Д-р Спасков: Възможно е да има леко надписване на дейността в болниците

Така компенсират загубите от ниската себестойност на дейността
22 юли 2021 09:22, Ния Христова
66
Д-р Спасков: Възможно е да има леко надписване на дейността в болниците
Снимка: БГНЕС
Може в болниците да има леко надписване на дейността заради ниското заплащане от НЗОК, каза в ефира на bTV бившият директор на "Пирогов" д-р Спас Спасков.
 
"Когато говорим за източване на НЗОК, трябва да се направи ясен анализ на ситуацията - цените, по които плаща Здраванта каса са по-ниски от себестойността на дейността на болниците. Затова в болниците трябва да направят нещо, с което да компенсират тази загуба", обясни Спасков.
 
Той каза още, че няма информация за подобна практика в "Пирогов" и това е анализ на страничен наблюдател.
 
"Съществуват потенциални възможности в болниците да има леко написване на дейността. Това е продукт именно на това разминаване. Когато цените са много ниски - не е възможно болницата да оцелее финансово. Тогава се търсят пътища за увеличаване на оборота. Той може да се увеличи страхотно с издирване на пациенти, които да приемаш - като магазин, в който започваш да продаваш аткрактивна стока", коментира още бившият шеф на болницата.
 
Д-р Спасков изтъкна обаче, че случаят в "Пирогов" е малко по-различен. Според него по време на COVID пандемията на болниците са се плащали допълнителни бюджети и дори при надписване на пациенти не е имало източване на НЗОК. 
 
"В момента политически е изключително удобно да се направят промени в механизмите на разплащане. Тъй като в момента идват нови политици, които са с амбиция нещата да се променят бързо. НЗОк се управлява от човек, проф. Салчев, който е с изключителен опит и визия. Той знае много добре какво би могло да се направи при една политическа подкрепа и той би могъл да бъде ползван като едно свръх компетентно лице", допълни д-р Спасков.
 
Според него в съда може да паднат обвиненията срещу "Пирогов" и посочи, че новият директор проф. Иван Поромански е изключителен експерт в неговата област и има натрупан увпарвленски опит - бил е член на Борда на директорите. 
 
Д-р Спасков смята, че Поромански ще остане на поста и ще бъде подкрепен от служителите на "Пирогов".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
11
 
! Отговори
оффф преди 2 години
Призовават ни леко да си покрадваме всички, защото няма лошо.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баси и *** обяснение защо крадеш.Смятайте щом признават за "малко" за какво става въпрос...
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леко надписване? Това е кражба от бюджета на НЗОК, т.е. от нашите пари. Предполагам, че огромните бонуси, които лекарите си раздават отново са леко надписване.
42
0
 
12
 
! Отговори
ikar преди 2 години
"...Малко надписване ...."Все едно да се каже за някоя жена, че е малко бременна. А какво се получава, когато от няколко места взимаш все по малко пари? Накрая сумата е огромна.
41
17
 
2
 
! Отговори
Подкрепете ни преди 2 години
Подкрепете справедливия протест на Пирогов пред президентството 18ч. днес. Балтов - министър, Кацаров, Салчев и *** вън!!! Стига комунизъм
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Леко" ?! Зависи кой какво разбира под леко, за някои 1 млн. е леко, за други 100млн... И никой не казва за другия голям проблем от тези фалшиви диагнози. За да вземат повече пари, болниците ти лепват диагноза "чернодробна недостатъчност" или "Бъбречна недостатъчност" ,както са правили в Пирогов. Веднъж влезе ли ти това в досието, то при всеки следващ преглед при лекар или в болница е голям проблем, защото почват първо това да лекуват. Хората са дамгосани, за да се вземат едни пари
39
10
 
1
 
! Отговори
до51 преди 2 години
и то медицински работници няма да останат така. Това обикновено са хора със над-средна интелигентност и могат да работят и други неща. Иначе да - без котрол и наказания кражбите ще продължават и хората ще си боледуват.
38
0
 
8
 
! Отговори
От опит преди 2 години
Леко болните които могат да се лекуват в къщи - ги хоспитализират за да вземат парите от пътеката (там са надписани и болниците търсят такива пациенти). Обратно хора които действително имат нужда от хоспитализация не ги щат - парите по пътеката не стигат и ги пращат да си *** вкъщи. Целта която е определена за болниците е тотално сбъркана - търси се максимална печалба, а не максимално брой качествено излекувани хора които да движат икономиката, а не здравните си проблеми.
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А аз леко да си покрадна от магазина една луканка, става ли? Струва по-малко от месечните ми осигуровки, които крадете като невидели.
36
0
 
18
 
! Отговори
Браво Спасков преди 2 години
Леко надписан милион. Леко повишени бонуси -- с по 70 000. А ние събираме капачки за детска линейка. Народе???
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вярвам, че Балтов е приет в Пирогов за лечение. По-скоро е отишъл да си замита следите!
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Автопарка пред болниците говори чудесно за какво се надписва и доплаща. Нови и скъпи коли. Примерно пред Софиямед.
33
0
 
13
 
! Отговори
съд за тия преди 2 години
Ха,ха, току що прочетох във Фрог, че Балтов бил настанен в Пирогов с хипертонична криза от "стрес"!? Явно много се е притеснил за евентуална проверка от КОНПИ, прокуратура и т.н. ЗА ПРОИЗХОДА НА МИЛИОНИТЕ МУ!? А и за бъдещ съд разбира се, който явно ще докаже НАДПИСВАНЕТО И ИЗМИСЛЯНЕТО - иначе как ще си докарат стотици хиляди БОНУСИ и десетки хиляди ЗАПЛАТИ?
32
0
 
9
 
! Отговори
ДА НАДПИСВАТ преди 2 години
ЛЕКО ??? ТИ ДА ВИДИШ!!
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искат да кажат,че пациента каквато и пътека да поеме за лечение все не е за него,като скъпа ще му излезе,все не до финансирана от този осигурителен фонд така да се каже наречен каса за осигуровките на цялото население понеже всеки има право живот,като основно за него е здравето,но тоз фонд месечно се сформира от всички вноски на осигуряващите се както и на осигурени от общоприети случаи с държавни разпореждания по категории с категоризациите назначени и заложени в бюджета за пречисления в сметка
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търсят се пътища за увеличаване на оборота. Той може да се увеличи страхотно с издирване на пациенти, които да приемаш - като магазин, в който започваш да продаваш аткрактивна стока", коментира още бившият шеф на болницата.Четете внимателно - болният човек е СТОКА! ... А Хипократ се обърна в гроба!
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма болница, която да не надписва и то с много. За почти всяко изследване ти пишат по 5 дни болничен престой, плюс допълнителни дейности, които не са нужни и не се правят реално. Такава е системата. Ако някой измисли по-добра система, трябва да прекръстят Пирогов на него.
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че палят, че гасят, но че го нагласят. Така накрая кражбите ще излязат повече от законни. Леко надписване, видите ли. Потърпевшите сме ние.
27
1
 
9
 
! Отговори
д-р ПраСкоф преди 2 години
колегите са крадвали лекинко, за да не натоварват и увреждат САКРО-ЛУМБАЛНАТА ОБЛАСТ си с което да намалят своето КПД и да намалят приходите към съответните чекмедженца и долапченца
26
1
 
9
 
! Отговори
Баааго... преди 2 години
Когато корумпираните в дадена професия са малцинство - те се крият и вършат далаверите си потайно за да не бъдат разобличени от колегите си и изгонени като позор за професията ...... Представяте ли си КОЛКО СА МНОГО корумпираните лекари в българската здравна система за да може този ДИРЕКТОР НА "ПИРОГОВ" доктор Спасков ДА ИЗЛЕЗЕ ПУБЛИЧНО и да започне да обяснява как е НОРМАЛНО да се надписват болни ,защото видите ли НЗОК давала малко .....