БХК: Водещи международни стандарти допускат промяна на данните за пол

Има разлика между психичния пол и физическите му проявления, твърдят те
16 юни 2021 17:00, Анисия Иванова
189
БХК: Водещи международни стандарти допускат промяна на данните за пол
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Според Българския хелзинкски комитет (БХК) водещи международни стандарти допускат промяна на данните за пол.

БХК внесе в Конституционния съд становище по к.д. № 6/2021 г., образувано по искане за нормативно тълкуване на понятието за пол в Конституцията, което по-рано тази година бе отправено от Върховния касационен съд (ВКС).

Повод за искането на ВКС е тълкувателно дело, образувано поради противоречива съдебна практика по заведени дела.

Според БХК биологичното естество на пола не се ограничава единствено до хромозомния и гениталния пол, а и до други проявления, които по много причини и в различни случаи могат да не съответстват помежду си. В позицията си БХК обяснява, че има разлика "между психичния пол и физическите проявления на пола".

"Водещите международни медицински стандарти по отношение на подобряване на положението и здравето на засегнатите групи също предписват допускане на промяна на имената и данните за пол в актовете за гражданско състояние и документите за самоличност на такива хора. Същите са и стандартите в практиката на Европейския съд по правата на човека, както и на Съда на Европейския съюз и Върховния съд на САЩ", пише в становището им.

БХК иска понятието за пол в Конституцията да се разбира като включващо всички аспекти, включително психичния пол.

В края на становището те настояват Конституцията да отговаря на променящите се обществени потребности и развитието на науката, в противен случаи държавата ни щяла ще бъде в нарушение спрямо международните договори.
 


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
13
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 месеца
Сега разбрахте ли защо от Русия, същите тези джендър-*** ракови образования бяха изритани със щутове ?
86
6
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ!!!! ОТ 50 ДУШИ НА ПАРАДА ПРЕЗ 2011-ТА НА 5 000 НА МАНИФЕСТАЦИЯТА ПРЕЗ 2021 ! ГЕРБ ДОКАРА НАСЕЛЕНИЕТО ДО ЛУДОСТ!!!
85
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има няколко съкращения в БГ , заради съществуването на които съм вече почти съгласен руснаците да ни освободят отново - това са БХК , ДПС , ДБ , ИТН , БСП .
84
0
 
4
 
! Отговори
Православен преди 3 месеца
Никога НИКЪДЕ не съм писал, че душата има нужда от интимност, нито тук, нито другаде, никога! Нали ти писах, че душата е безполова и не се размножава, всички души се създават от Бога и се връщат пак при Него и ти сега да лъжеш толкова нагло, грозно и безобразно! Цитирай какво съм писал!!!
83
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Очаквайте скоро БХК да поиска и права за педофилите.
82
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Там е въпросът, че анусът няма само една цел. Хомосексуализмът е нещо, което е известно от древността. Дори тогава това явление не смятано за анатема. Християнството променя нещата и налага социални окови в половото поведение.
81
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Както и да го увъртат , не е нормално. Смях се като видях колко обратни има в Унгария по булевардите и площадите, да "протестират". Бедствие, бедствие...
80
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Повръща ми се от съкращението БХК !
79
0
 
6
 
! Отговори
Сланина и Зурла преди 3 месеца
Значи,този пеезевенк го биха преди време и миряса,но виждам че отново му де яде лабут!!!КЪНЕФФ,,,МДЕ и ПГ!!!
78
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 85.Да ходят в съд тези, които са засегнати, казваш. Ами нали това правят. Какво повече искаш?
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Който сключва брак с противоположния пол да внимава. Да не се окаже че партньора се е родил от същия пол като вашия и след това го е сменил.
76
0
 
26
 
! Отговори
До 76 преди 3 месеца
Скоро очевидно ще е допустимо някой да се самоопредели като четка за зъби и да поиска този факт да се впише в личните му документи - либерастията като образец на човешката глупост не познава граници.
75
0
 
3
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 месеца
БХК са се кандидатира на изборите
74
0
 
15
 
! Отговори
Лигавщини преди 3 месеца
Мисля че природата ясно е определила кое от къде да влиза/излиза. Това да правиш секс с хора от твоя пол е психическо разстройство. Нямам нищо против психическите разстройства, но за какви права претендират тези? Имат си всички граждански права и никой не им ги е отнел. Ако пък някой ги обижда - има си съд, да ходят да се съдят.
73
0
 
13
 
! Отговори
3M преди 3 месеца
този т.нар. "комитет" на кого у нас е нужен!? Трябва ли да го търпим!? Да си заминава в хелзинки или където му дойде!
72
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какви 20 вида полове ги гонат тия? Има мъж и жена, точка. Някой може и за варен картоф да се мисли
71
0
 
8
 
! Отговори
Антонио Ресио преди 3 месеца
Търговец, не чистя риба. Аз искам да си сменя пола на Апачи Хеликоптер. Къде да отида?
70
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преди нацистите и комунистите са ползвали лъженаука, за да се легитимират, сега либерастите правят същото - колелото се върти, резултата винаги един и същ. Тези фанатици с празни кратуни разбират само от тояга, колкото повече отлагаме този момент, толкова повече затъваме.
69
1
 
6
 
! Отговори
Православен преди 3 месеца
Нуждата от интимност е ТЕЛЕСНА, а не духовна нужда, точно както нуждата от храна и вода. Духовните потребности на човека са нещо съвсем различно и не могат да се обяснят с 4 изречения в коментарите тук. Прочети Евангелие от Матей, глава 22, стих 23-29 29. Иисус им отговори и рече: заблуждавате се, като не знаете Писанията, ни силата Божия; 30. защото при възкресението нито се женят, нито се мъжат, но пребъдват като Ангели Божии на небесата.
68
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Говори се за пол в душата, който не може да се смени. Може да се смени точно полът в душата. И това ще стане преди технологичната възможност за биологична промяна. Достатъчно е само да си сменя елементи от мирогледа и преди всичко някои предразсъдъци. А съвременната генетика ще свърши останалото след десетина години в биологията, макар и не в буквалния смисъл.