Проф. Димитров: Има шанс да бъде намерена черната кутия

През дните и нощите екипът е работил върху 70 цели
14 юни 2021 21:55, Нели Христова
32

В търсенето се включиха кораби на Военноморските сили, а частни фирми и Институтът по океанология предоставиха безвъзмездно техника за подводен оглед. Изследователският екип на проф. Любомир Димитров от кораба "Номад" работи близо 40 часа без прекъсване. Проф. Димитров показа как техниката за подводен оглед визуализира морското дъно и обектите на повърхността му.

"Това е многолъчева сонарна система с навигация. Точността на навигацията също компенсира клатенето на кораба. Тя има 1024 лъча като ветрило, излъчва сигнал надолу към дъното и отразеният сигнал се приема", обясни професорът пред Bulgaria ON AIR.

През дните и нощите екипът е работил върху 70 цели, набелязани в периметъра на търсене. Не е открит обаче нито един обект, който да подскаже, че катастрофата се е случила точно в този район.

"Това са близо 51 кв. км. обследвани с резолюция на данните, така че да може да се открие обект с размери 50 см. Голям е района, 50 кв. километра.

Върнахме се поради лошо време, вълнението стана над 3 бала, данните станаха с лошо качество“, допълни още ръководителят на изследователския екип на кораба "Номад"

От черната кутия засега няма и следа. Размерите ѝ са малки, но шанс да бъде намерена има, защото е вградена в специална конструкция, заедно с двигателите на самолета.

"И ние за това се надявахме, че двигателите поне ще останат малко по – здрави и тях ще открием, и черната кутия", каза още проф. Димитров.

Друг проблем, е че кутията на военния изтребител МиГ-29, не излъчва сигнал. Така откриването ѝ ще е много по – трудно.

"Гражданската авиация и военните самолети, пригодени за полети над морски повърхности, черната им кутия има един маяк, който при съприкосновение с вода той се включа и свети, за съжаление тази функция тук не съществува“, подчерта професорът.

В същото време съпругата на майор Валентин Терзиев написа нов пост в социалната мрежа. В него тя реагира на всички опити инцидентът да се обясни като пилотска грешка заради малкия брой летателни часове на съпруга ѝ.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
кръпел преди 1 месец
ако се е врязал в морето , капсулата на кабината със капитана ще е на дъното .....но те откриха спасителната му жилетка която трябва да се намира на гърба му , и биологичен материал ..... ???? дали по погрешка нкой не поразил самолета ??
30
2
 
7
 
! Отговори
Да, ама не! преди 1 месец
има шанс, но нарочно няма да я намерят, защото не им е изгодно!? Може вече и да са я открили, но ще си протакат още няколко дни, защото още отначало казаха, че в морската вода толкова можела да издържи и после за нищо не става, а те това искат, да си сложат тенекийка на дъто. Най им е лесно да кажат, пилота умря при изпълнение на служебният си дълг и да забравят за случаят.
29
0
 
2
 
! Отговори
благонадеждност преди 1 месец
Черните кутии без съмнение са съваршенство! Не подлежат на съмнение!
28
0
 
5
 
! Отговори
безследно изчезнал преди 1 месец
Чиста работа! нет человека- Нет проблем!-Сталин.
27
0
 
3
 
! Отговори
Handel преди 1 месец
Аз бях останал с впечатлението, че черните кутии имат излъчващ маяк в тях.
26
1
 
3
 
! Отговори
строго секретно! преди 1 месец
Всичко е засекретено! Военна тайна! Живата мишена...
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ВЕ пилота да не би да е избягал в Русия,че не могат да намерят нищо?
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да бъде намерена защото един генерал приятел на фигуранта трябва да влезе в затвора
23
0
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Къде? В сараите на Путин или в сараите на Ердоган и Доган?
22
0
 
14
 
! Отговори
До 12 преди 1 месец
То верно не се чу някой да ни е предложил някаква помощ. Всички си траят.
21
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма такава самолетна катастрофа в световната история - да се знае мястото и да не остане следа от самолета. Съвсем се опитвате да ни земате за мезе.
20
3
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
След като е поразил мишената,изведнъж връзката с пилота прекъснала!За обикновеният гражданин това означава,че е имало взривно развитие на събитията.Сега явно се пише удобен преразказ по картина,та да не пострада приятелския огън.Ще бъде интересно.
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е за вярване- не могат да намерят двата двигателя , всеки от които е дълъг 4м, с диаметър 1м и тегло 1000кг, а търсят кутията, която е сигурно 2-3 кг и при това не излъчвала сигнал?!
18
2
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Мисля, че в края на краищата ще я намерят.
17
2
 
5
 
! Отговори
Бре преди 1 месец
КАКВИ СПЕЦИАЛИСТИ ИМА И В ОБЛАСТТА НА АВИАЦИЯТА! АМИ НАПРАВЕТЕ ДОБРО НА ОБЩЕСТВОТО: ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ЕКИПА! А, ДА НЕ ЗАБРАВИТЕ ХАПЧЕТА СРЕЩУ МОРСКА БОЛЕСТ, МОРСКИ ВЪЛЦИ!!!!
16
0
 
6
 
! Отговори
До коментар 11. преди 1 месец
Светозаре , възможно ли е - 1. не е паднал в района? или 2. не е паднал изобщо? Нещо се разминават вече версиите. . . . .
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И аз има шанс да спечеля 6ца от тотото, затова и играя
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако черната кутия не бъде намерена и извадена от морето до 7 дни, пиши я ненужна! Високото налягане при дълбочина 90 метра и морската вода ще унищожат записите!
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е лесно да си слуга
12
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аверите ви от Нато нещо ви изоставиха , а можеха ви пратят техника нещо . В трудните моменти се разбирало кой държи на теб ..