Доц. Сопотенски: Нищо не се случва в болница без знанието на директора

Балтов да приеме фактите, ако има претенции - да отива в съда, допълни той
20 юли 2021 09:37, Анисия Иванова
52

Продължава напрежението в болница "Пирогов“ заради отстранения директор проф. Асен Балтов. Вчера лекари и служители на лечебното заведение излязоха на пореден протест с искане на оставката на служебния министър. Ще се стигне ли до оставката д-р Стойчо Кацаров и източвала ли е болница "Пирогов" НЗОК?

През 2020 г. пред ВКС спечелих делото и бях възстановен като лекар в "Пирогов", и ми бяха възстановени средствата, постановени от съда. Болницата изплаща средствата, когато някой допусне грешка - отговорността трябва да е персонална. Назначаването на проф. Балтов беше от временно правителство. Беше проведен конкурс, при условия, че има принципал - той може да назначи, уволни и ако мислиш, че си прав, отиваш в съда. Това каза за "България сутрин" един от водещите ни хирурзи - доц. д-р Стоян Сопотенски.  

По думите му не се вижда причина за някакъв реваншизъм.

Още по темата

"Това беше чуто от много хора, които се надявам, биха го потвърдили. Здравната каса е финансиращ и контролиращ орган - първото ѝ задължение е да разпределя ресурса правилно, за да се случва адекватна грижа. В началото на пандемията имаше едно прекрасно решение - плащане на 85%, което спаси много болници от фалити, те не можеха да си покрият разходите с ковид пациенти. Тя е длъжна да проверява. Ако има претенции - пак в съда. Има правила в тази държава и всеки трябва да приеме фактите", подчерта той за Bulgaria ON AIR.

Според него един министър не може да си позволи да лъже пред цялата страна.

"Не мога да си го представя това. Ние сме лекари, не мога да кажа този или онзи подпис дали е на този човек. Има си правила в болницата, нищо не може да се случи в една болница без знанието на директора. Не може той да не знае какво става там. Усложнения с пациентите след Ковид-19 има, не познаваме заболяването в дълбочина. Нямам представа дали ще се стигне до оставката на д-р Кацаров. Лекарите в "Пирогов" проявиха героизъм, прекланям се пред труда на колегите, които спасиха живота на много хора. Едно време и аз протестирах", подчерта лекарят.

Доц. Сопотенски е на мнение, че лекарите в "Пирогов" имат ресурса да влияят.

"Когато аз бях там, лимитът беше около 3,8 млн. лева. В таблица проф. Балтов показа около 6 млн. лева. Няма причина да се източва Здравната каса, но ако си го направил - не е добре. Здравната система - ако се правят в нея промени на закони, то трябва да е много добре обмислено, защото касае националната сигурност. Не става за ден-два. Не може да се случи за месец-два. Най-важното е системата да е готова за есента, тя се справи добре, а медиците винаги издържат. Когато се страхуваха, имаше случаи, в които не искаха да приемат болни с Ковид-19. За щастие вирусът ни даде отсрочка, даде ни лятото да си починем", допълни събеседникът.

От думите му стана ясно, че лекари на втора линия няма, защото всички пътуват, срещат се.

"Може би е пропуск в информацията причината много лекари да не искат да се ваксинират. Не са убедени, че говорим за усложнения след ваксина, а нормални реакции, което значи, че ваксината действа. Министър Кацаров трябва да има здрави нерви. Системата е тежка, никой не е доволен от здравеопазването, но нашето е добро - от вратата влиза специалист, а за финансовия ни ресурс се постигат перфектни резултати", обясни медикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
12
 
4
 
! Отговори
Подкрепа! преди 2 години
Мека лекарите блокират кръстовището пред Пирогов за постоянно. Да се изгради барикада от кофи за смет, пейки, столове или санитарни колички. Още по-добре да се паркират напречно линейките на болницата.Да се разпънат палатки и да се организират дежурства през цялото денонощие. Да се заредят с продоволствия, да се организира охрана.Действайте лекари, народът е с вас и ще ви подкрепим!
26
3
 
7
 
! Отговори
Малко информация преди 2 години
По време на извънредното положение което между впрочем не е отменено лекаря посочва че Болниците получават 85% от бюджетите си.Специално за "Пирогов" за въпросния Януари когато отправя обвинението министър Каруцаров "Пирогов" е получавала 100% от бюджета си тъй като повече от 40% от клиниките са били Ковид клиники.Няма нужда да лъжат за пациенти и да получават 1 милион лева тъй като ФИНАНСИРАНЕТО НЕ Е БИЛО ПО КЛИНИЧНИ ПЪТИ а по ЗАКОНЕН ПЪТ 100% ОСИГУРЕН БЮДЖЕТ.ШЕФА на НЗОК да бъде СЪДЕН за ЛЪЖА!
25
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има крупна злоупотреба с над един милион лева източени от Здравната каса,която е на всички българи.Тези с белите престилки вместо да са на работните си места,блеят по площадите,пред болницата и т.н. Навсякъде,където и да надникне обикновения човек,ще забележи кълба от свински необработени черва.Солидарност,ако е за нещо полезно,просто няма да я има.Охранени медици,вместо да лекуват простосмъртните,се хвърлят на амбразурата,сакън да не дойде друг директор,който ще ги сложи по местата им.
24
4
 
10
 
! Отговори
Dj преди 2 години
Въпрос към лекарите, каква заплата е взимал Балтов? Вярно ли е, че са 70 хилки на месец?
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахах, незаменими няма. Ще работят некорумпирани. Останалите ще са в затвора и без друго.
22
1
 
13
 
! Отговори
hh88 преди 2 години
Тази практика с точене на НЗОК няма да престане. Решението е премахване на монопола на здравната каса и поемане от частни фондове на тази дейност. От частника няма как да му вземеш парите, без да си свършил някаква дейност. Иначе е поголовно крадене. Населението ни намалява, а всяка година парите за здраве се увеличават с половин милиард.
21
14
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Аз предлагам на всички "радетели на правдата" като им се наложи да се обърнат към лекар той да им отговори-сори,но такава пътека няма,лекувай се както намериш за добре.И те директно да отиват да ги лекува Кацаров(със спрени лекарски права) или Салчев.В медицината е важен крайният резултат,особено за отделно взет болен,а не бюрократичните начини за неговото постигане.
20
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре някой от комунистите пишещи тук ще са в тежко състояние в Пирогов и тогава ще им кажат, че нямат лимит и не могат да ги лекуват повече. Ще ги пратят да се лекуват в централите на БСП и Демократична България .
19
14
 
4
 
! Отговори
Румен Пликов преди 2 години
Абе, само в Пирогов ли се надписват пациенти, това е практика в цялата страна, но точно в Пирогов се оказва, че Радев има конкурент за президентските избори в лицето. А проф. Балтов, който евентуално може да се издигне за президент и да изрита харманлийският ***
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как не са разбрали, че крадат? Ние пр.остите простосмъртни как разбрахме? Те нали са умни.
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До FenaЕлектроспециалист търси работа. Дай телефон или имейл - координати.
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яко плътно придържане към Закона ще обезсили наглеещите защитници на далаверата. С перце и благост не се излиза наглава с превъртели от алчност и корупция"светила".
15
1
 
10
 
! Отговори
Този говори глупости преди 2 години
За да знае един директор на институция с хиляди заети какво става в нея,трябва да има апарат за контрол,който да проверява всеки един документ,всяка една информация.Не просто да се запознава,а да проверява събитията и фактите,описани в него. Счетоводство на счетоводството,одит на одита,проверка на роверяващите.Манталитетът ни е такъв, че когато материално или друго отговорно лице усети занижен контрол, веднага търси начин да се възползва.А контролът е занижен повсеместно,на всяко ниво,в цяла БГ.
14
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цитирам коментар: Тия дни по телевизията показаха престъпници с пагони, полицаи - подложили на средновековна инквизиция невинни хора. Оня ден - хора облечени във власт, санкционирани по закона Магнитски. Сега - престъпници с бели престилки, от най-свещената професия - лекарската. Незаконни трансплантации и "по грешка" източвали НЗОК, без да им трепне окото, просто сбъркали... Какво става? Има ли местенце в държавата, в което да има нормалност и дори простичка човещина?
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цитирам коментар: Как си представяте в една болница да се правят сложни трансплантации на конвеир и директорите да не знаят, хората в министертстово да не знаят, министърът да не знае? Това да не е вадене на зъб? Кой е оперирал? Кои лекари са били в екипа? Кой е подписвал документите?------------------------------------------------------------ Не е писано за болница "Пирогов, но се отнася за цялата ни българска система.
12
2
 
14
 
! Отговори
Fena преди 2 години
Когато създаваш огромна структура с власт и влияние и то с държавни средства - трябва да можеш да я контролираш! Пирогов спасява хиляди животи всеки месец и получава милиони за това. Но в Пирогов има добро заплащане, бонуси, привилегии, които в даден момент създават усещането за богопомазаност на персонала. И те правят каквото си искат. Както ДАНС, Прокуратура, ББР, Магистралите и т.н. Плащаме си в крайна сметка за лечение - ако не искат да лекуват - аз търся електротехници, нека да заповядат!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей такива като номер 7 са крали здраво.
10
4
 
15
 
! Отговори
SS преди 2 години
ами то е много просто - нека Балтов да каже за какво точно са похарчени парите, усвоени с измама от НЗОК - дали за лечение, лекарства, материали, ремонти, поддръка. А не да се крещи и буйства, и да не се работи цял предиобед!
9
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми те всички се появиха на протеста. Корупмираните са в президенството с пликовете на Пламен Узунов.
8
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лесно можеш да разбереш кой е корумпиран в болницата като уволниш директора и изчакаш да видиш кой ще се появи на "протеста".