КЕВР: Очаква ни сериозен скок на парното и топлата вода

Цената на газа е скочила със 70%, на петрола - 50% за шест месеца
24 юни 2021 19:54, Анисия Иванова
224
КЕВР: Очаква ни сериозен скок на парното и топлата вода
Снимка: БГНЕС

"От 1 юли е неизбежно значителното увеличение на цените на природния газ и на топлинната енергия". Това съобщи на днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов.

Цените на топлоенергията зависят от нивата на природния газ, който от началото на годината е поскъпнал със 70% на европейските пазара. Зависи и от цената на петрола, който е скочил с 50%. "Пряко влияние оказват и въглеродните емисии, чиито цени също са се увеличили съществено", обясни Иванов, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Не го желаем, но сме принудени да го направим, тъй като трябва да отразим ценообразуващите елементи като цената на петрола и на природния газ, които непрекъснато се повишават, каза Иванов.

Той уточни, че е наясно с последствията - новите цени ще се отразят негативно на потребителите.

"Регулаторът няма друг избор, освен да отчете влиянието на актуалните котировки на ценообразуващите елементи петрол и природен газ на международните пазари, тъй като България ги получава изцяло от внос“, коментира председателят на регулатора.

"Цената, която "Булгаргаз“ ЕАД ще предложи за юли, ще бъде с над 10% по-ниска от цените на европейските газови борси“, каза изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов.

От изнесените от него данни стана ясно, че за последните 6 месеца международните цени на петрола са се повишили с над 50% и са достигнали 75 щатски долара/барел. За същия период осреднената цена на природния газ е нараснала със 70% - от 16 евро до над 28 евро/MWh.

Енергийния регулатор обсъди и предстоящото поскъпване на газа от 1 юли. Очаква се то да бъде по-голямо от предвижданите до момента 4%.

На днешното заседание на регулатора беше утвърдена цена за месец юли 2021 г., по която "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Предложената цена на природния газ от 1 юли 2021 г. е в размер на 46,88 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Окончателно решение за цените на газа, тока и парното ще бъде взето през юли на закрито заседание на КЕВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
13
 
20
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
По-високи цени на газа заради предоговорени я от Бойко Борисов начин за определяне на цената му. Преди беше на основата на цената на нефта, но когато нефта започна да поевтинява, Бойко Борисов го предоговори, за да плащаме повече. Помните ли как се хвалеше, че сме щели да купуваме по-евтино, макар че даже за неспециалисти те беше ясно, че ще плащаме повече
115
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха честито...Юмрука на Радев се стовари
114
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другарят Иван Иванов е седесар и костовист, назанчен от второто правителство на Борисов. Това е за по-слабичките умове с поразена от генетични извращения в рода им памет.
113
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 119 Бибитко не работи за интереса на Брюксел и американците, а за този на Путин. За потока САЩ го заплашиха със санкции още към септември 2020 и май Пеевски го отнесе. Проектът беше обявен като 100% руски интерес срещу интересите на САЩ, защото налага зависимост от Русия. А иначе е ясно, че цената на газта на международния пазар не е причината. Булгартрансгаз и преди потока не е баш на печалба. След милиарди заеми и при ниски приходи от потока как да се изплатят тези пари? От нас, разбира се
112
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напред към мизерията начело със Слави с трите джипки и шестимата охранители
111
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените скачат- гарантирано от Фигуранта.С Бсп, слави,мая и христо- заедно към разрухата
110
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много енергийни експерти говореха за това, че енергетиката е в колапс и изкуствено се задържат цените, още преди много време, по време на управлението на Тиквата. Но разбира се, гербавите *** не се интересувате от истината. За вас е важно да си вземете стотинките. Давайте, служебното правителство е виновно!
109
3
 
11
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Май ще докарат хората дотам да си ''чегъртат'' останките от чиниите !
108
2
 
25
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
кога Байдън "спечели" им казах в тоя форум - помните ли при Обама какво беше - икономически кризи, войни, преврати, мигранти - това ни чака, смяха ми се и ми се подиграваха. Е, сега като ХиперИнфлацията на Демократите в САЩ, които само знаят как пари се печатат, а не и как се прави икономика, ще видите кон боб яде ли!!
107
1
 
28
 
! Отговори
въпрос преди 2 години
а кога 4-ри години по време на Тръмп, петрова беше с Отрицателна цена, давахте ли ни тогава БезПлатно топло?! кога цената пада - цените в България не се променят, кога се качи - веднага цената в България се актуализира!!
106
7
 
15
 
! Отговори
Гарантирано преди 2 години
С прогресивното народно правителство няма нищо невъзможно !
105
8
 
23
 
! Отговори
Мерседес Мечок преди 2 години
Да Ви е честито, другари и другарки!
104
3
 
22
 
! Отговори
Ноби преди 2 години
тоя нямя ли да го чегъртат вече
103
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това само при комунистите може да се случи.
102
8
 
21
 
! Отговори
Радой Ралин преди 2 години
За това ли скачахте по площадите, другари комунисти?
101
8
 
18
 
! Отговори
Баба Яга преди 2 години
Винаги е така при другарете.
100
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да му земеме джипката и да я раздадеме на народа като компенсация за дето повиши цените на газта, да покараме и ние от народа малко джипка.
99
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За по-високите цени на газа благодарете на Бойко Борисов, който предоговори начина за определяне цената на газа и резултата е, че от доста време го купуваме на по-високи цени.
98
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газпром печели не само от обемите, но и от високите цени на газа, установени в Европа. Въпреки че обикновено падат след края на зимата, този път не. Газпром не бърза да увеличи доставките на газ със заявените от Европа увеличени количества. Тук политиката на компанията е напълно правилна - Газпром печели не от увеличаване на производството, ами от повишаване на цената.
97
4
 
14
 
! Отговори
Нормално преди 2 години
САЩ нямат никаква икономика, не произвежда нищо вече. Напечатаха трилиони долари, САЩ са заляти с пари, които се въртяха на фондовите пазари, но вече излизат на потребилския, и това ще се отразу на целия свят, защото всички валути са зависими от цар долар. Цените ще растат главоломно.