Гълъб Донев: Увеличение с 12,5% ще има за всички пенсионери

Социалната пенсия за старост става 170 лева
25 юли 2021 12:42, Ния Христова
72
Гълъб Донев: Увеличение с 12,5% ще има за всички пенсионери
Снимка: БГНЕС
"Няма да има нито един пенсионер, който да не получи 12,5% увеличение на пенсията. Предложението за преизчисляване на всички пенсии, което сме направили, ще доведе и до нарастване на минималната пенсия с 13,3%. Социалната пенсия за старост става 170 лева, а беше 148,71 лева", заяви пред БНР служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев. 
 
Той посочи, че вариантите, които се предлагат, вече са внесени в Народното събрание. Те включват преизчисление на пенсиите с нов среден осигурителен доход - като базата е 2018 или 2019 г. - голяма част от пенсионерите ще бъдат изключени от него:
 
"С това предложение няма да бъдат обхванати социалната пенсия за старост, всички пенсии, които зависят от социалната пенсия. По-справедливият вариант е преизчислението, а парите за него са налични в бюджета. За тази и за следващата година сме направили разчетите с финансовия министър, които гарантират изплащането на пенсиите".
Още по темата
 
Служебният социален министър обясни, че с предложението за актуализация на бюджета на ДОО и с увеличаването на всички пенсии с осигурителния принос за осигурителен стаж - от 1,2 на 1,35 - ще бъдат обхванати и бъдещите пенсионери, защото това увеличение на осигурителния стаж във формулата за изчисление на пенсиите ще засегне и всички отпуснатите пенсии след октомври 2021-ва година.
 
Гълъб Донев изтъкна и започнатата от МТСП трансформация на системата за социално подпомагане:
 
"Това, което предлагаме, е да се обвържат месечните социални помощи, така че да има по-голяма връзка между минималните доходи, които получават тези семейства и децата, с определената линия на бедност. ... Ще доближим месечните социални помощи до 30% от линията на бедност". 
 
Служебният вицепремиер обясни, че всичко ще бъде съобразено, за да не останат семейства и деца в нужда, които да бъдат изключени от социално подпомагане. 

72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
2
 
! Отговори
Маргарет Тачър преди 2 месеца
При комунистите всичко е наред, .... докато свършат парите ! (изкарани и спестени от предишните правителства)
67
0
 
2
 
! Отговори
Адам Смит преди 2 месеца
Това добре ! А пари, пари откъде ?
66
0
 
3
 
! Отговори
Тома Неверний преди 2 месеца
Не мвЕЕЕравам...пенсийката ми е мижи да те лажем...ША умиргам!
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
трябва да се преизчислят старите а после си ги дигайте с каквито искате проценти за да е справедливо.
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този Гълъб от три дена обикаля студията и говори все едно и също. Разбрахме. Имате предложение, но не се знае редовното правителство дали ще се съгласи да го изпълни.
63
1
 
6
 
! Отговори
Глупости преди 2 месеца
Щом има таван на пенсиите /само у нас/значи няма да са всички.А иначе това си е откровена кражба.
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До аз предлагам - Неотдавна в Словакия е имало такава реформа, отнели са пенсии, давани по-рано за служба във висшите партийни ешалони. Но не знам подробности.
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 56 - И майка ми е с 40 години трудов стаж. Пенсионираха се почти по едно и също време тя и една съседка, която е по-възрастна от мама, но никога не е работила, издържал я е съпругът й. Затова съседката получи социална пенсия,когато навърши 70 г. Към тази соц.пенсия успя да добави и нещо за инвалидност, което си уреди с връзки. И в резултат на това, разликата между нейната пенсия и тази на майка ми е смешно и обидно малка.
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някой по-долу правилно е написал, въртят-сучат, дават сложни обяснения, но в крайна сметка просто ще прибавят към пенсиите онези 50 лв, които правителството на Б.Б. даде заради проблемите с ковида.
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 60 - Който получава ренти, плаща върху тях данъци. Това е съвсем друг вид доход. Пенсията се получава въз основа на трудовия стаж и вида упражнявана дейност.
58
4
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 месеца
До Анонимен/54/...Абе за тия не знам,но Тиквата се опита да си купи пенсионерето с прословутите педесет лева,но нещо не му се отвори парашута..
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За хората с увреждания мълчат. Тях ги забравиха пак.
56
1
 
6
 
! Отговори
коптор преди 2 месеца
И тоя е неадекватен!Единствено преизчисление на пенсиите с доход за 2019 може да даде справедливост!
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 53 Да се намерят 2 милиарда значи само едно,че тези пари ги е имало и са "наследството" оставено от герберите.Ето така лесно се пукат сапунените балони на Радев,Асен Василев,Рашков и сие.
54
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Опитват се да купят пенсионерите , преди президентските избори ...
53
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Странно. След огромния грабеж на ГЕРБ, служебното правителство е намерило пари за повишаване на пенсиите. Явно пари има, но досега са изтичали в чекмеджетата.
52
6
 
5
 
! Отговори
izh преди 2 месеца
Aбе този Гугушчук Донев какво образование има? Щото ако е счетоводител и комунист му е простено, генна модификация е все пак, но ако е от нормално семейство - да се изолира като опасен случай
51
2
 
7
 
! Отговори
баико преди 2 месеца
нека да варне иван костов на пенсионерите дето ги взе от пенсиите по две трети от всеки пенсионер .и тои да баде привикан сас другите обирджии да отговарят.
50
2
 
11
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 месеца
А живота с колко ще поскъпне ?По добре не пипайте пенсиите. Дадат ти 10 лв. , а ти вземат примерно 50 лв. с поскъпване на всичко.И ставаме по бедни.
49
3
 
3
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 2 месеца
Герберолизача АНОНИМКО" по долу кви,чи мошно, балсам за ушите ми е! Щом КВИ,ЧИ, значи нещата се нареждат!