от преди 10 години е огромна. А сега тези искат само власт, пари, до криза ще ни докарат, и за здравето и притесненията на хората не мислят, изкарват най добрите лекари безполезни. Това е пълен абсурд
68
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Госпожо, защо си плюете на сурата? Дори Кацаров е по-балансиран в критиките си от вас! А я по-добре кажете какво става с националното епидемиологично изследване, което беше планирано от 1.6.? Провеждате ли го, защото всички искаме да знаем колко реално са боледували и имат ли имунитет?
67
7
 
18
 
! Отговори
не знам преди 2 години
А за разлика от вас, този човек,който плюете така задружно (Мутафчийски) е не само по-умен от вас,но ежедневно спасява човешки живот,ръководи болници и е един много,много добър хирург, а вие какво сте реално,колко живота спасихте? Всички обиждаха човека,а когато се разболяха,кой ги лекува, нямаше вирус, а.Изведнъж всички много му бяха "благодарни",но никой не излезе да му благодари истински и човешки. Неблагодарна нация сме това българите,отричаме до дупка и не признаваме истината,жалко за нас.
66
1
 
3
 
! Отговори
Колев П. преди 2 години
До Анонимен 73. Можеш и ти да го последваш. Никога не се знае...
65
1
 
14
 
! Отговори
Като в ТКЗС преди 2 години
Аман от професори.Всеки отрича предният.Пълни противоречия. Накрая се чудят защо хората се плашат от ваксини.
64
8
 
2
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
ГЕРБ = БКП, а ИТН = простащината. Сами си преценете кои партии да сложите на първите 2 места.
63
2
 
14
 
! Отговори
и без вас може преди 2 години
Категорично смятам,че няма нужда и от такива като вас "професори, доценти"...на хартия. Каква е ползвата от вас,излизате и всеки си приказва каквото му изнася,но не и истината.А когато имаше хора,които го правеха, не ви харесва, е това си е ваш проблем,но не дрънкайте глуп*ости на всеослушание,защото има хора,които и на вас вярват за жалост.Така и не разбрах какво толкова ще консултирате и каква е ползата от вас,след като други отнесоха на плещите си борбата за живота на хората.Заплата да има...
62
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама разбира се! На вас целта ви е да утрепате народа, да имате пълен контрол на сметките, да лъжете, да крадете и тн. А тези хора, които не са спали нормално една година и отговаряха на тъпите ви въпроси всеки ден сега не ви трябват! И за вас няма вирус сигурно, ама направете ни като северна кореа!
61
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гроб е ОПГ и трябва да бъде обявена извън закона!
60
0
 
2
 
! Отговори
И ние нямаме нужда преди 2 години
от Гадоларя - Пламене има ли нужда да ти обяснявам колко си ***!
59
2
 
1
 
! Отговори
Чака преди 2 години
До а къде бяхте вие ПОКЛОН !!!!
58
4
 
15
 
! Отговори
аман преди 2 години
Когато човек не вижда по-далече от носа си...това сте вие и подобните на вас. Цял свят се бореше,имаше мерки, дори много строги,забравихте ли вече?И все още има такива.Аз лично не видях нищо реално свършено от такива като вас.Едно благодаря не казахте на ората,които не спяха, ставаха рано,за да могат да ни осведомят.Такава беше ситуацията,те не са виновни за това,а ако нямаше данни,да живеем в затъмнение,както вие обичате да правите по комунистически,тогава какво?Хората трябва да знаят истината.
57
1
 
19
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
Е вече нема нужда, верно....ама преди година всеки само тях слушаше! Аре стига с това отричане
56
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази е БКП професор това значи че не е Професор внучка на Ятак
55
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 54А на те не ти ли светна соц лампата ,че щом Герб печели 5 пъти ... значи нещо се прави все пак охкьов. Я изброй 5 неща направени от партиите преди Герб? Давай да чуем *** нескопосан . Научи се да говориш с факти , не с детски приказки.
54
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Елементарно е да се извади списък на всички щабове в ЕС и САЩ с имената на техните ръководители, както и да се види, че твърдите мерки и ограничения там продължиха буквално до вчера, а някъде още ги има! Недостойно е да се лъже и манипулира, обидно е за всеки мислещ човек тук!