При прегряване не се самолекувайте, потърсете помощ

Съветът на лекарите: Пийте повече течности
11
При прегряване не се самолекувайте, потърсете помощ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При прояви на прегряване - главоболие, гадене, повръщане, последвани от сънливост и отпуснатост - не се самолекувайте, а потърсете неотложна медицинска помощ, съветва д-р Росен Калпачки, началник на Клиниката по нервни болести  към УМБАЛ "Света Анна" – София.

Още по темата

Той припомня, че нервната система е една от най-ранимите части на нашето тяло при престой на висока температура.

Неслучайно, при високи температури на въздуха и невъзможност за адекватно охлаждане, се наблюдава повишена заболеваемост и по-тежко протичане на някои неврологични заболявания - например мозъчен инсулт. Високите температури, прегряването или пък преохлаждането могат да активизират развитие на инфекции от т.нар. „условно патогенни микроорганизми“, които да доведат до възпаление на мозъка (менингити и енцефалити) или до възникване и обостряне на автоимунни заболявания на нервната система.

Почти класически са случаите на възникване на лицева пареза (фациалис) след експозиция на студено течение, нерядко от лошо насочен климатик. Не на последно място, докато топлото и слънчево време обикновено води до оптимистично и приповдигнато настроение, необичайно високите горещини се асоциират с повишена раздразнителност, апатия и даже потиснато настроение и поведение, отбелязва д-р Калпачки.
    
Предпазването на нервната система от неблагоприятното въздействие на високите температури изисква, на първо място, защита от прякото слънчево греене върху очите и главата. Отдавна носенето на качествени слънчеви очила не се приема само като красив аксесоар, а преди всичко като допълнително средство за предпазване на ретината на очите, която е изградена от нервни рецепторни клетки.

Задължително е избягване на прегряването на главата от директните слънчеви лъчи като, ако не е възможно да се стои на закрито, то тогава трябва да се носи шапка, по-добре от проветрива естествена материя. Това е особено важно за пациентите с епилепсия, преживелите мозъчни инсулти, черепно-мозъчни травми, менингити и др., както и за  децата. Директното охлаждане на затоплената глава като се намокри, например, също може да влезе в съображение в някои случаи.
    
При екстремно прегряване на организма се развива т.нар. „топлинен“ или „слънчев удар“ – състояния, които могат да бъдат опасни за живота, а водещите симптоми при тях са от страна на централната нервна система.
    
Изключително важно е в топлите дни да се приемат допълнително течности, като това е редно да бъде обективизирано - т.е., да се изпиват повече бутилки или чаши от обичайното, което сме свикнали. Трябва да се има предвид, че в много топли дни почти половината от приетата течност може да се загуби при изпотяването. Подходящи са както естествени разтвори (айран, вода с разтворени в нея лимони или други плодове), така и т.нар. „изотонични напитки“. Не бива да се пренебрегват и достъпните комбинирани препарати от витамини и минерали в профилактични дози.
  


11
Още от Общество
Влияе ли градският начин на живот на репродуктивното здраве?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
При прегряване преди 4 седмици
Тичайте в топлофикация от 1 юли цената с 20% нагоре, ако се включите миже да изкарате някой лев.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ядем ГМО, ама дай ваксини да се заздравим.
8
0
 
6
 
! Отговори
в преди 4 седмици
Идете да чакате 2 часа при джиито на хладно в коридора и всичко ще е ОК. Такава тъпотия, не бяха давали скоро по телевизиите......
7
4
 
5
 
! Отговори
Костадиновият доктор преди 4 седмици
Прегреете ли, веднага ваксина на " Астра зенека", поне няма да умрете от прегряването, а от ваксината.
6
1
 
17
 
! Отговори
5 преди 4 седмици
И кой лекар да посетиш, като всички са се изпокрили и лекуват по телефона, страх ги от Ковид. Лекарската и фармацефтичната мафия, са виновни за голямата смъртност. Освен от Ковид, те цяла година не лекуваха от нищо друго. Хора, на които им предствояха операции и прегледи, бяха игнорирани и си умряха в безсилие. Заради тази скъпа ковид пътека, и прословутите 100лв, на първа лилния, си продадоха и достойнството и душата. Има и кадърни и съвестни доктори, и слава богу, иначе щяхме да сме загубени.
5
2
 
9
 
! Отговори
да знаете преди 4 седмици
При прегряване охлаждайте с бира........двулитровка.......
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Изненадан съм, че не приписахте на ковид и всички симптоми на прегряването.
3
1
 
7
 
! Отговори
СНИМКАТА преди 4 седмици
На предишната подобна новина беше снимка на куче с ампутиран крак. СЕГА ГЛЕДАМЕ ЧОВЕК и НЕ Е НАРЕД НЕЩО. Човека на снимката има две ръце и два крака ЗАЩО НЕ СА СЛОЖИЛИ СНИМКА но човек ИНВАЛИД това си е загадка.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аз съм постоянно прегрял, не знам как не съм починал още :)) Ще требва да се обадя на некои места, щото писачите в Днес са под всекаква критика :)))
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Звъннете на 112 и изчакайте 2 часа за линейка!