Цената на дървата за огрев - 50 лв. при горския, 100 лв. от склада

През есента цената им може да скочи двойно
62
Цената на дървата за огрев - 50 лв. при горския, 100 лв. от склада
Снимка: Pixabay

Двойно по-евтино излизат дървата, ако си ги купим от склад на горското вместо на тържище, съобщава „Телеграф“.

По 90-100 лева се продава в момента кубик дърва в столицата и в повечето градове в страната. В склад на държавно горско предприятие пък цената за широколистни дървета е 45-50 лева. Не всеки обаче може да си ги набави в момента. Стопанствата имат за цел да осигурят огрев на първо място за хората в близките им населени места. Затова списъци с желаещи обикновено се правят още от март.

Иначе в момента е най-доброто време за набавяне на дървата за зимата. През есента цената им може да скочи двойно. В момента например кубикът върви до 100 лева в частни складове в столицата в зависимост от вида дървесина. Сходни са офертите и при поръчка в интернет. Миналата година през септември обаче цените стигнаха 180 лева на кубик на тържищата.

За отоплението на жилище от 80 кв.м за сезона трябват 5 кубика дърва. Това означава, че отоплението зимата ще излезе на домакинството между 450 и 500 лева, ако сега осигури горивото, и 800-900 лева, ако остави за есента купуването на дървата.

10 лева струват дървата, продавани в чувал. Това отново прави около стотачка за кубик, тъй като 10 чувала правят един кубичен метър. Ако дървата са смесени от габър, орех, слива, бреза, кубикът, подреден на пале, вече се продава по 80 лева. По 90 лева е кубикът от ценните букови цепеници в склад край Околовръсното на София.

Сходни са цените и в други райони. 90 лв. струва един кубик нарязани и нацепени дъбови дърва в Кюстендил,. С 15 лв. по-евтини са метровките, но малцина ги предпочитат заради това, че трябва да се режат и цепят на място. „Ако човек тръгне да си прави тънки сметки и му докарат дървата цели, после ще му излязат златни. Трябва да платиш на човек с машинка, после да вземеш някой да ги нацепи. Затова ние всяка година взимаме направо готови и ги вкарваме от рано в мазето, за да са сухи за зимата“, обяснява 48-годишният Петър Ивайлов от Кюстендил.

За кубик нарязани букови дърва пък кюстендилци ще трябва да се бръкнат с 85 лв., като отново тези, които са на метровки, са по-евтини – 70 лв. за кубик. Заради огромния наплив от страна на хората пък записването в някои от фирмите в областния град става поне три месеца назад. Цената на твърдите широколистни дърва за огрев в Благоевград е 93,60 лв. на пространствен куб. метър с ДДС, но ненарязани. В цената влиза и транспорт до дома на клиента в рамките на община Благоевград. Нарязаните и нацепени са 100,80 лв. с ДДС с отново включен транспорт и доставка до вкъщи в рамките на община Благоевград.

Най-евтино се продават дървата, които потребителят сам си отсече на посочено от горското стопанство място.

Дървата на корен в Югозападното държавно предприятие се продават по 19-20 лева на пространствен кубик, ако са широколисти, и между 8 и 10 лева, ако са иглолистни. В този случай обаче човек поема цялата работа и разходите по отсичането, цепенето и транспорта и затова много хора се отказват от тази възможност. Наблюдава се тенденция за увеличаване на желаещите да закупят готови, нацепени и доставени дърва, съобщи Василий Маринковски от Югозападнотото държавно предприятие за „Телеграф“. Миналата година те са се продавали на средна цена 47 лева от широколистни дървета и по 32 лева от иглолистни. Предприятието е добило 1 млн. куб. м дървесина и от тях 180 000 кубика са били на преференциални цени за населението за огрев.

Повече от 210 000 проверки са извършили горските инспектори през първите шест месеца на тази година.

Те са конфискували общо 6000 кубика незаконно добита дървесина, съобщиха от Изпълнителна агенция по горите. Две трети от тях са задържани в базите за съхранение. От нарушителите са конфискувани 243 каруци, 29 коня, 133 моторни превозни средства, 200 моторни триона и други инструменти за дърводобив. Проверени са 35 913 ловци, 34 707 рибари и други лица, извършващи дейности в горски територии. Съставените актове са 4581.

10% отстъпка за пенсионери и студенти дават някои от борсите за дърва във Варна.

Цените по морето като цяло са по-ниски, отколкото в Западна България.

От 50 до 70 лева върви там кубикът, като борсите предлагат реални количества нарязани, нацепени и с безплатен транспорт дъб, бук, цер и габър. Дървата са с размер на клетка за камион 90 на 90 на 115 см. Ако не са на кубик, търговците искат 180 лв. за тон. Предлагат се и по-малки количества, като чувал дърва е 5 лв., а чувал разпалки - 4 лв. Обикновено безплатен е транспортът за заявки над 100 лева в рамките на Варна, а в останалите случаи се заплаща според километрите и по договорка. Въглищата в чувал от 25 кг - мити, руски от Домбас, са 450 лв. за тон, 9 лв. струват в чувал от 20 кг.


 


62
Още по темата: ценаогревдърва
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 1 месец
Всяко нещо има решение.....Забрана ЗА ИЗНОС НА ВСЯКАКЪВ ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ...
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Хаха... кой гори орех в печката?" - От ореха се използва само ствола. клоните, особено тези под 7 см дебелина не стават за нищо и отиват в печката. Май орех сте виждали само на снимка.
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До МНЕНИЕ - Зависи от изолацията. Работата е, че ако си на дърва, едва ли си имал 25-30000 лева за добра изолация.
53
1
 
3
 
! Отговори
У преди 1 месец
Всеки дървен материал може да се превърне във нещо 100 пъти по-полезно, вместо да се изгори. Това, че на много хора им се налага да горят здрав дъбов материал, говори колко изостанала държава сме технологично и икономически. Безполезно е да се пише за к.п.д, пушилки, енергийна ефективност, както искате ме разбирайте!
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поправка. Дървата от склада струват не 100, а 200 лева кубика. Това, което ви продават за 1 кубик е всъщност половин.
51
1
 
1
 
! Отговори
hmn преди 1 месец
*** в мордор обичат да секат и горят неща.
50
4
 
2
 
! Отговори
Койчо преди 1 месец
Да живееят всички горски
49
2
 
13
 
! Отговори
География за слаб 2 преди 1 месец
"Домбас"??! Неграмотни и глупави драскачи!ДоНбас е, от Донски басейн! Въглищен, се има в предвид.
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
горския прави мушенгии
47
1
 
6
 
! Отговори
шопендар преди 1 месец
решението е масово да се газифицира битовото отопление
46
3
 
2
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
А В ГЪРЦИЯ ГИ ПРОДАВАТ НА КИЛОГРАМ.
45
1
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
1-ИН КУБИЧЕН МЕТЪР ДЪРВА СЕ ИЗМЕРВА-1М-НА. 1М-НА. 1.20СМ.-А ТЕ ПРОДАВАТ НАРЯЗАНИ НА ПАЛЕ КОЕТО Е 66 СМ НА 80СМ. НА 1 МЕТЪР-КРАЖБА.
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ако дървата са смесени от габър, орех,..." Хаха... кой гори орех в печката? Вероятно само неграмотните римляни... Камелия, знаеш ли каква е цената на орех за мебели?
43
8
 
7
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 месец
Другаре, тръгвайте из гори и балкани, полета и поляни да събирате дръвца за огрев, щото се очаква люта зима и голем глад с новите омбашии. Да ви е честито новото все още несъстояло се правителство и Чорапно пРезиденство. И мислете за Баце, като за Бог. Такъв е животът.
42
1
 
9
 
! Отговори
ss преди 1 месец
и аз сакам да не цепа по 20 кубика на година ама съм от малък град 15тина хиляди и газ няма, тец няма нищо няма и отново 2 дена ще се цепът дърва но кво да се прави !
41
4
 
6
 
! Отговори
ЦИНИК преди 1 месец
Нашио горски га яде мариз преди две годин,могу хрисим стана ! Беше углобил цели две села зарад тия пусти дръва,ама и могу лобут яде та му докараа акъло у главътъ !
40
2
 
11
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Урсула нали забрани печките на дърва :))
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази зима ги взимах за 75 лв./кубик.
38
3
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 месец
5 кубика дърва за 80м2 ?Това е в Гърция .В България се харчат 15 м2 за зимния сезон - ако искаш да ти е топло навсякъде .
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А бай Джанго за 25 лева :)