БХК: Водещи международни стандарти допускат промяна на данните за пол

Има разлика между психичния пол и физическите му проявления, твърдят те
16 юни 2021 17:00, Анисия Иванова
189
БХК: Водещи международни стандарти допускат промяна на данните за пол
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Според Българския хелзинкски комитет (БХК) водещи международни стандарти допускат промяна на данните за пол.

БХК внесе в Конституционния съд становище по к.д. № 6/2021 г., образувано по искане за нормативно тълкуване на понятието за пол в Конституцията, което по-рано тази година бе отправено от Върховния касационен съд (ВКС).

Повод за искането на ВКС е тълкувателно дело, образувано поради противоречива съдебна практика по заведени дела.

Според БХК биологичното естество на пола не се ограничава единствено до хромозомния и гениталния пол, а и до други проявления, които по много причини и в различни случаи могат да не съответстват помежду си. В позицията си БХК обяснява, че има разлика "между психичния пол и физическите проявления на пола".

"Водещите международни медицински стандарти по отношение на подобряване на положението и здравето на засегнатите групи също предписват допускане на промяна на имената и данните за пол в актовете за гражданско състояние и документите за самоличност на такива хора. Същите са и стандартите в практиката на Европейския съд по правата на човека, както и на Съда на Европейския съюз и Върховния съд на САЩ", пише в становището им.

БХК иска понятието за пол в Конституцията да се разбира като включващо всички аспекти, включително психичния пол.

В края на становището те настояват Конституцията да отговаря на променящите се обществени потребности и развитието на науката, в противен случаи държавата ни щяла ще бъде в нарушение спрямо международните договори.
 


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
0
 
! Отговори
До 79 преди 3 месеца
Брадчед, сам ли си говориш ?
66
0
 
2
 
! Отговори
До 77 преди 3 месеца
Най-добре си се разбира. Особено се разбира кат не мой да добие арапче.
65
1
 
5
 
! Отговори
До 70 преди 3 месеца
Щото животя не е само животински кекс. Има си и други работи като приятелство, либов, привличане по разновидности на идеи и мисли и т.н., но примитивите като тия от "прайда" вснякакви човешки взаимоотношения и близости го принизяват до кекс и за тях друго няма.
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така се получи че вече не знаеш ако се ожениш дали жената преди това не е била мъж или ако някоя се омъжи дали мъжът преди това не е бил жена.
63
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А ако някой иска да се определи като свиня,а не човек.Позволяват ли го международните стандарти?
62
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И това всичко се подкрепя от служебното правителство и скъпият ви президент Радев!
61
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Квото и да сакат, каквито и привилегии да искат природата нема да им даде ни повече, ни по-малко от това, което реши да дава или взема природата. Та все ми е тая, кво сакат многополовите или там третополовите.
60
0
 
10
 
! Отговори
Софиянец преди 3 месеца
Красимир Кънчев от БХК яде шамари в центъра на София и сега се придвижва само на прибежки и припълзявания, движи се основно с такси, лятото със слънчеви очила, зимата с нахлупена до очите шапка, за да не го познаят на улицата. Не че много се движи по улиците де
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е именно психичния пол де. Прави са от БХК. Ако не съответствува на физическия значи си за заведението. Каква конституция искат да се променя само не разбирам. По-скоро трябват още нови многобройни психични заведения.
58
1
 
11
 
! Отговори
123 преди 3 месеца
Човек или се ражда мъж или жена. Пола не може да се сменя. Всеки може да се мисли за какъвто си иска, но в документите трябва да си пише реалния пол.
57
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хромозомният набор, определя еднозначно пола само при животните. Хората не живеят в глутници или прайдове, а във високо технологични общества. А социалните роли на пола в съвременните тенденции се изравняват. В по далечно бъдеще, полът ще бъде архаизъм, а сексът само за удоволствие.
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е поне тия няма ли как да ги изправим пред стената ? Кои са тия БХК, къде са тия БХК, сред хората вървят ли, софианци спат ли кво става не моа да разбера ?
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ама "Демократична България" подписа писмото на София прайд, така че сега, ако влязат в парламента, се задължиха да им отстояват правата.... Ако не вярвате - сайта на прайдаЧестито!
54
0
 
6
 
! Отговори
Православен преди 3 месеца
твоята душа безполова ли е? Да, моята, твоята и всяка една душа е безполова. Защото човекът е създаден от прах по образ и подобие Божие, и след като Бог създал Адам от праха му е вдъхнал БЕЗСМЪРТНА душа, която живее вечно, без на има нужда от храна, вода и интимност и която не може да се размножава, така че, да - душата е безполова. Само Бог създава души и всички души се връщат при Него след смъртта си, включително и твоята някой ден и тогава горчиво ще съжаляваш за глyпостите, които пишеш сега.
53
0
 
5
 
! Отговори
Гаргамел Драгалевски преди 3 месеца
Да наредиш и мангалопитека Кънев измежду дегенератите,па една дълга стружка с огнемета....
52
0
 
5
 
! Отговори
Санитар преди 3 месеца
До глас от народаАйде,пуснаха нетя на 4-ти километър!!!
51
1
 
10
 
! Отговори
кючек преди 3 месеца
Трудно е да си мъж в нашето време. Мнозина се отказаха. Питайте Слави.
50
3
 
1
 
! Отговори
глас от народа преди 3 месеца
БХК е отроче на т.н. Хелзингски процес. По времето на СССР / 1970те, Русия беше остро критикувана в ООН. Те нямаха влияние в света и си създадоха малко ООН под името Хелсингски процес. Всъщност събитията 1989 - 1990г преминаха под знамето на "Хелзингската харта". Затова нещата в България вървят накриво. Моделът Радев, Слави все мутри, отломки от това отречено време.
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Интересна е позицията на МОК- там мерят тестостерона на лицето щото сега има случаи мъж решава, че е жена и бие всички на 5000м. бягане, примерно. Така, че се гответе да сте мъж за спорта по един критерий, жена за чисто физически полови белези и бог знае какво ако сте решили, че сте трамвай и искате и трамваите да са включени в списъка на половите идентичности.
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"държавата ни щяла ще бъде в нарушение спрямо международните договори" ..пълни глупости, и кои са тези договори, кога някой е поемал ангажимент да ги подписва или прилага?тотална изродия