ВКП: Падналият МиГ-29 не е имал неизправности преди полета

Проведени са разпити и са назначени експертизи
1 юли 2021 12:52, Елка Василева
91
ВКП: Падналият МиГ-29 не е имал неизправности преди полета
Снимка: архив, БГНЕС

Върховната касационна прокуратура /ВКП/ взе на специален надзор образуваното от Военно-окръжната прокуратура в Сливен досъдебно производство във връзка с инцидента с военен самолет МиГ-29 край Шабла на 9 юни, при който загина пилотът на самолета майор Валентин Терзиев. Това съобщиха от прокуратурата.

Към момента са разпитани всички участници в ръководството на полета от кулите в Шабла и Балчик, пилотите от самолета, пуснал мишената, и техници.

Още по темата

Изяснено е било, че преди полета е извършен тест на техническото състояние на самолета, при който не е установена неизправност.

Иззети са били радарните картини от кулите в Шабла, Балчик, Щъркелово, от Базата за командване, управление и наблюдение и Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", аудиозаписи на разговорите между кулата в Шабла и пилота, и кулите в Шабла и Балчик, документи относно техническото състояние на самолета, видеозаписи и др.

Назначени са експертизи на откритите при огледите материали за наличие на следи от взрив, горене, механични въздействия или за наличието на други следи върху тях. Разследването по случая продължава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ей ,хайде да не ти обяснявам неща от кухнята, ти си слушай министъра какво бил казал някъде си.
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 82/83 "... а не за разчитане на кутии". Оспорваш думите на министъра какво ще се прави ли?
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човека пилот директно се заби в мишената
60
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Та:-И СЕГА се намират останки от паднали самолети през ВСВ!..Но те всички са или с едно крило,или с откъсната опашка,или с друго,но ОСТАНКИ ИМА!!!!!..Е,къде са останките от "падналия" МиГ..?!..Били "намерили" САМО жилетката на пилота?!?!..Впрочем не очаквам НИЩО от "разследването"!..След като нашия "военен министър" едва ли не се извини на янките,които преди време нахлуха в една българска фирма,сега да "разнищи" случая?!...Приказки за малки деца..ИМА ТАКАВА ТЕРИТОРИЯ-НЕСЪЩЕСТВУВАЩА!!!!!
59
0
 
1
 
! Отговори
до 82 преди 2 години
договора е за ремонт не за разчитане на кутии
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 79 "черната кутия е в Украина не в Русия" С колко ти порасна нослето днес? "Имаме отговор от "РСК МиГ" и единственото, което искат, е черната кутия на катастрофиралия МиГ-29 да бъде занесена на място при тях. Това обяви в Карлово министърът на отбраната Георги Панайотов"
57
2
 
2
 
! Отговори
до само Ф 16 преди 2 години
абе то щото ф16 не са напълнили гробищата със сума и пилоти, скоро и един ф35 преди седмица се записа. Е за него ,тишина....
56
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
За мен вариантите са два:-Или е просто АТЕНТАТ с бомба,заложена в самолета предварително,или просто НЯКОЙ е изпробвал НА ПРАКТИКА оръжието си!!!..Специално за русофобите:-НЕ изключвам и руснаците!...При тия техни хиперзвукови ракети ще им са били нужни по-малко от две минути да изпробват НА ПРАКТИКА как действат те..Докато нашите радари засекат руската ракета,вече "работата ще е свършена"!..И какво по-удобно ?...И все пак:-Хората НАМИРАТ И СЕГА паднали самолети от ВСВ!..Но те всички са или без
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
черната кутия е в Украина не в Русия
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лека корекция. Основно правило при провеждане на стрелби.
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 74 "Много ми е интересно как още не са обвинили руснаците че са го свалили...!?" Кой да ги обвини? Про-руските генерали дето ще пращат черната кутия в Русия ли? :)))))))
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Основно правило при провеждане на стрели.Спазвай точно правилата за стрелба, предварително изготвените планове и разчети и правилата за безопасност.После търси причините в техниката, конспирациите, Бил Гейтс и извънземните.Всичко друго е мижи да те лажем.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Техниците правели чудеса, и какви са тези чудеса? Не ми говорете че изолират със скоч и връзват с тел. Няма техник който ще си заложи главата с такива изпълнения. Единствено което правят е да взимат части от самолети донори които още имат ресурс на конкретната част. Ако не знаете в авиацията ресурса се мери по брой летателни часа и по дата на производство на детайла. Дори видимо да е перфектен, просрочен ли е някой от двата времеви показателя се заменя.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ми е интересно как още не са обвинили руснаците че са го свалили...!?
49
1
 
3
 
! Отговори
до анонимен преди 2 години
"""""Техниците си проверявят техниката както са обучени и както си знаят от годините работа. Айде вървете им кажете как според вас трябва да работят."""" - Очевидно не знаете как се налага да работи теническият състав на Бг ВВС при липса на резервни части без финансиране на закупването им??? Хората правят истински технически чудеса!!!!, но всичко си има предел!!!! Виж, за Асфалт пари имаше, а за резервни части на 4 Мига - Йок!
48
2
 
1
 
! Отговори
до Коментар преди 2 години
еми ако не си разбрал още урките ще я четат и германци и поляци и словаци могат но кутията е украинска.
47
1
 
2
 
! Отговори
до 66 преди 2 години
случая в Укрина е ясен че самолета е свален, там никой не си е мислел и друго. Тук при нас такива като теб твърдят че е свален , а кутията с параметрите на полета ще каже да или не. Ясно е че няма да ти дадат да четеш експертизата. Ти като искШ си филисофствай на воля.
46
2
 
1
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Ако частите в кутията са от транзистор ВЕФ-206 или телевизор Електрон как еврожендераските ни натовски партньори да ги разчетат ве?
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 66 "Не може да бъде установено от черната кутия. Тя измерва и записва определени данни от машинарията" Двете ти изречения си противоречат.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и едните и другите сте безделници никому ненужни, не може човек да си *** и времето по такъв начин ,дремейки във форумите.