КЕВР: Очаква ни сериозен скок на парното и топлата вода

Цената на газа е скочила със 70%, на петрола - 50% за шест месеца
24 юни 2021 19:54, Анисия Иванова
224
КЕВР: Очаква ни сериозен скок на парното и топлата вода
Снимка: БГНЕС

"От 1 юли е неизбежно значителното увеличение на цените на природния газ и на топлинната енергия". Това съобщи на днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов.

Цените на топлоенергията зависят от нивата на природния газ, който от началото на годината е поскъпнал със 70% на европейските пазара. Зависи и от цената на петрола, който е скочил с 50%. "Пряко влияние оказват и въглеродните емисии, чиито цени също са се увеличили съществено", обясни Иванов, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Не го желаем, но сме принудени да го направим, тъй като трябва да отразим ценообразуващите елементи като цената на петрола и на природния газ, които непрекъснато се повишават, каза Иванов.

Той уточни, че е наясно с последствията - новите цени ще се отразят негативно на потребителите.

"Регулаторът няма друг избор, освен да отчете влиянието на актуалните котировки на ценообразуващите елементи петрол и природен газ на международните пазари, тъй като България ги получава изцяло от внос“, коментира председателят на регулатора.

"Цената, която "Булгаргаз“ ЕАД ще предложи за юли, ще бъде с над 10% по-ниска от цените на европейските газови борси“, каза изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов.

От изнесените от него данни стана ясно, че за последните 6 месеца международните цени на петрола са се повишили с над 50% и са достигнали 75 щатски долара/барел. За същия период осреднената цена на природния газ е нараснала със 70% - от 16 евро до над 28 евро/MWh.

Енергийния регулатор обсъди и предстоящото поскъпване на газа от 1 юли. Очаква се то да бъде по-голямо от предвижданите до момента 4%.

На днешното заседание на регулатора беше утвърдена цена за месец юли 2021 г., по която "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Предложената цена на природния газ от 1 юли 2021 г. е в размер на 46,88 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Окончателно решение за цените на газа, тока и парното ще бъде взето през юли на закрито заседание на КЕВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да изметем недоразумение мухобойко
95
6
 
17
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
При цена на нефта над 150 долара за барел - бензин, дизел 2,2 лева за литър.При цена на нефт 75 долара за барел - бензин, дизел 2,2 лева за литър, цена на газ +10%.Но да поговорим за газта! Къде е супер-евтиният американски шистов газ? А катарският мега-евтин? А азерският ? Също яко евтин? Защо Бибитко отхвърли Южен поток, а построи по-скъпият Турски поток? Защо заради интересите на Брюксел, Берлин и Вашингтон, продажните политици жертват нашият интерес ?
94
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде евтиният американски газ от диверсифиокацията на лъжците от ГЕРБ? Теменушка, Винету и другите индианци пак са ни лъгали.
93
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който живее в Софето, плаща си :) Нали получавали високи заплати, нищо че е мит :)) Пребиват се за едното нищо, ама така е стадото :))
92
1
 
14
 
! Отговори
ера преди 2 години
когато подписахме новия договор преди година с Русия с 40% по ниски цени на газа този същия ни убеждаваше как намалението не може да с 40%, защото при формиране на цената на топлото стойността на газа е под 50%. Сега ако качат цените със 70+ % ми е интересно, дали няма да е зле да се изсипе целокупния БГ народ в двора на този "регулатор" или ще ги оставят да ни обират.
91
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще го търсите Бойко
90
5
 
8
 
! Отговори
Осъден за лъжи преди 2 години
До Демократ Нали руската газ поевтиня с 40% ? ....Какво става с азерската ,шистовата и не знам коя си ,,деверсифицирана ,,газ на Толума ?
89
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КЕВР - Очаква ви сигурно изчегъртване
88
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да му мислят тези с кредитите и най вече с ипотечните хахаха
87
1
 
11
 
! Отговори
водолаз преди 2 години
Доцента сложи ли най-после водомери в басейните на ромските блокове в Пловдив.
86
2
 
17
 
! Отговори
stiling преди 2 години
Споко, сега Славчо като ваправи правителство с подкрепата на БСП, точно на есен ще оправи работата. Ще ви увеличи двойно заплатите и ще ви намали двойно цената на тока и парното, а може и безплатно да стане, като здравеопазването! *** много обича да му е евтино и особено безплатно! Да може да трупате още и още милиарди на депозите в банките или да купувате апартаменти в Софето. Всичко ще е тамън, само изберете Славчо и Тошко, и шахматиската за премиер! Ще цъфнете и вържете! РАЙ ЩЕ СТАНЕ!
85
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз искам да попитам защо всички са от Пловдив, и защо на доцента му е трудно да говори български.
84
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закривай КЕВР! Като не могат да ко нтролират ценоте, няма нужда от цяла комисия която дига цени. И един човек може да ги дигне.
83
13
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
Предлагам да спрем да купуваме скъпа руска газ, и да започнем да купуваме само евтина американска газ!
82
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на хляба също се очаква скок два пъти увеличение.
81
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз искам да питам, миналата година, когато цените бяха паднали драстично, Топлофикация свали ли цените? Щото на мен сметките ми показват всичко друго, но не и по-ниски цени. Айде сега пак увеличавайте, докато не ми писне, не си купя климатици и бойлер и не ви тегля една .....
80
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези знаят само нагоре, като падат цените винаги имат причина да не ги намалят за крайният потребител.
79
7
 
15
 
! Отговори
София преди 2 години
Нали Боче обикаляше като цветарка телевизиите като строеше тръби, хъбове, глупости дето щяха да ни осигурят ниски цени на газа, а то какво стана - 1ви Юли и ново увеличение, драстично.
78
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте му само честния поглед! Радев, ко праим с тия?
77
1
 
30
 
! Отговори
АК-47 преди 2 години
Тези, какво точно регулират??? И това деде ли е, чиче ли е, няма ли някой най-накрая да го пенсионира. И за какво взимат безумно високи заплати, маша са на всяко правителство. Та, когато цената на газа пада, тези защо не "регулират" намаление на парното. Пълна отврат са, и не ме трийте, ако обичате!