Двудозовите ваксини - вероятно по-ефикасни срещу Делта щамът

Нова вълна у нас се чака в края на август
22 юли 2021 23:06, Красимир Ангелов
59

Страната ни е на прага на нова Ковид вълна. Делта вариантът става доминиращ в България. Кога да очакваме пик и как да се предпазим от новия вариант?

Ваксините и строгите ограничения са най-добрият начин за предотвратяване на тежко заболяване и смъртност при заразяване с Ковид. Това се наблюдава в страните с доминиращ делта вариант.

Още по темата
"Повишава се броят на инфектираните, повишава се броя на заболелите, но броят на тежко болните и нуждаещите се от интензивни грижи и починалите не следва хода на вълната", обясни вирусологът доц. Любомира Гломб.

Новата вълна се очаква да настъпи у нас към края на август, като причина за това е новият по-заразен вариант. Едната доза ваксина обаче не е достатъчна за защита, казват експертите.

"Едната доза има ефективност, но тя има ефективност при много по-малък процент от случаите и да се играе руска рулетка, че ние ще сме сред хората с висока ефективност на ваксината, след първа доза, няма смисъл", подчерта вирусологът пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Според нея двудозовите ваксини са по-ефикасни срещу Делта варианта и е важно здравните и социалните работници да са имунизирани. При децата е важно родителите да вземат информирано решение.

"Има резон да бъдат ваксинирани, за да не бъдат източник на инфекция на своите по-възрастни родители, баби и дядовци и колектива, който посещават - училище, университет, да не се превръща в огнище. Аз бих препоръчала поне децата, които са с тежки съпътстващи заболявания, да бъдат ваксинирани", смята доц. Гломб.

Хората, които искат да се ваксинират и да се предпазят от новата вълна, трябва да го направят сега, за да има време да изградят стабилен имунитет, категорична е доц. Гломб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даже Зигмунд Фройд не може да опише психическто разтройсво наречено ковид.
9
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няколкодозовите предпазватот рядко щастие, газове и лумбаго.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не мога да умра посмъртно от ковид, толкова съм проост!
7
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Три дозовите са най-яки, помагат и срещу новата ламб(а)да. Делтата е стари новини. А при омегата по улиците ще се разхождат игленици.
6
5
 
25
 
! Отговори
reuters. com преди 2 години
"Проучване публикувано в New England journal of medicine за ефикасността на ваксининоте на Пфайзер- Биотек и Оксфорд АЗ възоснова на реални данни публикувани в сряда установи ,че две дози от Пфайзер са с ефективност 88% при " Делта" вариант ..." . На антиваксърите трябва да се съдят за неумишлено причиняване на телесна повреда или смърт. В България повече ваксини няма да се внасят .
5
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги така правят, кзват еди кога си ще има вълна, после сготвят броя на заболели и воала, нова вълна.
4
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес ,ж.урналята както винаги изоставате ,вече приститна варианта гама в Европа ,доста по-страшен от делтата.Подготвяйте статии за утре искам 25 много страшни статии да подготвите.Чух ,че оня продажник Кунчев се ядосвал ,че не сме се страхували от коронавируса ,как може такова безобразие ,да не се страхуваш.Напротив страхуваме се ,че простотията е много по-заразна и ходи по плоксо мозъчните полу-*** полу овце ,полухора наречени ваксъри,това ме тревожи
3
24
 
9
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Двудозовата ваксина с или без тромб върви...Гломб явно иска да хванете тромб.
2
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите сега спят. Трябваше по-рано да публикувате статията,макар, че утре сутринта ще наваксат с дежурните си глyпости. Ха-ха-ха.
1
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
споко, бай *** обича да го изнендават.пак ще напълни ковид отделенията в болниците.