Кога най-често крадците влизат в домовете ни? Говори МВР

Времевият период е между 09.00 и 12.00 ч.
16 юни 2021 15:18, Ния Христова
62
Кога най-често крадците влизат в домовете ни? Говори МВР
Снимка: Pixabay
Крадците най-чето предпочитат да извършват престъпления във времевия период между 09.00 и 12.00 ч., когато повечето домове остават без пряко наблюдение. Това съобщиха от МВР, пише в. Монитор. Поводът е третото издание на кампанията Европейски фокус ден за превенция на домовите кражби се провежда на 16 юни.
 
Целта е да се повиши информираността на гражданите за това как най-ефективно могат да защитят домовете си от подобни престъпни посегателства. Кампанията е организирана от Европейската мрежа за превенция на престъпността /EUCPN/.
 
Според статистическите данни кражбите по домовете продължават да заемат сериозен дял в престъпната дейност, въпреки че тези престъпления са намалели заради пандемията. Според информация от ГД "Национална полиция" за първите пет месеца на 2020 г. са били извършени 2258 домови кражби, като разкрити са 25,5 на сто от тях. До края на май 2021 г. са били регистрирани 1733 домови кражби, а разкриваемостта им е 30 на сто.
 
От МВР препоръчват да не държим в домовете си ценни вещи и пари. Препоръчително е и да не допускаме амбулантни търговци и хора, които извършват услуги, тъй като често те са съгледвачи на крадците.
 
За да се предпазим от кражби специалистите препоръчват монтирането на масивни метални или дървени врати със стабилни панти. Добър ефект имат двустранно и многостранно заключващите се брави, допълват от МВР. А ако живеем на партерен етаж, да се монтират решетки на тересата.
 
Най-често се извършват кражби от апартаменти с лошо укрепени и некачествени врати. Уязвимите части на тези врати са бравите със стърчащи навън патронници, касата на вратата е мястото, което държи езика на бравата и пантите от завиващ се тип, посочват от полицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проба
40
0
 
0
 
! Отговори
до 48 преди 2 години
Всъщност, аз съм с AGB Scudo DCK вкъщи. Преди бях с MulTLock Interactive+, но вече се отваря лесно и го сложих на мазето. Въпреки че в Интеса яко го продават него. Та, DCK е нов и тотално непознат. Клипове за него в ютуб категорично няма- проверих. Прав си затова.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки стар смартфон с подходящо приложение се превръща в камера за охрана и изпраща сигнал и снимка при всяко движение или звук в жилището.
38
1
 
3
 
! Отговори
Еба ти преди 2 години
Когато си поискат
37
0
 
9
 
! Отговори
Народна милиция преди 2 години
Най-често когато МВР, прокуратурата и съдебната система не работят както трябва, влачат делата и си клатят краката.
36
1
 
3
 
! Отговори
до 38 преди 2 години
Кое Скудо се отключва за 2 минути? 5000, 9000, DCK? 38 говори за DCK- последен писък на модата и за него няма нито един клип. Именно затова е непознат за крадците топ енд патрон. Ама ти много ги разбираш, виждаме.
35
1
 
3
 
! Отговори
до 38 преди 2 години
В youtube няма НИТО един клип с въпросния патрон. Недей бърка Scudo 5000, 8000 и подобни елементарно отваряеми патрони със Scudo DCK, много те моля. Нямат нищо общо.
34
12
 
9
 
! Отговори
венци преди 2 години
Крадците си имат имена-Боко Тиквата,свинята Пеевски,Горанов,Кралев и т.н.Цяла България ги знае.Само каскета Гешев се прави на неразбрал.Трябва яко чистене и чегъртане.
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 1989 година в София не си заключвахме вратите на апартаментите и нямаше кражби. Кражбите започнаха след 1989 година.
32
0
 
7
 
! Отговори
Само да попитам? преди 2 години
Любопитно ми е колко случая са разкрили нашето МВР, че да правят такива изказвания? Нали за да имат обективна преценка трябва да са си свършили работата? Аз лично мисля, че всичко, което напишат тези от МВР е точно обратното на истината. Този случай е поредния, който успя да ме убеди... Това са същите тези хора, които зимата влезнаха в дома на семейството и ги пребиба "По грешка на GPS". Вярвайте им още, най-много и вие да останете опарени!
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МВР нищо не прави по въпроса, въпреки че контингента е ясен. Закривай тия хрантутници на наще данъци.
30
5
 
17
 
! Отговори
Ivan преди 2 години
Аз по бай Тошово време се научих да карам кола. Карахме без странични огледала щото го крадяха. Въртяхме си главите повече.И чистачките сваляхме и слагахме тапи от оцет. Барабар с рамената. Ключе 10 стоеше на видно място.Да ти пикам на бай тошовото време.
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По навик от бай Тошово време си оставях ключа от апартамента под чержето. А в къщата и не заключвах. Сещах се че вече не сме бай Тошово време и се връщах от средата на пътя. По бай Тошово време нямах решетки на прозорците. По негово време нямах и блиндирана врата а дървена. В последните 30 години апартамента и къщата ми заприличаха на затворнически килии. На прозорците решетки от дебело кремиковско джелязо а вратите са от 5 мм ламарина с петорно заключване.Да ви еа демокрацията и слободата.
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към днешен момент DCK Scudo е най-смисленият патрон откъм цена и сигурност. Забравете за всякакви други остарели неща. Остарее ли един патрон, той става лесно отваряем. Особено, ако е масов и популярен. Прословутата брава Герда вече се отваря за минута.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полезна статия - централното управление на крадците МВР ни учат как да се пазим от тях самите :D
26
3
 
3
 
! Отговори
до 28 преди 2 години
А, ако смяташ врата за 3000лв. за нещо особено, си се объркал. Само добра брава, патрон, бронировка и панти струват повече от това. Да не говорим за цяла врата.
25
1
 
2
 
! Отговори
до 28 преди 2 години
Една врата с двустранен 2мм стоманен лист и кутия за бравата, както със сериозна многоточкова брава и бронировка, висок клас антивзломни панти и модерен патрон (който както долу са написали е добре да се обновява, както и бронировката) е достатъчна. Дрънкулките за известяване за без пари. Заглушават се също така лесно. И аз имам 2 дрънкулки за известяване, работещи на 2 различни комуникационни протокола. При чоплене на вратата пращат СМС към СОТ и на мен, както и свирва аларма. За кеф си ги имам
24
1
 
1
 
! Отговори
до 24 преди 2 години
На Солид вратите са твърде евтини и популярни. Патроните, които използват- твърде остарели. Демек- отварят се много лесно. Относно умната врата- техниката, която е интегрирана вътре, струва около 20$, а за 100$ ще си купиш доста по-модерна такава. Не гледай лъскавата опаковка, вътре няма нищо интересно. Има къде, къде по-сериозни и добри марки от Солид на пазара. Не, че Солид са лоши де. Евтинджос масова врата са, дори и скъпите им "умни" модели.
23
1
 
7
 
! Отговори
Онзи преди 2 години
Ако влезнат у нас, ще ми оставят 20 лв. на масата и ще си тръгнат тъжни.
22
0
 
14
 
! Отговори
ДА БЕ преди 2 години
Има доста домове, които ако крадците разбият, вместо да откраднат ще оставят 200-300 лв на масата от жал.