Софиянци бягат на село, но двойно повече прииждат в столицата

Цените на имотите хвърчат нагоре
18 юни 2021 07:03, Александър Попов
230
Софиянци бягат на село, но двойно повече прииждат в столицата
Снимка: БГНЕС

Софиянци масово продават панелните си жилища и купуват имоти в близки до града села и вилни зони. Хора от страната пък все по-често предпочитат да купуват жилища в София, а не да ги наемат.

"Това явление е сравнително ново и се наблюдава след трите вълни на корона кризата, като трайно се налага като тенденция", коментираха пред "Телеграф" брокери.

През първото полугодие на 2021 г. са сключени повече сделки, отколкото до юни 2020 г., а в сравнение със същия период на 2019 г. се наблюдава същински бум.

"Цените на имотите трайно се повишават и няма тенденция към спад, а дори напротив - очакват се още по-високи нива до края на годината. Сега се сключват сделки при цени за центъра на София и южните квартали, започващи от над 2000 евро на квадратен метър", обяснява брокерът Борислава Йонкова.

Според данните за цялата страна има ръст от около 20%, а в София е дори към 30% на продажбите в сравнение с предходните две години.

"Промени се профилът на търсените имоти след трите вълни на пандемията. Забелязва се увеличаване на сделките с парцели и къщи извън София, на близки до столицата места", коментира пред "Телеграф" Красимир Анадолиев, председател на Нотариалната камара в България. Според него една от причините е, че след дните на изолацията хората предпочитат да са извън града, на по-просторно място с двор, а не затворени между четири стени.

В посока София

И докато софиянци напускат града, двойно повече са желаещите да го населят. Това е заради възможностите за работа, образование и не на последно място в кризата - по-доброто медицинско обслужване.

"Търсенето на жилища в столицата е огромно, а пазарът дори не предлага чак толкова атрактивни оферти. Едно от най-важните неща е локацията на имота. Има разлика дали жилището ще е в "Обеля" или в "Лозенец". Хората от другите градове предпочитат централните части и южните квартали на столицата. Материалната база е по-добра, има развит транспорт и комуникации", отбеляза брокерът Йонкова.

От бранша са категорични, че цената на имота зависи главно от местоположението му и качеството на строителството.

"Вече хората предпочитат панелни жилища, защото се усетиха, че в доста от случаите новото тухлено строителство далеч не отговаря на качествата, които очакват, а цените са космически", коментира друг брокер.

Веднага след София Пловдив е градът, където най-много се купуват жилища. Търсенето е предимно от хора, които са се върнали от чужбина и произхождат от Южна България - Хасково, Кърджали, Смолян. Те сега изкупуват жилища под тепетата.

Пловдив е на първо място сред градовете в страната с над 120 хил. жители с повишение на цените на имотите с 52% за период от пет години. За разлика от София в града под тепетата поскъпването на новото строителство е по-голямо от това на старите жилища. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 55% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 52%.

Третият по големина град у нас – Варна, изненадващо се нарежда пети в класацията на имотния пазар с поскъпване на жилищата с 32,1%. Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 23% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е много по-голямо - с 38%. Пред морската столица, макар и с малко, са Стара Загора и Русе, където поскъпванията съответно са 42% и 39%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
5
 
! Отговори
До 65 от ИТ преди 2 години
А задаваш ли си следните въпроси:1) Дали вече не си скъп на кораба майка? 2) Дали задаващите се комунисти няма да ти резнат 40% от семейния доход в прогресивен данък?3) А дали няма да вдигнат корпоративния данък и кораба майка да отлети на по-топло място?4) А кой ще те лекува и кой ще учи децата ти?5) А кой би искал да купи къщата ти след време и на каква цена?
74
5
 
10
 
! Отговори
Тук преди 2 години
някакъв се прави на отворен, и пише, че имоти се купували от семейства с доход 8-10-12 000лв. ОГРОМНАТА част от имотите (говоря за Пловдив) се купуват от семейства с много по-малък доход. С кредити обаче. Даже и пари са самоучастие като нямат, теглят освен ипотечен и потребителски кредит. Да, заробват се за дълги години, но пак е по-добре. Изплащат вече бъдещо собствено жилище, иначе същите пари ще вървят за наем.
73
1
 
19
 
! Отговори
До 76 преди 2 години
Стига с тия щуротии.В София има 700 хиляди заети.Средната нетна заплата е 1500 лв.Това,че в АйТи сектора се получават високи заплати,не означава, че навсякъде е така.
72
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незнам как ще растат цените, кото на тези цени, дори и по- ниски може да се купи имот в Италия например.
71
23
 
5
 
! Отговори
до 74 преди 2 години
Средната заплата в София е 2000лв., барабар със сивия сектор в нея! Махнем ли го, скача на над 3000лв.. Моля те, слез на земята. Касиерка в Билла взима 1500лв. начално.
70
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените на имотите са високи, защото заплатите в София скочиха в пъти. В LinkedIn прелива от работа. Ако преди 10г. взимахме junior за 1500лв. начално, сега няма кой да дойде за под 3200. И това са студенти без грам опит. За по-високите позиции да не говорим какво става (10000++ месечно). Стигат заплатите до колосални суми. Та, затова цените на имотите растат, защото има кой да ги купува. Както долу е казано, сервитьор пари за имот няма и няма и коя банка да му даде кредит.
69
15
 
10
 
! Отговори
Коста преди 2 години
Като човек, кой притежава "селска къща с РЗП - 120 м2 и декар двор, плюс апартамент в затворен комплекс в София е напълно непонятно, как хора могат да влагат пари в панел или овехтяла стара тухла. Самият профил на хората, живеещи в такива блокове и комплекси е стряскащ-неудачници, пияници, ниско платен обслужващ персонал,всякакви долнопробни типове... По добре вложете парите си в нещо друго, мислете за децата си-как ще живеят в тази отблъскваща панелна среда и тези неприятни хора за съседи.
68
3
 
25
 
! Отговори
До 65 преди 2 години
И аз познавам семейства с над 20 бона доход, въпросът е,че такива са единици. Средната заплата в София е 1500 лв.Така,че масово доходите са под 2 бона.
67
15
 
11
 
! Отговори
Митака преди 2 години
Тука една част от хората сякаш не осъзнават елементарни тенденции.1. Имотите няма да падат - в сф цените все още са по-ниски от всички други европейски столици.2. Ако в страната ни средната заплата стигне 1000 евро, в момента е около 750 евро, ще почнат да прииждат чужденци да работят като продавачи, сервитьори и т.н.. С други думи населението на сф и имотите ще скочат още.3. Нормално е богатите и средната класа да се изнасят в предградия - така е по-цял свят.Приятен ден.
66
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е балон, който от години се очаква да се спука. Цените продължават да се напомпват изкуствено, но всеки може да види колко от новопостроените сгради са пълни. В квартала в който живя последните 5 години изникнаха към 10 нови блока. Заети са около 5% от апартаментите, останалото пустее. Едната от сградите започна да се руши от самосебе си без в нея да има и един зает апартамент. За всеки е ясно, че става дума за пране на пари...
65
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените са такива,заради масова пропаганда,и страх насаждан в обществото.Най големия враг на купувача на имот е СТРАХА,страх от високи цени,страх от инфлацията с големите зъби,страх от КТБ,и какво ли още не ,което под строй се реди от брокери,агенции,строителни предприемачи.
64
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората трудно се справят с поддръжката на имотите които имат, а гладни брокери медец с масло бълнуват.
63
13
 
3
 
! Отговори
абоната е на мо~~~ре преди 2 години
Те и мутрите по морето щяха да фалират.Всеки ден ги фалирват форумни фантазьори, а те не фалирват.Няма и да стане, защото имат по много имоти, а ресторантите им са и на морето и в София !
62
0
 
8
 
! Отговори
До 63 преди 2 години
Това са семейни кооперации,не еднофамилни къщи.Навремето така се строеше,защото живееха няколко семейства в една къща-родители и двамата им сина със семействата си всеки на отделен етаж.
61
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Млади от село осигурени с имоти от родителите идват в София за работа. Така ще е година две.С влизане в евро зоната , ? -то ще обърне живота в по добро. Банките ще зарабитят по стандарт на ЕС. Кредитите ще са 1% за инвестиция. Ще се развие пазара. Малки частни фирми ще се развиват. Живота ще е като в ЕС СЕЛО - ГРАД 50% - 50%. МЕСТНАТА ВЛАСТ ще е независима финансово от Централната..Транспорта ще се развива частен, земеделие ,ферми, продукти , услуги, образувание и т. н.
60
15
 
3
 
! Отговори
До 60 преди 2 години
Грешиш! С 2.3% лихва по ипотека и около 5-10% реална инфлация, в момента на заемане на пари от банката човек е директно на плюс. Финансира се от банката 100%, дори 110% от цената на имота. Да, на барманите и сервитьорите няма да им отпуснат 300-350-400к евро за къща или многостаен в Артекс на 15-тия етаж, но пък именно затова панелките и ЕПК-тата скочиха на по 1500евро квадрата.
59
15
 
3
 
! Отговори
до 62 преди 2 години
Семекйствата с 15-20 бона на месец общ доход хич не са малко в София. Конкретно моите съседи до един са такива. До един ги знам кой в коя компания работи, има и две семейства с консултантски бизнес (ИТ сектор), както и интериорни дизайнери. И ще те изненадам, получават сумарно дори над 20к месечно. Иначе в София хората с доход над 5000лв. са около 150 000.
58
0
 
15
 
! Отговори
Мераклия преди 2 години
Брокерът на недвижими имоти Ален, беше пребит на тихо, но много комуникативно място - с лице към две улици и на 100 метра от Метростанция Сердика...
57
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ся, такъв коптор като от снимката никога не бих си купил. Купих си железобетонна къща на склон с 10см изолация, облицована с камък, трифазен ток, 3 водоизточника, резервоар за вода, авариен генератор, подово, термопомпа, голям басейн. Дизайнерска мислена къща, строена от заможни хора на времето. Абе, пълна автономия. Масово по селата вдигнали някакви коптори по 3-4 етажа, ама толкова грозни, че направо ти се повдига, като ги видиш. Селски ганьовски истории. И в нашето село има такива, разбира се
56
2
 
17
 
! Отговори
До 60 преди 2 години
При положение, че в София има 600 хиляди жилища колко са тия семейства с 15-20 бона месечен доход?Хайде по-сериозно. Другите с по-ниски доходи да не би да живеят в землянки?Същевременно познавам хора с по 10 бона заплата, които живеят под наем.