Лидия Шулева: Даването на 50 лв. върху пенсиите беше популистко решение

Диспропорциите при пенсиите ще останат в бъдеще, смята тя
26 юли 2021 20:05, Анисия Иванова
88
Лидия Шулева: Даването на 50 лв. върху пенсиите беше популистко решение
Снимка: Bulgaria ON AIR

Актуализацията на приходната и разходната е нужна, защото средствата от преизпълнението на приходите ще отиде за изпълнение на приоритетите на новото редовно правителство, което се очаква да се конституира. Министерството на финансите не спира да работи никога и няма никакво значение дали актуализацията е предложена от редовно или служебно правителство. Важното е, че е предложена. Това заяви Лидия Шулева, заместник-председател на Икономическия и социален съвет, бивш вицепремиер и бивш социален министър в правителството на Симеон Сакскобургготски, в ефира на "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Още по темата

Според нея служебното правителство прави нещо добро, защото за първи път приходите са предмет на актуализация, а преди са били преразпределяне директно от кабинета. Докато сега предложението на правителството е парите от преизпълнението на приходите да отидат в допълнителни разходи, които се налагат тази година преди всичко поради пандемията.  

В конкретика актуализацията на разходите ще бъде отражение на приоритетите на новото правителство. Не е изключено да трябва да се продължат и някои политики от последния кабинет на Бойко Борисов - особено тези, които са били свързани с борбата срещу пандемията. Лидия Шулева смята, че ваксинацията трябва да бъде приоритет на новото правителство, което се очаква да бъде избрано. Припомняме, че ваксинираните в България са под 20% от общото население. Имайки предвид колко малко ваксинирани има, се очаква при евентуална четвърта вълна на ковид, България да бъде една от най-потърпевшите страни. Подобен тип здравен и икономически удар ще изисква актуализация на бюджета.

Шулева е на мнение, че ходът в края на мандата на мандата на правителството на ГЕРБ, да се раздават по 50 лв. на всички пенсионери, без значение от размера на пенсиите и без значение от осигурителния доход, е вредно и популистко решение.

“Това е една абсолютна уравновиловка, която категорично торпилира осигурителния модел”.

Шулева посочи, че преди една година е присъствала на среща с тогавашния социален министър Деница Сачева, на която среща са присъствали почти всички бивши социални министри. Тяхното общо становище е било, че покачването на пенсиите трябва да стане по пътя на преизчисляването, а не по чрез раздаване на “50 лв. на калпак”.

По нейни думи общото становище на бившите социални министри не е било взето под внимание от настоящия такъв. На срещата на Комисията по бюджет и финанси към Тристранния съвет е имало единодушно мнение, че преизчислението на пенсиите на базата на увеличаване на тежестта на осигурителния стаж, няма да доведе до намаляване на диспропорциите, които съществуват от години и са резултат от административни решения, които нямат нищо общо с осигурителния модел.

Есенцията на предложението на правителството е хората, които са пенсионери и живеят под прага на бедността, който е 269 лв, да бъдат компенсирани чрез социална помощ. Тази помощ като сума не е фиксирана, а ще бъде толкова, колкото е нужно да се прескочи прага на бедността. Това става чрез методите на социалната помощ и има съотвени подоходни критерии.

Лидия Шулева е на мнение, че всяка промяна в размера на пенсиите трябва да става чрез механизмите на осигурителния модел. Увеличаването на минималната пенсия с 50 лв. и то  чрез административно решение, води до това, че хора, които са се осигурявали на пълния си осигурителен доход в рамките на 30-40 години, получават пенсия, която е близо до минималната, защото пенсиите им не са били преизчислени както трябва. Това, което се търси в момента като формула, е да се увеличи тежестта на една година осигурителен стаж, което да компенсира до голяма степен тези раздадени 50 лв. и минималната пенсия да не падне. Според нея това няма да промени диспропорциите между пенсиите, а ще ги остави в същата позиция в каквата са били и досега.

Лидия Шулева посочи в ефира на “Бизнес старт”, че основният начин да се вдигнат доходите и България да напредне икономически, е да бъдат спрени корупционните модели, които по непрозрачен начин отклоняват средства от държавния бюджет

Целия разговор вижте във видеото на Bulgaria ON AIR


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ц и г а н скaта министърка проговори
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Итн нещо като рюспа на НДСВ ли е? Тогава да очакваме скоро и Делян Пеевски да ни поучава от синия екран. Щом Мая,която го предложи навремето вече изкача на екрана хо всяко време, нико чудно.
77
0
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 1 месец
Тази персона направи крупни безобразия в икономиката...Тя НАМАЛИ ЗНАЧИТЕЛНО КОНСИЦИОНЕРНИТЕ ТАКСИ на разни чужди измамници....Тя е срам и резил за обществото...Как не те срам да се явяваш в разните медии
76
0
 
2
 
! Отговори
вярно преди 1 месец
е,популистко беше,ама пенсионерите за кой ли път се нагушиха,сега ходи си връщай краденото от тях,дано ги дадат тия пари за свещи и лекарства не се наяде и не се накраде българския пенсионер
75
0
 
0
 
! Отговори
не преди 1 месец
,,шуйледисвай,,/овъртай/
74
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Не ви ли прави впечатление,че изведнъж с "победата" на ИНТ на изборите започнаха от нафталина да изпълзяват бившите кадри на НДСВ.Никито Василев-неуспял кандидат премиер,бозата с космоса е налудничава идея на Соломона-трабантчето,сега Шулева излезе с "експертизата" си,а името на Кунева(момиче за всичко) се спряга за бъдещ министър-председател.Ако това ще е новото в нашият живот,здраве му кажи.
73
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А да се пращат някакви деца на летни лагери без написани ясни правила за по 500 лв на дете какво е? От къде накъде ще пращат деца на летни лагери и ще делят децата ???? Как се избират кои деца да отидат на тези лагери?
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки ден изпълвязат от бункера все по- продънени от миналото на политиката в България.
71
1
 
8
 
! Отговори
Санди преди 1 месец
От коя дупка изпълзя пак?
70
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един провалил се министър
69
1
 
6
 
! Отговори
Папарака преди 1 месец
Тая не беше ли някаква внучка на Вела Пеева? Нещо имаше общо май с някой от ,,Петимата от РЕМС''.
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
старите пенсии трябва да се преизчислят.примерно тогава 400лв заплата сага 1200лв при еднаква покупателна възможност това е несправедливо но им излиза по евтино да ги вдигат с някакви проценти от което следва още по голямо деференциране между стари и нови при еднакъв труд и осигуровки.
67
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом е популистко ... лошо! Ами тогава следващият месец всички пенсии да се орежат с 50лв ! Това ще е едно, определено, много непопулистко решение.
66
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Питайте възрастните хора дали е било популистко,много е лесно като *** заплата няколко хиляди да говориш,лицемери!
65
1
 
23
 
! Отговори
!!! преди 1 месец
Тази да вземе да се скрие, вместо да философства! По нейно време наложиха подоходния критерий за детските добавки (нарочно не ги наричам помощи), уж като временна мярка, защото нямало пари! А остана така почти 20 години! Точно за децата на България никога няма пари, а сега се загрижила за пенсиите! Ами като няма хора, които да работят, няма и да има. Държавниците мислят поне 20 години напред, да се раждат деца, за да се възпроизвежда нацията, а на тях им досвидяха мизерните детски!
64
0
 
10
 
! Отговори
Точно преди 1 месец
До Анонимен - точно така, тези "не популисти" само някой трябва да ги пита какво а то популизъм и защо е толкова вредно. Бас държа, че повечето, които използват тази дума не знаят от къде произлиза. А защо са толкова анти, само те си знаят.
63
1
 
10
 
! Отговори
Има ли преди 1 месец
Има ли 1 журналист в България да попита Шулева, Плевенлиев и други "анти-популисти" какво означава популизъм, от къде е дошло това название, и защо е толкова лошо за България?
62
2
 
25
 
! Отговори
интересно преди 1 месец
Кой и защо извади тази госпожа от нафталина, че дори изказва мнения по доста въпроси не само относно действията на настоящето служебно правителство, но разисква и бъдещите политики? Да не би да я готвят да заеме мястото на отпадналия Н. Василев, пак от забравеното вече НДСВ?
61
0
 
17
 
! Отговори
До 62 преди 1 месец
Минимална заплата 2001-100лв...2003-110лв.При тази НЕпопулистка...
60
1
 
29
 
! Отговори
ТАЗ юдо-МРЪСНИЦА преди 1 месец
ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ 2002 г СПРЯ ДЕТСКИТЕ НА 711 000 БЕЛИ ДЕЦА > ЧРЕЗ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ПРАГА В БРУТО ЗА ДЕТСКИТЕ > ( тогава член 4 от ЗСПД )