Проф. Кожухарова: Категорично нямаме нужда от НОЩ

Той беше като една сводка на "Информбюро", смята съветникът на здравния министър
187
Проф. Кожухарова: Категорично нямаме нужда от НОЩ
Снимка: БГНЕС

При предишната власт онова, което ми липсваше, бе анализ за епидемията, за да знаем сега кои стъпки са били правилни и кои не. Но такъв анализ, който по принцип се прави при всяка епидемия, няма. Това заяви епидемиологът и отскоро съветник на служебния здравен министър проф. Мира Кожухарова в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

"Когато се сблъскваме с един нов проблем, такъв анализ е абсолютно задължителен и това е начинът да се предпазим от груби грешки, това не беше направено през цялото време", уточни тя.

Проф. Кожухарова категорично опроверга изказването на бившия здравен министър Костадин Ангелов, че в момента няма управление на здравната криза, а има само хаос.

Още по темата
"Бях учудена от това изявление. Той какво смята, че целият екип на здравното министерството и хората в мрежата са престанали да работят, защото той не е министър? Хората си работят и те няма да престанат да работят затова, че се е сменил ръководителят", коментира проф. Кожухарова.

По думите й, липсата на Националния оперативния щаб не променя нищо.

"Националният оперативен щаб не вземаше решения, не правеше анализи. Беше като една сводка на "Информбюро". Мисля, че категорично в момента няма нужда от тях. В Министерство на здравеопазването има достатъчно много експерти, така че те имат много добър капацитет да вземат решения и да правят анализи“, посочи специалистът.

Тя допусна, че експертите в оперативния щаб вероятно не са били питани по въпроса. „Бяхме свидетели на безкрайно сменяне на съвети, на решения. Нито веднъж никой не каза анализирахме това, което направихме, анализирахме, че страната беше разделена на области и имаше огромни опашки от коли. И това беше грешка. Защо никой не го каза, това беше очевидно", коментира здравният съветник.

Като затвориха Банско анализираха ли каква беше ползата от това, ако бяха направили анализа, нямаше да затворят отделни области, защото се видя, че няма полза от това, допълни тя.

Според проф. Кожухарова България е трябвало да започне с първата доза на ваксинацията много на широко и масово, а  министерството е взело решение да пази втората доза.

"Ако данните, че 50-60% са склонни да се ваксинират, са верни, трябваше на всички да бъде осигурена първата доза и сега да довършваме имунизацията. Ние пропуснахме шанса да ваксинираме хората, когато имаха желание. България закъснява по отношение на ваксинирането на уязвимата група - възрастни хора и хронични заболявания", каза проф. Кожухарова.

Според данните броят на желаещите да се ваксинират е намалял. В момента преобладават хората, които си завършват имунизацията, уточни тя.

"Като лекар и човек съм потресена. Шокирана съм, че в България могат да се разиграват сценарии, които съм чела в криминални романи", каза проф. Кожухарова относно проверката в болница "Лозенец".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
4
 
12
 
! Отговори
КОЖУХАРОВА преди 2 години
колко и плаща Чепрепа, да не би да влезе в черния списък на МФ на САЩ*ците... и пасле ще трябва да я раследват
92
1
 
2
 
! Отговори
Значи ония хора преди 2 години
В Европа също са дълбоко заблудени от истинският Адолф Хитлер 2 поради което само се разбрахме с един поглед да доведа до максимално изчистена форма какво точно се е случило на територията на страната за последните 30 години и това е пост 98 - в комбинация с лица като Васил Божков и Делян Пеевски (той е неговият Гьобелс и неговата пропаганда) едни хора станаха въшливи с пари крадени от образование, държава, здравеопазване и хазарт - тези хора си имат партия със заглавие "ние прасетата"
91
5
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Ваксинацията трябвало да започне по-рано и по-широко. Алооо, п.атко тъппа, ами нямаше ваксини. И не само за България, ами за цяла Европа и за света.
90
8
 
10
 
! Отговори
А колко преди 2 години
Хубаво беше ,когато Ботокса ни плашеше денонощно:"Вие знаете ли какво е да искаш чували за трупове и да ти кажат,че са свършили.Виждали ли сте майка да не може да погребе детето си?"Само за тези думи ,Ангелов вече трябваше да е в затвора.
89
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 97Пълни лъжи. Царя е с основна заслуга България да бъде приета в ЕС. Това са го признавали официални лица от високите постове в ЕС. Царя използва своето лоби в монархията, за да бутне България в ЕС и да отреже крилете на соц ченгетата зкойто се канеха да вървят по модела на Сърбия далеч от Европа . Така,че ходи си лягай клоун
88
4
 
7
 
! Отговори
Учебник по история преди 2 години
Само след няколко години - колониалният режим на Сакскобурготите - се счита за може би най-голямото престъпление в Европа в 20 век след Третия райх, но бидейки част от Третия райх династията Сакскобурготи успява отново да установи режима си в България след 1989 година и за времето от 1990 до 2002 - до тяхното официално завръщане са извършени дела и събития, които влизат в категорията "Престъпления срещу човечеството" след което той превръща това в мародерски обир на цялата държава и е застрелян
87
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази да погледне първо с изкукалия Кацаров как смъкнаха скоростта на ваксиниране 2-3 пъти и ни наредиха до най-изостаналите държави за нула време.
86
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама то и от ваксини нямаме нужда, и от лекарства, то най-лесно се разрушава. Кажете за мерките на изборите, че не разбрах дезинфектанти ще има ли?
85
4
 
0
 
! Отговори
Други 10 000 преди 2 години
Тука дето са средната художествена и спортна интелигенция са вкарани в концлагер на допълнителна норма. Вие май не осъзнавате, че тая гадория няма да се размине - бурята няма да отмине и че нещата дето сте направили ще плащате до края на живота си - а 500 000 ги осакатяват в момента малко или повече все тая ... ние цивилизовани човешки разумни същества ли сме?
84
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"А я по-добре кажете какво става с националното епидемиологично изследване, което беше планирано от 1.6.?"****** Кааак да ти кажат какво? Те още не знаят, че трябва да го правят.....ЩОТО НЯМА ХАОС.
83
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служебния кабинет за 2 седмици пребори Ковид пандемията!! ФАКТ Днес има 10 пъти по-малко заболели от времето на ГЕРБ!!
82
1
 
14
 
! Отговори
О,Шипка-радефф преди 2 години
по ЛЕСНО Е ДА КРИЕТЕ ИСТИНАТА, ЗАРАДИ АНТИВАКСЪРИТЕ , ЛИ ?
81
1
 
13
 
! Отговори
до всички ПРОТЕСТЪРИ преди 2 години
вашите партии се уредиха с места в парламента и в изпъРЖителната власт, ВИЕ ОСТАВАТЕ НА УЛИЦАТА, да премествате кофите и чакате да ви купят бира и сандвич, а ако има и дрога ехаа...
80
5
 
3
 
! Отговори
Ти разбираш ли ... преди 2 години
кво ти говорим -тука има един милион цивилни жертви за 20 години при население 8 милиона за да може едни *** да свият едни пари и да ни хвърлят прах в очите постоянно докато се накрадат ... Ти нали разбираш, че това е дело за военен трибунал и то международен, а ти разбираш ли, че тия гадориики дето ги правиш ще те добавим към броя на виновните гробове ... че е малък напоследък ...
79
5
 
14
 
! Отговори
до всички ПРОТЕСТЪРИ преди 2 години
кожухарова е спонсорирана от черепа
78
11
 
8
 
! Отговори
Питанка преди 2 години
Сещате ли се за камионите, (уж) превозващи трупове през нощта в Италия? А за зала "Арена Армеец", пълна с болнични легла? Как мислите подейства това на хорската психика!?! И всяка сутрин с гробовен глас ни се съобщаваше колко са "загинали"... Лекарите трябва да лекуват, да успокояват, да вдъхват вяра на пациентите. Благодаря, НОЩ, но не ви искам повече!
77
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв анализ може да очакваме от хора прочели само Винету?!
76
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, което сега казва Кожухарова, аз го писах тук още през март-април 2020 година.
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са чудовищни *** умотворения.
74
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То, че ГЕРБ са престъпници е ясно. Само човек с отрицателен коефициент на интелигентност може да не го признава