БХК: Водещи международни стандарти допускат промяна на данните за пол

Има разлика между психичния пол и физическите му проявления, твърдят те
16 юни 2021 17:00, Анисия Иванова
189
БХК: Водещи международни стандарти допускат промяна на данните за пол
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Според Българския хелзинкски комитет (БХК) водещи международни стандарти допускат промяна на данните за пол.

БХК внесе в Конституционния съд становище по к.д. № 6/2021 г., образувано по искане за нормативно тълкуване на понятието за пол в Конституцията, което по-рано тази година бе отправено от Върховния касационен съд (ВКС).

Повод за искането на ВКС е тълкувателно дело, образувано поради противоречива съдебна практика по заведени дела.

Според БХК биологичното естество на пола не се ограничава единствено до хромозомния и гениталния пол, а и до други проявления, които по много причини и в различни случаи могат да не съответстват помежду си. В позицията си БХК обяснява, че има разлика "между психичния пол и физическите проявления на пола".

"Водещите международни медицински стандарти по отношение на подобряване на положението и здравето на засегнатите групи също предписват допускане на промяна на имената и данните за пол в актовете за гражданско състояние и документите за самоличност на такива хора. Същите са и стандартите в практиката на Европейския съд по правата на човека, както и на Съда на Европейския съюз и Върховния съд на САЩ", пише в становището им.

БХК иска понятието за пол в Конституцията да се разбира като включващо всички аспекти, включително психичния пол.

В края на становището те настояват Конституцията да отговаря на променящите се обществени потребности и развитието на науката, в противен случаи държавата ни щяла ще бъде в нарушение спрямо международните договори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
21
 
! Отговори
SS преди 2 години
Тая страна върви към пълен провал.Платените НПО-та и политиците ще я съсипят !
107
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БХК ги подкрепя Да България, където са и "зелените" рекетьори. Идват избори, опичайте си акъла !
106
1
 
16
 
! Отговори
ПРЕДСКАЗАНИЯ преди 2 години
Развратници без път.
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 131.Не, няма. Самоопредели се като жена и всичко ще бъде наред. Поне веднъж, мисля, ще си на печеливша страна.
104
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 129.Точно това е едното, което имах предвид. Изказването ми е точно след твоето. Но не става въпрос само да пенсия. За другата робия по-възрастните ще се сетят сами.
103
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами аз, ако се дамоопределя за зелен чорап, ще ме пенсионират ли на 40 години? Ами, ако се самоопределя за фонтан, ще ме пуснаг ли в президентството?
102
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БХК ще са поредния лост, който ще разчисти пътя за смяна на пола. Дали ще дават личен пример или не, това не е толкова съществено. Същественото за мен е, че аз ще си сменя пола. Или поне ще го сменя по документи. Защото ми писна от държава, която цял живот ме е товарила с повече кръвни данъци по абсолютно сексиски закони. Няма цял живот да изкупувам вина, само защото съм от определен пол и на определена възраст. Това е унизително.
101
0
 
26
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Аз да питам, ако се самоопределя като жена, ще ме пенсионират ли по рано?
100
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Водещите стандарти са развитието на молекулярната биология и генетика. И това се разбира от управляващи елити на развити страни. Идва време, до десетина години, когато пълноценен човек ще е продукт само на двама мъже или две жени. И поредните окови, този път полови, пред технологичното развитие ще паднат. Полът вече няма да има никакво значение, не само социално, но дори и биологично.
99
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От БХК трябва да покажат личен пример и всички да си сменят пола в съответствие с международните стандарти.
98
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 122...Георги........Май пак ще се молим на братушките да ни спасяват.. Ама ние толкова помия хвърлихме по тях, че не знам дали ще ни помогнат отново. -----//////------ Ако свалиш *** и им се наддупиж, ще ти помогнат и още как!
97
8
 
2
 
! Отговори
До Георги. преди 2 години
В Русия няма никакъв парад, нито някаква цивилизована форма на протест, защото репресиите против инакомислещите, във която и да е сфера, достига до средновековно мракобесие. Изключение от това правило е само официалният парад на 9 май, където наборни роби, марширувайки, вдигат толкова високо краката си, като че ли очакват някой да им го вкара някъде си.
96
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По една мотика в ръцете, норма на полето и ще забравят за "световните стандарти"
95
0
 
26
 
! Отговори
No Coment преди 2 години
И кои са тези ,,водещи световни стандарти'' да разясните? И кой и къде ги е определил за ,,водещи''? Кое превителство и държава? Кой човек/персона? Как? Чрез референдум ли,или чрез обществен вот?
94
4
 
33
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Май пак ще се молим на братушките да ни спасяват.. Ама ние толкова помия хвърлихме по тях, че не знам дали ще ни помогнат отново. В Русия защо няма гей парад ? Още повече охраняван от полицията. Това ще го приемат като виц там.. Полицията да пази обратните докато те празнуват. Стягайте се, опитват се да ни разрушат държавата, да ни разрушат бъдещето на децата. Докато сами не си помогнем никой няма да го направи. Тия продажни политици са готови и бъдещето на децата си да продадат.
93
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БХК, кои са тия водещи стандарти? Какво водят и накъде го водят? В какво са водещи? Дайте да ги видим, поне ги цитирайте. Има ли такива ВОДЕЩИ стандарти изобщо?
92
2
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
СЪЩЕСТВОТО ОТ СРЕДАТА НА СНИМКАТА СЪС НЕУСТАНОВEН ПОЛ НА ВЪПРОС: КО СТАА, Е ОТГОВОРИЛО: КЪДЕ СЪМ, КАКВО СЪМ, ГЕРБ ОЩЕ ЛИ Е НА ВЛАСТ! А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ СИ ПЕЕЛО ПЕСНИЧКА : ПОЛУДЯВАМ И НА ДРУГИТЕ БЕЗПЛАТНО СЕ ПОДАРЯВАМ! ПОЗВОЛИХМЕ, ГЕРБ ДА НИ МАЧКА И НАПЪЛНО ПОДИВЯВАМ!
91
5
 
10
 
! Отговори
Факти преди 2 години
Дори по времето на "лошия" социализъм е имало гейове. Ленин и Зиновиев, а по- късно Ленин и Троцки много се обичкали (евреи ***). Но както в приказките, така и действителността идва денят доброто да победи и на сцената се появява великият И.В. Сталин който бързичко разчистил гей-дружинката и поставил началото на развития индустриален социализъм. Така в последствие при Тато гейовете са пращани за обществено полезен труд в тухларните и им е назначавана хормонална терапия. Това е решението!
90
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
диваци сме
89
0
 
23
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
За разни гейзери и команчи тези б клуци са първи на амбразурата. НО за ваксинирането под строй на сираците от домовете, за които НЯМА кой да се застъпи... КЪДЕ сте бре, хелзинкски мършояди. Искаме да ви чуем по темата, ко Й оти нещастни...